Pamätáte si na ten najlepší zákusok z detstva, ktorý nesmel chýbať na žiadnej oslave? Legendárne Fanta rezy sú presne tou sladkou spomienkou, ktorú všetci milujeme! Tento RECEPT je presne taký, ako ho robili naše maminky – nadýchaný kakaový korpus, lahodný a ľahký tvarohový krém a na vrchu ikonická oranžová poleva z Fanty. Je to dokonalý osviežujúci zákusok, ktorý je šťavnatý, krémový a jednoducho neodolateľný. S naším vylepšeným a spoľahlivým postupom ho zvládnete pripraviť ako profesionál a zaručene zožnete úspech.
1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Hlboký plech (cca 30x40 cm) vystelieme papierom na pečenie.
2. V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do bledej a hustej peny. Postupne zašľaháme olej a vodu.
3. V druhej miske zmiešame preosiatu polohrubú múku s kypriacim práškom a kakaom.
4. V tretej, dokonale čistej mise vyšľaháme z bielkov a štipky soli tuhý sneh.
5. Do žĺtkovej peny striedavo a zľahka vmiešame sypkú zmes a tuhý sneh z bielkov. Miešame len krátko a jemne, aby cesto ostalo nadýchané.
6. Cesto vylejeme na pripravený plech a pečieme 15 až 20 minút. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť.
Príprava krému a polevy:
7. Krém: V miske vymiešame tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom dohladka. V druhej miske vyšľaháme smotanu na pevnú šľahačku. Šľahačku potom opatrne stierkou vmiešame do ochuteného tvarohu.
8. Hotový krém rovnomerne natrieme na úplne vychladnutý korpus a dáme aspoň na 30 minút do chladničky stuhnúť.
9. Poleva: V menšom hrnci si v asi 150 ml Fanty metličkou dohladka rozmiešame oba pudingové prášky a cukor. Prilejeme zvyšnú Fantu, dobre premiešame a za stáleho miešania na strednom plameni uvaríme hustý puding.
10. Horúcu polevu ihneď a opatrne nalejeme na vychladený krém a rýchlo ju rovnomerne rozotrieme po celom povrchu.
Chladenie a podávanie:
11. Koláč necháme najprv vychladnúť pri izbovej teplote a potom ho dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne však cez noc.
12. Stuhnutý zákusok krájame nožom namočeným v horúcej vode na úhľadné rezy a podávame.
Poznámky
1. Aby bol krém naozaj hladký, používam jemný tvaroh balený v papieri (nie ten hrudkovitý vo vaničke). Ak mám len hrudkovitý, predtým ho pretriem cez sitko.2. Pri nalievaní horúcej polevy na studený krém pracujem naozaj rýchlo. Poleva tuhne takmer okamžite, preto je dôležité ju hneď rozotrieť.3. Namiesto vanilkového pudingu je do polevy výborný aj zlatý klas alebo ananásový puding. Dodá to zákusku zaujímavú príchuť.4. Tento zákusok je najlepší na druhý deň, keď korpus nasiakne vlhkosť z krému a polevy a všetky chute sa dokonale prepoja.