Ak existuje jedlo, ktoré je synonymom rodinného obeda, sú to práve lasagne. Zbožňujem tento recept, pretože je to presne tá poctivá verzia ako z talianskej trattorie. Vrstvy cestovín sa striedajú so šťavnatým mäsovým ragú a zamatovým bešamelom. Je to sýta dobrota, po ktorej sa u nás doma vždy len zapráši.
1. Na olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridajte na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler a restujte ďalších 5 minút.
2. Zvýšte teplotu, pridajte mleté mäso a opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezhnedne. Pridajte prelisovaný cesnak.
3. Vmiešajte paradajkový pretlak, kečup, lúpané paradajky, cukor a bylinky. Osoľte, okoreňte a pridajte bobkový list.
4. Všetko zalejte vývarom, prikryte a na miernom ohni duste aspoň 25–30 minút, kým omáčka nezhustne.
Príprava bešamelu a vrstvenie:
5. Kým sa varí ragú, pripravte bešamel. V hrnci rozpustite maslo, pridajte múku a vytvorte svetlú zápražku.
6. Teraz kľúčový krok: Postupne, za stáleho miešania metličkou, prilievajte studené mlieko. Vždy počkajte, kým sa tekutina vstrebe, a až potom prilejte ďalšiu. Vznikne hladká omáčka.
7. Ochuťte soľou, muškátovým orieškom a krátko povarte do zhustnutia (3-4 minúty).
8. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si zapekaciu misu. Druhý kľúčový krok: Na dno misy ako prvú vrstvu rozotrite tenkú vrstvu bešamelu.
9. Na bešamel poukladajte pláty lasagní. Na ne navrstvite časť mäsového ragú, polejte časťou bešamelu a posypte trochou mozzarelly a parmezánu.
10. Postup opakujte: lasagne, ragú, bešamel, syr. Poslednú vrstvu cestovín polejte zvyšným bešamelom a husto posypte oboma druhmi syra.
11. Pečte v predhriatej rúre približne 40 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a bublajúci.
Poznámky
1. Omáčka zaručene bez hrudiek: Tajomstvo hladkého bešamelu je jednoduché: do horúcej zápražky vždy prilievajte studené mlieko, a to postupne. Nikdy nelejte všetko naraz a neprestávajte miešať metličkou.2. Nechajte ich odpočinúť: Čerstvo upečené lasagne sú veľmi horúce a tekuté. Pre dokonalé rezy, ktoré držia tvar, ich nechajte po vybratí z rúry odpočívať aspoň 15-20 minút.S červeným vínom: Pre ešte bohatšiu chuť podlejte orestované mäso 100 ml suchého červeného vína. Nechajte ho úplne odpariť a až potom pridajte paradajky a vývar.