Kto by nemiloval tie neodolateľne chrumkavé a šťavnaté kuracie stripsy z KFC? Ich jedinečná chuť a textúra sú legendárne. Čo keby sme vám však povedali, že si túto pochúťku môžete pripraviť kedykoľvek aj v pohodlí domova, a to s výsledkom, ktorý sa originálu smelo vyrovná? S týmto detailným receptom to zvládnete hravo! Kľúčom k úspechu je správna kombinácia korenia v marináde aj v suchom obale, dvojstupňové obaľovanie pre extra chrumkavosť a správna technika vyprážania. Pripravte sa na chuťový zážitok, ktorý vás prenesie priamo do vašej obľúbenej reštaurácie.
1. Kuracie prsia očistite a nakrájajte na pásiky (stripsy) cca 1.5-2 cm hrubé a 5-7 cm dlhé.
2. V mise zmiešajte mäso s olejom a všetkými koreninami na marinádu. Dôkladne premiešajte.
3. Prikryte fóliou a nechajte marinovať v chladničke min. 30 minút (ideálne dlhšie).
Príprava suchej zmesi a cestíčka:
4. Suchá zmes: V plytkej mise zmiešajte hladkú múku (200g), kukuričný škrob a všetky koreniny určené na suchú zmes.
5. Cestíčko: V menšej mise metličkou rozmiešajte hladkú múku (30g), mlieko, vajce a všetky koreniny určené na cestíčko do hladka.
Obaľovanie kuracích stripsov:
6. Vyberte mäso z chladničky. Cestíčko nalejte k marinovanému mäsu a dobre premiešajte, aby sa každý kúsok obalil.
7. Každý kúsok mäsa v cestíčku (pomocou vidličky) preložte do suchej zmesi. Dôkladne obalte a jemne popritláčajte, aby vznikol "šupinatý" povrch. (Pre extra chrumkavosť proces zopakujte). Obalené kúsky odkladajte bokom.
Vyprážanie:
8. V hlbšej panvici alebo fritéze rozpáľte dostatok oleja na cca 170-180°C.
9. Opatrne vkladajte obalené stripsy (nie príliš veľa naraz) a smažte 5-8 minút do zlatohneda a chrumkava, počas smaženia môžete obrátiť.
Dokončenie:
10. Usmažené kúsky vyberajte dierovanou naberačkou a nechajte odkvapkať na mriežke alebo papierových utierkach.
11. Podávajte teplé s obľúbeným dipom alebo prílohou.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu chuť odporúčam nechať mäso marinovať v chladničke dlhšie, ideálne cez noc. Všetky chute sa tak krásne prepoja.2. Ak túžite po naozaj extra chrumkavej kôrke, nebojte sa použiť **dvojité obaľovanie**: kúsok mäsa v cestíčku -> suchá zmes -> späť do cestíčka -> opäť do suchej zmesi. Je to trochu viac práce, ale výsledok stojí za to!3. Dbajte na správnu teplotu oleja. Ak je olej príliš studený, stripsy nasiaknu tukom. Ak je príliš horúci, povrch sa spáli a vnútro zostane surové. Teplotu si môžete overiť kuchynským teplomerom alebo testom s omrvinkou.4. K hotovým stripsom sa výborne hodia rôzne dipy. Vyskúšajte jednoduchý jogurtovo-cesnakový dip, pikantnú majonézu sriracha, klasickú BBQ omáčku alebo sladko-kyslú omáčku.