Milujete vôňu a chuť čerstvo upečeného domáceho pečiva? Potom si určite zamilujete tento TOP recept na dokonalé domáce dalamánky! Tieto malé, podlhovasté chlebíky, bohato posypané rascou, sú nielen neuveriteľne chutné, ale aj prekvapivo jednoduché na prípravu. S naším podrobným postupom si upečiete dalamánky, ktoré budú mať krásne chrumkavú kôrku a mäkkú, voňavú striedku, presne ako tie od poctivého pekára.
Väčšia misa na cesto (alebo kuchynský robot s hákom)
Čistá kuchynská utierka alebo potravinárska fólia
Pracovná doska
Plech na pečenie
Papier na pečenie
Ostrý nôž alebo žiletka (na narezanie)
Mašlovačka
Starší hlbší plech alebo pekáč (na zaparenie rúry)
Chladiaca mriežka
Zloženie
Na kvások:
220mlvlažnej vody(cca 35-40°C)
1/2čajovej lyžičkykryštálového cukru
10gčerstvého droždia
1čajová lyžičkahladkej pšeničnej múky(na podporu kvásku)
Na cesto:
230ghladkej pšeničnej múkypreosiatej
100ghladkej ražnej múkypreosiatej
1čajová lyžičkasoli
1čajová lyžičkaoctu (8%)
1/2čajovej lyžičkycelej rasce(do cesta)
Na potretie a posypanie:
2-3polievkové lyžicevodycca
Celá rasca podľa chuti(na posypanie)
Pokyny
Príprava kvásku:
1. Vo väčšej miske/hrnčeku zmiešajte vlažnú vodu, cukor, rozdrobené droždie a 1 ČL hladkej múky. Miešajte do rozpustenia.
2. Prikryte utierkou, nechajte na teplom mieste kysnúť 15-20 minút, kým nevznikne pena.
Príprava a kysnutie cesta:
3. Vo veľkej mise zmiešajte obe preosiate múky, soľ a rascu (do cesta).
4. Pridajte aktívny kvások a ocot. Mieste (ručne alebo robotom) cca 8-15 minút na hladké, pružné cesto.
5. Cesto vytvarujte do gule, vložte do vymastenej misy, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu (do zdvojnásobenia objemu).
Tvarovanie a druhé kysnutie dalamánok:
6. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, zľahka premiesite.
7. Rozdeľte na 10 rovnakých kúskov. Z každého vytvarujte podlhovastý valček (dalamánok) dlhý cca 10-12 cm.
8. Ukladajte na plech s papierom na pečenie (s rozostupmi). Prikryte utierkou, nechajte kysnúť ešte cca 30 minút.
Pečenie dalamánok:
9. Rúru predhrejte na 250°C. Na dno rúry dajte starší plech/pekáč.
10. Vykysnuté dalamánky narežte, potrite vodou a posypte rascou.
11. Do pekáča na dne rúry opatrne vlejte 200ml horúcej vody (pozor na paru!). Ihneď vložte plech s dalamánkami. Pečte pri 250°C 5-7 minút.
12. Opatrne vyberte pekáč s vodou. Teplotu znížte na 200°C. Dopekajte ďalších 10-15 minút do zlato-hneda.
Dokončenie:
13. Upečené dalamánky preložte na chladiacu mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
14. Podávajte.
Poznámky
1. Pre ešte výraznejšiu chuť môžem časť hladkej pšeničnej múky nahradiť chlebovou pšeničnou múkou. Ražná múka dodáva dalamánkam typickú chuť a hutnejšiu štruktúru.2. Ak nemám čerstvé droždie, môžem použiť sušené – zvyčajne platí pomer 1:3 (teda na 10 g čerstvého droždia cca 3-3,5 g sušeného). Sušené droždie zvyčajne stačí zmiešať priamo s múkou, ale pre istotu si prečítajte návod na obale.3. Namiesto vody na potretie môžem použiť aj slanú vodu (voda zmiešaná s trochou soli), čo ešte viac zvýrazní chrumkavosť kôrky.4. Ak chcem mať dalamánky extra lesklé, môžem ich ihneď po vybratí z rúry ešte horúce zľahka postriekať studenou vodou pomocou rozprašovača.