Kôprová majonéza vás ohromí originálnou chuťou, ktorú jej dodáva pridaný chren. Tento recept na domácu kôprovo-chrenovú majonézu je božský a prekvapivo jednoduchý na prípravu.
5gchrenovej pasty(cca 1 ČL) alebo čerstvo nastrúhaného chrenu
5ghnedého cukru(cca 1 ČL)
1/3čajovej lyžičkysoli(alebo podľa chuti)
Pokyny
Príprava domácej majonézy:
1. Do vysokej úzkej nádoby rozklepnite vajce (izbovej teploty). Pridajte citrónovú šťavu, soľ, hnedý cukor, horčicu a chrenovú pastu.
2. Ponorte tyčový mixér na dno. Zapnite na najvyššiu rýchlosť. Veľmi pomaly (najprv po kvapkách, potom tenkým prúdom) prilievajte olej, kým zmes nezaemulguje.
3. Mixér pomaly dvíhajte nahor, kým sa všetok olej nezapracuje a nevznikne hustá majonéza (1-2 min).
5. Nasekaný kôpor zľahka vmiešajte lyžicou/stierkou do hotovej majonézy. Ochutnajte, prípadne dochuťte soľou/citrónovou šťavou/cukrom.
6. Prelejte do čistého (ideálne sterilizovaného) pohára s viečkom. Dajte do chladničky aspoň na 1-2 hodiny odležať.
Použitie:
7. Podávajte vychladenú k šalátom, mäsu, rybám, do sendvičov alebo ako dip.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu chrenovú chuť môžem použiť namiesto chrenovej pasty väčšie množstvo čerstvo nastrúhaného chrenu. Intenzitu si prispôsobte podľa vlastnej chuti.2. Ak nemám poruke slnečnicový olej, môžem použiť aj iný rastlinný olej s neutrálnou chuťou, napríklad repkový. Vyhnite sa však olejom s výraznou arómou (ako je extra panenský olivový olej, ak nechcete jeho chuť v majonéze dominantnú).3. Namiesto dijonskej horčice môžem experimentovať aj s inými druhmi horčice, napríklad s plnotučnou, kremžskou alebo medovou pre rôzne chuťové variácie.4. Domáca majonéza pripravená zo surového vajca má obmedzenú trvanlivosť. Skladujte ju vždy v chladničke v dobre uzavretom pohári a spotrebujte ju ideálne do 2-3 dní.