S týmto receptom si upečiete lahodnú domácu Marlenku, ktorá chutí ako originál. Je plná medu, orechov a karamelového krému a jej tajomstvo spočíva v odležaní, vďaka ktorému sa všetky vrstvy spoja do dokonalej harmónie.
Okrúhla forma alebo tanier na vykrajovanie (ø 26 cm)
Zloženie
Na medové cesto (cca 6-7 plátov):
250gmasla
150gmedu
300gkryštálového cukru
1ČLjedlej sódy
3ksvajec
450ghladkej múky
1štipkasoli
Na karamelový krém:
750mlmlieka
80gkukuričného škrobu(2 balíčky Zlatý klas)
50gkryštálového cukru
2ksvajec
250gzmäknutého masla
200gkaramelového Salka(Dulce de Leche)
Na dokončenie:
50gmletých vlašských orechov
20ghorkej čokolády
Pokyny
1. Príprava medového cesta:
1. Najprv si pripravte cesto. Vo väčšom hrnci na miernom ohni rozpustite maslo s medom a cukrom. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
2. Pridajte jedlú sódu. Zmes začne peniť, je to v poriadku. Za stáleho miešania ju zahrievajte asi 5 minút, kým nezíska peknú karamelovú farbu.
3. Hrniec odstavte z tepla a nechajte zmes asi 10 minút mierne vychladnúť.
4. Do vlažnej zmesi postupne, po jednom, rýchlo zašľahajte vajíčka. Nakoniec postupne zapracujte preosiatu múku so soľou. Vznikne vám lepivé cesto.
5. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si niekoľko papierov na pečenie.
6. Teraz prichádza kľúčový krok: s cestom pracujte, kým je ešte teplé. Rozdeľte ho na 6-7 rovnakých častí.
7. Každú časť položte na papier na pečenie, prikryte druhým papierom a vyvaľkajte na veľmi tenký plát. Z neho potom vykrojte kruh (napr. pomocou tortovej formy s priemerom 26 cm).
8. Odrezky si odložte bokom. Plát aj s papierom preneste na plech a pečte 5 – 7 minút dozlatista. Postup opakujte so všetkými plátmi. Odrezky upečte tiež.
2. Príprava krému a skladanie:
9. Kým pláty chladnú, uvarte si krém. V 150 ml mlieka metličkou rozmiešajte škrob, cukor a vajcia.
10. Zvyšných 600 ml mlieka dajte variť. Keď zovrie, prilejte doň škrobovú zmes a uvarte hustý puding.
11. Puding prikryte fóliou priamo na povrchu a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
12. V mise vyšľahajte zmäknuté maslo do peny. Po lyžiciach doň zašľahávajte vychladnutý puding a nakoniec aj karamelové Salko. Obe zmesi musia mať rovnakú teplotu!
13. Teraz začnite skladať. Na podnos položte prvý medový plát a natrite ho tenkou vrstvou krému.
14. Postup opakujte, kým neminiete všetky pláty. Vrchný plát a boky torty taktiež potrite krémom.
15. Upečené odrezky cesta rozmixujte alebo pomeľte najemno. Zmiešajte ich s mletými orechmi.
16. Touto zmesou obsypte celú tortu – vrch aj boky.
17. Čokoládu rozpustite a povrch torty ňou jemne pofŕkajte.
3. Kľúčové – odležanie:
18. Hotovú tortu prikryte a vložte do chladničky odležať aspoň na 24 hodín, ideálne na 48.
Poznámky
1. Trpezlivosť pri odležaní je nevyhnutná! Toto je najdôležitejší krok. Čerstvé medové pláty sú tvrdé. Až po 24-48 hodinách v chladničke nasiaknu vlhkosť z krému, zmäknú a všetky chute sa dokonale prepoja.2. Pracujte s teplým cestom: Medové cesto sa najlepšie vaľká, kým je ešte teplé. Ak vám počas práce vychladne a stuhne, na chvíľu ho nahrejte (napríklad nad parou).3. Krém bez zrazenia: Základ úspechu je, aby mal uvarený pudingový základ aj maslo so Salkom úplne rovnakú, izbovú teplotu. Maslo najprv vyšľahajte samotné a až potom doň po lyžiciach zašľahávajte vychladnutý krém.