Pamätáte si na tie poctivé torty z rodinných osláv, ktoré chutili tak nejako... domácky a lepšie? Presne taká je táto eskimácka torta. Je to klenot z receptárov našich mám. Nadýchaný kakaový korpus, božský vanilkový krém a lesklá kakaová poleva. Žiadne skratky, len čistá chuť.
1. Pečenie korpusu. Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (Ø 22 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s polovicou cukru (90 g) do peny, prilejte 100 ml vlažnej vody.
3. V druhej mise vyšľahajte bielky so soľou a zvyšným cukrom na tuhý sneh.
4. Sneh zľahka vmiešajte do žĺtkovej peny. Vmiešajte preosiatu zmes múky, kakaa a kypriaceho prášku.
5. Cesto vylejte do formy a pečte 30 minút. Otestujte špajdľou. Nechajte úplne vychladnúť.
6. Príprava krému. V 200 ml mlieka v hrnci zohrejte. V miske rozmiešajte vajcia, cukry, kondenzované mlieko a múku so zvyšnými 50 ml studeného mlieka.
7. Zmes vlejte do horúceho mlieka a uvarte hustý puding. Prikryte ho fóliou a nechajte **úplne vychladnúť na izbovú teplotu**.
8. Dokončenie krému. V mise vyšľahajte maslo izbovej teploty do peny. Po lyžičkách zašľahávajte úplne vychladnutý pudingový základ. Obe hmoty musia mať rovnakú teplotu!
9. Skladanie torty. Vychladnutý korpus prerežte na dva pláty. Spodný plát pokvapkajte polovicou mlieka s cukrom.
10. Navrstvite celý krém. Prikryte druhým plátom, ktorý tiež pokvapkajte. Dajte stuhnúť do chladničky.
11. Príprava polevy. V hrnci rozpustite maslo, pridajte cukor, kakao a smotanu a miešajte do hladkej polevy. Nevarte.
12. Vlažnú polevu nalejte na vrch stuhnutej torty a dajte opäť zachladiť.
Poznámky
1. Krém bez zrazenia – tajomstvo úspechu. Aby sa vám maslový krém nikdy nezrazil, je absolútne kľúčové, aby mali maslo aj vychladnutý pudingový základ úplne rovnakú izbovú teplotu. Nikdy nešľahajte studený puding do teplého masla, alebo naopak.2. Prečo navlhčiť korpus? Pokvapkanie korpusu sladeným mliekom nie je len o chuti. Dodá mu potrebnú vlhkosť, vďaka čomu bude torta úžasne šťavnatá a vláčna aj na druhý deň.