Snívate o lahodných domácich nanukoch, ktoré chutia ako tie najlepšie jogurtové a jahodové? Tento TOP RECEPT je presne to, čo hľadáte! Pripravíte ich len z pár bežne dostupných surovín a celý postup je taký jednoduchý, že ho hravo zvládne aj úplný začiatočník. Zabudnite na zložité zmrzlinové stroje, tieto domáce jogurtové nanuky s kúskami jahodového sirupu sú hotové raz-dva a zaručene si ich zamilujú deti aj dospelí. Dokonalé osvieženie na horúce letné dni!
1. Čerstvé jahody (300 g) umyte, dôkladne očistite od zelených častí (stopiek) a nakrájajte ich na menšie kúsky alebo štvrťky.
2. Nakrájané jahody vsypte do menšieho hrnca. Zalejte ich vodou (50 ml), zasypte kryštálovým cukrom (80 g) a prilejte čerstvo vytlačenú limetkovú šťavu (z ½ limetky).
3. Všetko spolu na miernom ohni za občasného miešania varte približne 5 minút, alebo kým jahody nezmäknú, nepustia šťavu a cukor sa úplne nerozpustí. Vznikne vám hustejší jahodový sirup s kúskami ovocia.
4. Hotový jahodový sirup odstavte z ohňa a nechajte ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
Príprava mliečnej zmesi:
5. Kým jahodový sirup chladne, pripravte si mliečnu zmes. V dostatočne veľkej mise alebo priamo v nádobe mixéra zmiešajte plnotučné mlieko (1000 ml), sladené kondenzované mlieko (395 g), kyslú smotanu (200 g) a sušené plnotučné mlieko (3 PL).
6. Všetky ingrediencie na mliečnu zmes dôkladne rozmixujte ponorným mixérom alebo v stolnom mixéri dohladka, aby sa všetky zložky pekne spojili a sušené mlieko úplne rozpustilo. (Ak nemáte mixér, môžete zmes dôkladne premiešať metličkou).
Plnenie a mrazenie nanukov:
7. Pripravte si čisté vrecká na nanuky alebo formičky.
8. Do každého vrecka alebo formičky najprv nalejte alebo lyžičkou naložte približne do polovice jeho objemu pripravený a úplne vychladnutý jahodový sirup.
9. Následne do každého vrecka opatrne dolejte (alebo do formičky nalejte) pripravenú mliečnu zmes tak, aby vrecko/formička nebola úplne plná (nechajte trochu voľného miesta na vrchu, keďže tekutina mrazením zväčší svoj objem).
10. Ak používate vrecká, opatrne z nich vytlačte prebytočný vzduch a pevne ich uzavrite (zaviažte alebo použite klip, ak je súčasťou balenia). Ak používate formičky na nanuky, vložte do nich paličky.
11. Pripravené naplnené vrecká alebo formičky s nanukmi opatrne poukladajte (ideálne v jednej vrstve, aby sa nedeformovali) do mrazničky.
12. Nanuky nechajte mraziť minimálne 4-6 hodín, ideálne však cez noc, aby boli dokonale tuhé a premrazené.
13. Pred podávaním môžete nanuky krátko podržať pod teplou tečúcou vodou, aby sa ľahšie vyberali z formičiek alebo vreciek (ak je to potrebné).
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu jahodovú chuť sirupu niekedy pridám k jahodám počas varenia aj malý kúsok vanilkového struku alebo štipku mletej škorice.2. Ak nemám poruke špeciálne vrecká určené priamo na výrobu nanukov, používam aj klasické formičky na nanuky s paličkami. V takom prípade najprv nalejem na dno formičky trochu jahodového sirupu, nechám ho v mrazničke čiastočne zamraziť (cca 30 minút), potom opatrne dolejem mliečnu zmes, vložím paličku a opäť dám všetko poriadne zamraziť.3. Namiesto jahôd rada experimentujem aj s iným druhom sezónneho ovocia, napríklad malinami, čučoriedkami alebo mangom. Postup prípravy sirupu je podobný.4. Hotové nanuky môžem pred podávaním ešte ozdobiť čerstvými kúskami jahôd, lístkami mäty, alebo ich zľahka poliať rozpustenou kvalitnou čokoládou pre extra maškrtný efekt.