Máme pre vás skvelý tip na originálne vyzerajúci a zároveň úžasne chutný dezert či sladké raňajky – domácu dvojfarebnú briošku plnenú lahodnou čokoládovou nátierkou a chrumkavými orechmi.
10gčerstvého droždia(alebo 1 ČL sušeného droždia – cca 3-4 g)
8gvanilkového cukru(1 balíček)
1štipkasoli
450ghladkej pšeničnej múky(typ 00 alebo T650), plus trochu na podsypanie
20gzmäknutého masla(rozdeleného na 2x10g)
20gkvalitného kakaového prášku(preosiateho)
Na náplň:
150-200gčokoládovo-orieškovej nátierkycca (napr. Nutella)
60-80gnahrubo nasekaných vlašských orechovcca
Na potretie:
1ksvaječný žĺtok
2PLmlieka
Pokyny
Príprava kvásku a základného cesta:
1. Pripravte kvások: do misky rozdrobte čerstvé droždie, pridajte 1 ČL cukru (z celkového množstva) a cca 50 ml vlažného mlieka (z celkového množstva). Premiešajte a nechajte vzísť (10-15 min).
2. Do väčšej misy preosejte múku, pridajte zvyšný cukor, vanilkový cukor a soľ. Premiešajte.
3. V strede urobte jamku, pridajte bielok, olej, zvyšné vlažné mlieko, vlažnú vodu a kvások.
4. Spracujte na hladké, pružné cesto (rukami alebo robotom cca 8-10 min).
Rozdelenie a dofarbenie ciest, prvé kysnutie:
5. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
6. Do jednej časti zapracujte 10 g zmäknutého masla.
7. Do druhej časti zapracujte preosiaty kakaový prášok a zvyšných 10 g zmäknutého masla.
8. Obe cestá prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť cca 60 minút.
Tvarovanie, plnenie a zapletanie briošky:
9. Vykysnuté tmavé cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnikový plát (hrúbka cca 0,5 cm).
12. Na jednej polovici spojených plátov (pozdĺžne) narežte radielkom rovnobežné pruhy (šírka cca 1,5-2 cm), nedorežte až ku kraju.
13. Druhú, neprerezanú polovicu cesta potrite čokoládovo-orieškovou nátierkou a posypte nasekanými orechmi.
14. Cesto rolujte od naplnenej strany smerom k prerezaným pruhom. Každý pruh jemne zatočte a preložte cez roládu alebo ich prepletajte.
Druhé kysnutie a pečenie:
15. Briošku vložte do vymastenej a vysypanej formy na bábovku (alebo chlebíčkovej). Ak je to bábovková forma, konce spojte.
16. Prikryte a nechajte kysnúť ešte cca 30-45 minút.
17. Rúru predhrejte na 180 °C.
18. Vykysnutú briošku potrite žĺtkom rozmiešaným s mliekom.
19. Pečte pri 180 °C cca 30 minút do zlatohneda. Otestujte špajdľou.
20. Upečenú briošku nechajte chvíľu vo forme, potom vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Môžete potrieť rozpusteným maslom.
Poznámky
1. Namiesto čokoládovo-orieškovej nátierky môžem do briošky použiť aj hustejšiu makovú, tvarohovú alebo lekvárovú náplň. Fantázii sa medze nekladú, len dbajte na to, aby náplň nebola príliš tekutá.2. Pre ešte výraznejší mramorový efekt môžem pri vaľkaní svetlý a tmavý plát cesta niekoľkokrát preložiť cez seba a opäť jemne rozvaľkať, než ich spojím finálne.3. Hotovú a úplne vychladnutú dvojfarebnú briošku skladujem zabalenú v potravinárskej fólii alebo v dobre uzavretej nádobe pri izbovej teplote, kde vydrží mäkká a vláčna 2-3 dni.4. Táto brioška chutí výborne samotná, ale môžem ju podávať aj zľahka potretú maslom a domácim džemom, alebo ako sladké raňajky s pohárom mlieka či kakaa.