Máte tento rok na záhrade takú úrodu cukiet, že už neviete, čo s nimi? Vyskúšajte tento geniálny recept na domáci cuketový kečup! Je to prekvapivo lahodná, zdravšia a oveľa zaujímavejšia alternatíva ku klasickému paradajkovému kečupu. Jeho chuť je dokonale vyvážená – sladká, kyslá, jemne pikantná a vďaka pridanému karí koreniu aj exoticky voňavá. Hodí sa absolútne ku všetkému, od grilovaného mäsa a hranolčekov až po použitie ako základ do rôznych omáčok. Urobte si zásoby a užívajte si túto dobrotu po celý rok!
Odležanie a sterilizácia 4 hodinyhodiny15 minútyminút
Celkový čas 6 hodinyhodiny55 minútyminút
Kurz Omáčka, Príloha, Zaváraniny
Kuchyňa Medzinárodná, Slovenská
Porcie 8pohárov (cca 200 ml)
Kalórie 95kcal
Vybavenie
Veľký hrniec s hrubým dnom
Ponorný mixér
Zaváracie poháre s viečkami
Zloženie
Potrebné suroviny:
1,5kgcukety(váženej pred očistením)
4ksstredne veľkých cibúľ
400gparadajkového pretlaku
500gkryštálového cukru
250mloctu(8%)
3ČLsoli
2ČLkarí korenia
1ČLmletej sladkej papriky
1ČLmletého čierneho korenia
1-2štipkymletého čili(voliteľné)
Pokyny
Príprava zeleninového základu:
1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nahrubo. Vložíme ju do veľkého hrnca s hrubým dnom.
2. Cukety umyjeme a odrežeme im konce. Ak sú cukety väčšie a majú veľké jadierka, pozdĺžne ich prekrojíme a lyžicou vydlabeme mäkký stred.
3. Pripravené cukety nahrubo nastrúhame a pridáme ich do hrnca k cibuli.
4. Zeleninu zasypeme soľou, dôkladne premiešame, hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme pri izbovej teplote odpočívať 3 až 4 hodiny. Zelenina krásne skrehne a pustí množstvo vlastnej šťavy.
Varenie a mixovanie:
5. Hrniec s odležanou zeleninou postavíme na sporák. Privedieme do varu, potom znížime plameň na minimum, prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania pomaly varíme 2 hodiny.
6. Po dvoch hodinách pridáme do úplne rozvarenej zeleniny cukor, premiešame a bez pokrievky varíme ďalších 20 minút, aby sa zmes trochu zredukovala.
7. Následne pridáme ocot, paradajkový pretlak, karí korenie, mletú papriku, čierne korenie a prípadne aj čili. Všetko dôkladne premiešame a ešte krátko prehrejeme.
8. Hrniec odstavíme z tepla a necháme zmes asi 10 minút mierne vychladnúť.
9. Ponorným mixérom rozmixujeme všetko priamo v hrnci do úplne hladkej a krémovej konzistencie.
Sterilizácia:
10. Ešte horúci kečup plníme do vopred pripravených čistých a vysterilizovaných pohárov. Hrdlá pohárov dôkladne očistíme a pevne ich uzavrieme sterilizovanými viečkami.
11. Kľúčový krok (Sterilizácia): Na dno veľkého hrnca položíme utierku a poukladáme na ňu naplnené poháre. Zalejeme ich teplou vodou tak, aby siahala približne do 2/3 až 3/4 výšky pohárov.
12. Vodu privedieme do varu a na miernom ohni sterilizujeme po dobu 15-20 minút.
13. Po uplynutí času hrniec odstavíme, poháre opatrne vyberieme, otočíme ich hore dnom na utierku a necháme tak stáť 5-10 minút.
14. Nakoniec poháre otočíme naspäť a necháme ich voľne vychladnúť. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Poznámky
1. Doba odležania zeleniny so soľou je dôležitá. Nevynechávajte ju. Zelenina krásne skrehne a pustí šťavu, vďaka čomu sa bude lepšie a rovnomernejšie variť.2. Ak máte radi hustejší kečup, po pridaní cukru ho môžete variť bez pokrievky o niečo dlhšie, aby sa odparilo viac tekutiny. Hustotu si tak viete prispôsobiť.3. Pre absolútne zamatovo hladkú konzistenciu môžete kečup po rozmixovaní ešte prepasírovať cez jemné sitko. Získate tak textúru porovnateľnú s kupovaným kečupom.4. Tento kečup je fantastický nielen ku grilovanému mäsu či hranolčekom, ale aj ako základ na pizzu alebo do rôznych omáčok, napríklad na špagety alebo k mäsovým guľkám.