Tieto domáce Raffaello guľky sú absolútnym klenotom vianočného stola. Kombinujú krehké maslové cesto a bohatú, sladkú kokosovú plnku zo Salka. Sú to presne tie kokosové guľky, po ktorých sa na mise zapráši ako po prvých. Chutia lepšie ako drahé bonbóny.
1. Najprv si pripravte plnku. V miske zmiešajte strúhaný kokos a sladené kondenzované mlieko. Rukami vytvorte lepkavú hmotu.
2. Z hmoty tvarujte malé guľôčky (asi 15 g každá) a ukladajte ich na tanier. Dajte ich stuhnúť do chladničky.
3. Pripravte cesto. Do veľkej misy dajte zmäknuté maslo, práškový cukor, olej, vajce, vanilkový cukor a štipku soli.
4. Metličkou alebo mixérom všetko dobre premiešajte do hladkého krému.
5. Postupne pridávajte preosiatu múku (začnite s 250 g). Vypracujte hladké, mäkké cesto. Ak sa príliš lepí, pridajte zvyšnú múku.
6. Cesto zabaľte do fólie a dajte aspoň na 30 minút do chladničky stuhnúť. Bude sa s ním lepšie pracovať.
7. Rúru predhrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev). Plech vysteľte papierom na pečenie.
8. Z vychladeného cesta odoberajte kúsky (asi 20 g). V ruke ich roztlačte na placku.
9. Do stredu každej placky vložte stuhnutú kokosovú guľôčku.
10. Cesto dôkladne zabaľte okolo plnky a vytvarujte hladkú guľôčku bez prasklín.
11. Guľôčky ukladajte na plech. Vrch každej môžete jemne prepichnúť špáradlom (len na ozdobu).
12. Pečte vo vyhriatej rúre 15–18 minút.
13. POZOR: Guľky musia zostať svetlé, nesmú zhnednúť, inak stvrdnú. Len spodok môže byť jemne zlatistý.
14. Nechajte ich úplne vychladnúť na plechu.
Dokončenie:
1. Bielu čokoládu roztopte nad parou alebo v mikrovlnke.
2. Do druhej misky si nasypte strúhaný kokos.
3. Vychladnuté guľôčky namáčajte v bielej čokoláde a ihneď ich obaľte v strúhanom kokose.
4. Nechajte stuhnúť na mriežke alebo papieri na pečenie.
Poznámky
1. Neprepečte ich! Toto je najdôležitejší krok. Čas pečenia 25-30 minút je príliš dlhý. Aby zostali mäkké a nerozpadli sa, pečte ich len 15–18 minút. Musia zostať bledé.2. Chladenie cesta: Nevynechávajte chladenie cesta. Je maslové a mäkké. Po stuhnutí v chladničke sa vám bude perfektne pracovať a nebude sa lepiť.Variácia - Mandľa vnútri: Pre verziu ako z obchodu vložte do stredu kokosovej plnky (ešte pred obalením cestom) jednu lúpanú mandľu.Variácia - Tmavá čokoláda: Namiesto bielej čokolády ich môžete namočiť do tmavej. Vznikne tak zaujímavá chuť kokosu a tmavej čokolády.