Patríte k milovníkom jogurtov a láka vás predstava pripraviť si túto lahodnú a zdravú pochúťku sami doma, navyše len z dvoch základných ingrediencií? S týmto receptom zistíte, že to nie je vôbec zložité! Domáci jogurt pripravený zo kvalitného surového mlieka a lyžice živého jogurtu ako štartovacej kultúry je nielen neuveriteľne chutný, ale aj plný prospešných živých kultúr, ktoré blahodarne pôsobia na naše trávenie. Tento jednoduchý postup si určite obľúbite a kupované jogurty sa stanú minulosťou.
2polievkové lyžicekvalitného bieleho jogurtu so živými kultúrami(bez príchute, izbovej teploty)
Pokyny
Príprava a varenie mlieka:
1. Surové mlieko (5l) vlejte do veľkého hrnca, pomaly priveďte do varu (občas premiešajte).
2. Znížte teplotu na mierny plameň, varte za občasného miešania cca 35-40 minút (mlieko mierne zhustne).
3. (Voliteľné) Počas varenia zbierajte z povrchu smotanu.
4. Uvarené mlieko odstavte, nechajte za občasného miešania vychladnúť na 40-45°C (teplé na dotyk, nie horúce).
Očkovanie mlieka a fermentácia:
5. V miske rozmiešajte biely jogurt (2 PL, izbovej teploty) s naberačkou teplého mlieka do hladka.
6. Naočkovanú zmes vlejte späť do hrnca so zvyšným teplým mliekom, dôkladne premiešajte.
7. (Voliteľné) Naočkované mlieko rozdeľte do čistých sklenených pohárov.
8. Poháre/nádobu zľahka prikryte viečkami (nedoťahujte) alebo fóliou s dierkami.
9. Dôkladne zabalte do deky/utierok, umiestnite na teplé miesto bez prievanu. Nechajte fermentovať 4-12 hodín (nehýbte, neotvárajte).
Dokončenie a skladovanie:
10. Po fermentácii (jogurt zhustol) opatrne vyberte z deky.
11. Poháre pevne uzavrite, vložte do chladničky aspoň na 4-6 hodín (ideálne cez noc) na stuhnutie a dozretie.
12. Skladujte v chladničke, spotrebujte do 5-7 dní. Odložte si pár lyžíc na ďalšiu várku.
Poznámky
1. Pre dosiahnutie naozaj hustého jogurtu (gréckeho typu) môžete hotový vychladnutý jogurt nechať ešte odkvapkať cez husté plátno alebo gázu vloženú do sitka (pod sitko dajte misku na zachytenie srvátky). Odkvapkávajte v chladničke niekoľko hodín.2. Ak používate pasterizované mlieko z obchodu (nie UHT), stačí ho zohriať na cca 85-90°C (tesne pod bod varu) a držať na tejto teplote pár minút, potom nechať vychladnúť na 40-45°C a naočkovať. Dlhé varenie na redukciu nie je pri pasterizovanom mlieku až tak kľúčové, aj keď môže prispieť k hustote.3. Namiesto balenia do deky môžete na udržanie teploty počas fermentácie použiť aj jogurtovač (ak ho máte), termosku (pre menšie množstvá) alebo mierne vyhriatu rúru (udržiavanú na teplote okolo 40°C).4. Domáci jogurt môžete pred konzumáciou ochutiť medom, džemom, čerstvým ovocím, orechmi, semienkami alebo ho použiť na prípravu slaných dipov a dressingov.