Dnes sa podelím o recept, ktorý je pre mňa absolútnym objavom. Pripravíme si domáce klobásy, ktoré sú 100% vegánske, bez lepku, vajec a múky. Možno to znie neuveriteľne, ale výsledná textúra je úžasná – pevná, šťavnatá a pritom jemná. Je to bleskový a ekonomický recept, ktorý si zamilujete.
1. Najprv si pripravte spojivo. V malej miske zmiešajte chia semienka so 60 ml vody. Nechajte 10 minút postáť, kým zmes nenapučí a nevytvorí sa hustý gél.
2. Do mixéra (sekáčika) nasypte ovsené vločky a vlašské orechy. Mixujte krátko, len pár sekúnd. Chceme zrnitý prášok, nie hladkú múku – to je dôležité pre výslednú textúru.
3. Prepláchnutú bielu fazuľu vložte do mixéra a opäť mixujte len krátko, aby vzniklo hrubé pyré, nie hladká pasta.
4. Do veľkej misy presypte fazuľové pyré, orechovo-ovsenú zmes, napučaný chia gél, paradajkový pretlak, soľ a koreniny.
5. Vareškou alebo rukami miešajte, kým nevznikne kompaktná, mierne lepivá, ale pevná hmota.
6. Zmes rozdeľte na 10 rovnakých častí. Z každej porcie vytvarujte v rukách valček v tvare klobásy. Cesto sa nelepí a skvele drží tvar.
7. Pripravte si naparovací hrniec alebo parný košík. Klobásky doň poukladajte (nemusia byť zabalené) a naparujte pod pokrievkou 20 minút.
8. Toto je najdôležitejší krok! Po naparení sú klobásky mäkké. Opatrne ich preložte na tanier a nechajte 10–15 minút odpočívať. Počas chladnutia dokonale spevnejú.
9. Na panvici rozohrejte trochu oleja. Odpočinuté klobásky na ňom sprudka opečte z každej strany (cca 40 sekúnd), len aby chytili farbu a grilovanú chuť.
Poznámky
1. Odpočinok je kľúčový: Naozaj nevynechajte odpočívanie po naparovaní. Horúce klobásky sú mäkké, ale chladnutím sa ich textúra "uzamkne" a stanú sa pevnými.2. Nebojte sa experimentovať: Základný recept môžete dochutiť podľa seba. Pridajte údenú papriku pre dymovú chuť, sušený cesnak, majoránku alebo lyžicu lahôdkového droždia pre syrový nádych.Vegánske burgre: Z pripravenej zmesi nemusíte tvarovať len klobásky. Vytvorte placky a pripravte si z nich fantastické domáce hamburgery.