Paradajkovú šťavu pripravujem vždy v lete, keď mám veľa paradajok. Stačí ich rozvariť, prepasírovať a naliať do fliaš. Najradšej mám, že v zime otvorím pohár a vôňa pripomenie leto.
1. Paradajky umyte a nakrájajte na kúsky. Vložte do 5 l hrnca, pridajte vodu.
2. Varte na miernom ohni, kým sa rozvaria. (Trvá asi 20 minút.)
3. Pridajte soľ a cukor, rozmixujte ponorným mixérom.
4. Zmes prepasírujte cez sito, aby bola šťava hladká.
5. Horúcu šťavu nalejte do čistých fliaš, uzavrite.
6. Sterilizujte 15 minút pri 90 °C, potom nechajte vychladnúť.
Poznámky
1. Ak chcete hustejšiu šťavu, varte paradajky o 10 minút dlhšie.2. Pasírovanie je kľúčové – odstránite semienka a šupky, šťava zostane jemná.Variácia: Pridajte kúsok zeleru alebo cibule na výraznejšiu chuť.Variácia: Ochutnajte pikantnú verziu s trochou čili.