Pripravte si kúsok leta do pohára s týmto fantastickým receptom na domáci broskyňový kompót, presne taký, aký robievali naše babičky! Len štyri základné suroviny vám postačia na vykúzlenie lahodného kompótu, ktorý vás prenesie späť do detstva. Tento recept je dôkazom, že aj s málom sa dá dosiahnuť veľká chuť. Broskyne zaliate sladkým sirupom sú dokonalou pochúťkou samy o sebe, ale aj skvelým doplnkom k rôznym dezertom či raňajkovej kaši. Uchovajte si vôňu a chuť zrelých broskýň na dlhé zimné mesiace!
Porcie 4stredne veľké zaváracie poháre (cca 720 ml)
Kalórie 85kcal
Vybavenie
Veľký hrniec s pokrievkou
Nôž a doska na krájanie
Misa na broskyne (na obarenie)
Potravinová fólia alebo pokrievka na hrniec (pre maceráciu)
Varecha alebo lyžica na miešanie
Naberačka
Zaváracie poháre s viečkami (cca 4-5 ks, objem 720 ml)
Hrniec na sterilizáciu pohárov (alebo rúra)
Zloženie
Na lahodný kompót budeme potrebovať:
3000gzrelých, ale pevných broskýň
360gkryštálového cukru
15gmasla
z 1/2ksšťava z čerstvo vylisovaného citróna
Pokyny
Príprava a macerácia broskýň:
1. Broskyne dôkladne umyjeme. Pre ľahšie šúpanie ich môžeme na chvíľu ponoriť do vriacej vody (cca 30-60 sekúnd) a následne schladiť v studenej vode – šupka pôjde ľahko dole. Ošúpané broskyne prekrojíme napoly a vykôstkujeme. Polovičky môžeme nechať vcelku alebo nakrájať na menšie mesiačiky, podľa preferencie.
2. Pripravené broskyne vložíme do veľkého hrnca a zasypeme ich kryštálovým cukrom. Jemne premiešame, aby sa cukor dostal ku všetkým kúskom. Hrniec prikryjeme potravinovou fóliou alebo pokrievkou a vložíme do chladničky. Broskyne necháme v chlade odpočívať a púšťať šťavu aspoň 12 hodín, ideálne celý 1 deň (24 hodín). Šťavu, ktorú broskyne pustia, v žiadnom prípade nevylievame – je základom lahodného sirupu!
Varenie broskyňového kompótu:
3. Na druhý deň vyberieme hrniec s broskyňami z chladničky. Postavíme ho na sporák na mierny oheň. Obsah hrnca opatrne premiešame a privedieme k varu. Prikryjeme pokrievkou a varíme približne 5 minút, kým broskyne mierne zmäknú.
4. Potom do hrnca pridáme maslo. Hrniec opäť prikryjeme pokrievkou a za občasného jemného premiešania varíme ďalších 10 minút.
5. Keď sa časť šťavy odparí a broskyne sú mäkké, ale stále držia svoj tvar, vlejeme do zmesi čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu. Premiešame, znovu zakryjeme pokrievkou a varíme posledných 5 minút. Sirup by mal byť číry a mierne zhustený, ale stále dostatočne tekutý. Hotový kompót odstavíme z tepla.
Plnenie do pohárov a konzervácia:
6. Kým sa kompót varí, pripravíme si zaváracie poháre a viečka. Musia byť dokonale čisté a sterilizované. Sterilizovať ich môžeme vyvarením vo vode, v rúre (napr. 20 minút pri 100-120 °C) alebo v umývačke riadu na programe s vysokou teplotou.
7. Horúci broskyňový kompót opatrne plníme pomocou čistej naberačky do pripravených sterilizovaných pohárov. Plníme ich asi 1-2 cm pod okraj. Dbáme na to, aby boli broskyne ponorené v sirupe. Okraje pohárov dôkladne očistíme.
8. Poháre ihneď pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami. Existuje niekoľko spôsobov ďalšej konzervácie: * Otočenie hore dnom: Horúce naplnené a uzavreté poháre môžeme otočiť hore dnom a nechať takto úplne vychladnúť prikryté dekou. * Sterilizácia v hrnci: Poháre môžeme sterilizovať v hrnci s horúcou vodou (voda by mala siahať do 2/3 výšky pohárov) pri teplote okolo 80-85 °C po dobu cca 15-20 minút. Potom ich vyberieme a necháme voľne vychladnúť.
9. Vychladnuté poháre skontrolujeme (viečko by malo byť preliačené dovnútra), označíme etiketou s dátumom a uskladníme na chladnom, tmavom a suchom mieste.
Poznámky
1. Pre najlepší výsledok vyberám na kompót zrelé, ale stále pevné broskyne, ktoré sa pri varení nerozpadnú. Odroda s dobre oddeliteľnou kôstkou uľahčí prácu.2. Pri sterilizácii pohárov a viečok som naozaj dôsledný/á. Je to kľúčové pre dlhú trvanlivosť kompótu bez toho, aby sa pokazil. Viečka vždy používam nové alebo v bezchybnom stave.3. Ak chcem kompótu dodať zaujímavejšiu chuť, môžem do sirupu počas varenia pridať kúsok celej škorice, pár klinčekov alebo hviezdičku badiánu. Tieto koreniny pred plnením do pohárov vyberiem.4. Domáci broskyňový kompót je fantastický nielen samotný, ale aj ako súčasť rôznych dezertov – napríklad k palacinkám, lievancom, zmrzline, do bublaniny alebo ako ozdoba na torty.