Hľadáte recept na dokonalé letné osvieženie, ktoré je nielen fantasticky chutné, ale aj originálne a plné vitamínov? Potom je táto domáca pomarančová zmrzlina s tajnou prísadou presne to, čo musíte vyskúšať! Jej chuť je svieža, citrusová a prekvapivo krémová. A tá tajná ingrediencia? Tou je mrkvové pyré, ktoré zmrzline dodáva nielen krásnu farbu a jemne sladkastú chuť, ale aj extra dávku živín. Tento recept je taký jednoduchý a rýchly, že si ho okamžite zamilujete!
cca 80-100mlpomarančovej šťavy(z 1 veľkého pomaranča, čerstvo vytlačenej a precedenej)
160mlhladkého mrkvového pyré(z uvarenej a rozmixovanej mrkvy, alebo kvalitná detská výživa)
400mlsmotany na šľahanie(aspoň 33% tuku, dobre vychladenej)
70gkryštálového cukru(alebo krupicového)
Na zdobenie (voliteľné):
5gstrúhaného kokosu
10gnastrúhanej horkej čokolády
10gnasekaných orechov(napr. vlašských, mandlí alebo pistácií)
Pokyny
Príprava ovocno-zeleninového základu
1. Jeden veľký pomaranč rozkrojíme na polovicu a dôkladne z neho vytlačíme všetku šťavu.
2. Aby bola zmrzlina čo najjemnejšia, pripravenú pomarančovú šťavu precedíme cez jemné sitko, aby sme odstránili prípadné kôstky a kúsky dužiny.
3. Do precedenej šťavy pridáme 160 ml hladkého mrkvového pyré. Metličkou všetko spolu dobre premiešame, kým nevznikne jednotná zmes.
Vytvorenie krémovej zmrzlinovej zmesi
4. Do čistej, vychladenej misy nalejeme 400 ml dobre vychladenej smotany na šľahanie. Pridáme 70 g cukru.
5. Pomocou elektrického šľahača začneme smotanu s cukrom šľahať, najprv na nižších otáčkach, potom na vyšších, až kým nevznikne tuhá a pevná šľahačka.
6. Dôležitý krok: Do tuhej šľahačky teraz opatrne (napr. stierkou alebo pri najnižších otáčkach šľahača) vmiešame pripravenú pomarančovo-mrkvovú zmes. Miešame len krátko a zľahka, kým sa všetko nespojí do jednotného hladkého krému. Dlhým alebo prudkým miešaním by mohla šľahačka stratiť svoj objem a nadýchanosť.
Mrazenie a servírovanie
7. Výslednú zmrzlinovú zmes nalejeme do vhodnej nádoby určenej na mrazenie (napríklad plastovej alebo kovovej dózy s vekom). Povrch zmesi uhladíme stierkou.
8. Nádobu dobre uzavrieme a vložte do mrazničky. Zmes necháme úplne stuhnúť, čo potrvá minimálne 6 hodín, ideálne však cez noc, aby zmrzlina získala tú správnu konzistenciu.
9. Pred podávaním odporúčame nechať zmrzlinu na pár minút (cca 5-10 minút) pri izbovej teplote, aby mierne povolila a ľahšie sa naberala.
10. Každú porciu zmrzliny môžeme pred servírovaním posypať strúhaným kokosom, nastrúhanou čokoládou a nasekanými orechmi.
Poznámky
1. Ak chcem dosiahnuť ešte intenzívnejšiu citrusovú chuť, môžem do pomarančovo-mrkvovej zmesi pridať aj trochu najemno nastrúhanej kôry z chemicky neošetreného pomaranča.2. Pre ešte krémovejšiu konzistenciu zmrzliny (bez použitia zmrzlinovača) ju môžem počas prvých 2-3 hodín mrazenia každých 45 minút vybrať z mrazničky a dôkladne premiešať vidličkou alebo krátko prešľahať ponorným mixérom. Tým sa rozbijú tvoriace sa ľadové kryštáliky.3. Namiesto klasického cukru môžem na osladenie použiť aj med alebo javorový sirup. Množstvo si potom prispôsobím podľa vlastnej chuti a sladkosti použitých surovín.4. Táto zmrzlina je vynikajúca sama o sebe, ale pre obmenu ju môžem servírovať aj s čerstvým ovocím (napríklad s jahodami alebo mangom) alebo preliatu trochou javorového sirupu.