Snívate o domácich nanukoch, ktoré chutia ešte lepšie ako tie kupované a ich príprava je hračka? Potom je tento RECEPT na fantastické Nutellové nanuky presne pre vás! Aj keď ste úplný začiatočník, s týmto jednoduchým postupom vykúzlite neodolateľnú mrazenú pochúťku, ktorú si zamilujú nielen deti, ale aj dospelí. Predstavte si zamatovo jemný smotanový krém obalený v bohatej Nutellovej poleve – dokonalé osvieženie a sladká odmena v jednom. A ten originálny spôsob prípravy pomocou tuby od chipsov vás určite pobaví!
600mlsmotany na šľahanie(min. 33% tuku, dobre vychladenej)
1balíčekvanilkového cukru(8 g)
Na Nutellovú polevu:
200gNutelly(alebo iného lieskovoorieškového krému)
30mlrastlinného oleja(napr. slnečnicového, repkového alebo kokosového)
Pokyny
Príprava smotanového krému:
1. V menšej rajnici alebo hrnci metličkou dôkladne vyšľahajte vaječný žĺtok (1 ks) so kryštálovým cukrom (150 g) a plnotučným mliekom (125 ml).
2. Rajnicu položte na sporák a zmes za stáleho miešania zahrievajte na miernom ohni. Dôležité: Zmes by mala dosiahnuť teplotu približne 80°C (použite kuchynský teplomer, ak máte) a mierne zhustnúť, čo trvá asi 2 minúty. Nesmie však vrieť, aby sa žĺtok nezrazil. Cieľom je pasterizácia žĺtka a rozpustenie cukru.
3. Hotovú vaječno-mliečnu zmes prelejte do čistej misy a nechajte ju za občasného premiešania úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
4. Kým vaječný krém chladne, v inej väčšej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (600 ml) spolu s vanilkovým cukrom (1 balíček) elektrickým šľahačom na stredných/vyšších otáčkach dotuha, kým nevytvára pevné špičky.
5. Keď je vaječný krém úplne vychladnutý, odoberte približne jednu vrchovatú lyžicu vyšľahanej smotany a opatrne ju vmiešajte do vaječného krému (tým sa teploty vyrovnajú a textúry priblížia).
6. Následne celý vaječný krém (už s primiešanou lyžicou šľahačky) prelejte k zvyšku vyšľahanej smotany. Stierkou alebo vareškou obe hmoty veľmi opatrne a zľahka premiešajte metódou prekladania zospodu nahor, kým sa nespoja do jednotného, nadýchaného krému. Snažte sa pritom zachovať čo najviac vzduchu zo šľahačky.
Príprava formy a mrazenie nanukov:
7. Do spodnej časti (dna) čistej a suchej tuby od chipsov Pringles opatrne urobte ostrým nožom alebo šidlom 8 rovnomerne rozmiestnených malých otvorov (rezov). Otvory by mali byť dostatočne veľké na to, aby ste cez ne mohli pevne prestrčiť nanukové drievka.
8. Do každého otvoru zasuňte nanukové drievko tak, aby časť drievka (cca 4-5 cm) trčala dovnútra tuby a bola tak neskôr zaliata krémom. Drievka by mali byť stabilné.
9. Pripravený smotanový krém opatrne nalejte alebo naložte lyžicou do pripravenej tuby od chipsov s drievkami. Snažte sa tubu naplniť rovnomerne.
10. Tubu uzavrite jej pôvodným plastovým vekom a veľmi opatrne ju vložte do mrazničky (ideálne v zvislej polohe, aby sa krém nerozlial alebo drievka neposunuli). Nechajte nanuky mraziť minimálne 4 hodiny, ideálne však cez noc, aby boli dokonale tuhé.
Príprava Nutellovej polevy a dokončenie:
11. Približne 30 minút pred plánovaným vyberaním nanukov z mrazničky si pripravte Nutellovú polevu. V menšom hrnci na veľmi miernom ohni (alebo vo vodnom kúpeli) krátko (približne 1 minútu) zahrievajte Nutellu (200 g) spolu s rastlinným olejom (30 ml). Neustále miešajte, kým sa zmes nespojí, nezriedi a nezíska hladkú konzistenciu vhodnú na namáčanie nanukov. Zmes nesmie vrieť.
12. Hotovú Nutellovú polevu prelejte do vyššej a užšej nádoby (napríklad pohára), aby sa nanuky ľahšie a rovnomernejšie namáčali. Nechajte polevu mierne vychladnúť, aby nebola príliš horúca pri kontakte so zmrznutými nanukmi.
13. Keď sú nanuky úplne zamrazené, opatrne vyberte tubu z mrazničky. Najjednoduchší spôsob, ako nanuky vybrať, je opatrne rozrezať alebo rozstrihnúť kartónovú tubu pozdĺžne pomocou ostrého noža alebo pevných nožníc. Prípadne môžete tubu postupne krájať na jednotlivé segmenty (kolieska) medzi nanukovými drievkami. Pracujte veľmi rýchlo, pretože zmrzlina sa rýchlo topí!
14. Ihneď odstráňte všetky zvyšky kartónového obalu z každého nanuku.
15. Každý nanuk rýchlo ponorte do pripravenej (mierne vychladnutej) Nutellovej polevy tak, aby bol celý pekne obalený. Prebytočnú polevu nechajte krátko odkvapkať.
16. Obalené nanuky ihneď ukladajte na tácku alebo tanier vyložený papierom na pečenie (aby sa neprilepili) a vložte ich späť do mrazničky aspoň na 15-30 minút, aby poleva úplne stuhla.
17. Akonáhle poleva na nanukoch stuhne, môžete ich podávať. Zvyšné nanuky skladujte v mrazničke.
Poznámky
1. Pre ešte bohatšiu chuť smotanového krému niekedy pridám do vaječno-mliečnej zmesi pri zahrievaní aj štipku najemno nastrúhanej citrónovej kôry alebo pár kvapiek kvalitného vanilkového extraktu.2. Ak chcem mať Nutellovú polevu extra chrumkavú, po namočení nanukov do polevy ich ešte rýchlo (kým poleva nestuhne) posypem nahrubo nasekanými a na suchej panvici opraženými lieskovými orieškami alebo mandľami.3. Namiesto klasických drevených nanukových drievok môžem experimentovať aj s pevnejšími farebnými plastovými lyžičkami alebo inými kreatívnymi držiakmi, ktoré sú samozrejme vhodné do mrazničky a bezpečné pre kontakt s potravinami.4. Pri vyberaní nanukov z Pringles tuby si pomáham tak, že tubu po dĺžke opatrne narežem ostrým nožom na niekoľkých miestach. Potom sa kartónový obal ľahšie oddelí bez toho, aby som poškodila tvar nanukov.