Cuketový Šalát s Kôprom (Jednoduchý a Rýchly Recept)
Hľadáte recept na ľahký, osviežujúci a bleskovo pripravený šalát, ktorý sa stane hviezdou vašich letných jedálničkov? Potom ste tu správne! Tento jednoduchý cuketový šalát s voňavým čerstvým kôprom je presne taký – chrumkavý, šťavnatý a plný lahodných chutí. Je taký dobrý a nenáročný na prípravu, že ho budete chcieť robiť celé leto. Či už ako samostatné ľahké jedlo, alebo ako dokonalá príloha k mäsu či grilovaným špecialitám, tento recept je proste top!
Kurz Bezmäsité jedlá, Ľahká večera, Príloha, Šalát
Kuchyňa Letná kuchyňa, Medzinárodná
Porcie 4porcie
Kalórie 120kcal
Vybavenie
Škrabka na zeleninu (ideálne julienne alebo mandolína)
Väčšia misa
Menšia miska (na zálievku)
Nôž
Doska na krájanie
Sitko alebo čistá utierka/papierové utierky (na osušenie cukety)
Lis na cesnak (voliteľné)
Zloženie
Zoznam potrebných ingrediencií:
800gmladej, pevnej cukety(cca 3-4 ks)
1ČLsoli(na prvotné osolenie cukety)
2–3strúčikycesnaku
3PLčerstvo nasekaného kôpru
1ČLprovensálskeho korenia
1/4ČLmletého čierneho korenia(alebo podľa chuti)
1PLtekutého medu
1,5–2PLbieleho vínneho octu(alebo jablčného octu)
2PLextra panenského olivového oleja
podľa chutisoľ(na finálne dochutenie zálievky)
Pokyny
Prvotná úprava cukety:
1. Cukety dôkladne umyjeme a odrežeme z nich oba konce. Keďže používame mladé cukety, šúpať ich nemusíme.
2. Pomocou škrabky na zeleninu (ideálne tej, ktorá vytvára dlhé tenké plátky, tzv. julienne škrabky, alebo pomocou mandolíny) nakrájame cukety na tenké dlhé plátky alebo rezance. Ak takú škrabku nemáme, môžeme cuketu nakrájať aj nožom na čo najtenšie polkolieska alebo rezančeky.
3. Pripravené cuketové plátky vložíme do väčšej misy. Prisypeme k nim 1 ČL soli a všetko dôkladne premiešame rukami, aby sa soľ rovnomerne rozložila.
4. Takto osolenú cuketu necháme odpočívať v mise pri izbovej teplote približne 15-20 minút. Počas tejto doby cuketa pustí prebytočnú vodu a mierne zmäkne, no stále si zachová svoju chrumkavosť.
Príprava lahodnej zálievky:
5. Kým cuketa odpočíva, pripravíme si zálievku. Cesnak ošúpeme a prelisujeme ho alebo nasekáme na veľmi jemno. Čerstvý kôpor (ak sme tak ešte neurobili) nasekáme nadrobno.
6. Do čistej menšej misky nalejeme extra panenský olivový olej. Pridáme biely vínny ocot (alebo jablčný), tekutý med, prelisovaný cesnak, provensálske korenie a 1/4 ČL mletého čierneho korenia.
7. Všetky ingrediencie na zálievku dôkladne premiešame metličkou alebo vidličkou, kým sa pekne nespoja. Na záver zálievku ochutnáme a podľa potreby ju dochutíme ešte trochou soli (pamätajme, že cuketa už bola solená).
Dokončenie a podávanie šalátu:
8. Keď cuketa odpočívala dostatočne dlho, dôkladne z nej zlejeme všetku prebytočnú vodu, ktorú pustila. Pre ešte lepší výsledok môžeme cuketové plátky jemne vyžmýkať rukami alebo ich osušiť čistou utierkou či papierovými utierkami.
9. K osušenej cukete pridáme nasekaný čerstvý kôpor.
10. Nakoniec všetko zalejeme pripravenou medovo-octovou zálievkou.
11. Šalát zľahka, ale dôkladne premiešame, aby sa všetky chute pekne prepojili.
12. Cuketový šalát s kôprom môžeme podávať ihneď, alebo ho môžeme nechať ešte krátko (cca 10-15 minút) vychladiť v chladničke, aby sa chute lepšie rozvinuli. Najlepší je však čerstvý.
Poznámky
1. Na tento šalát sú najlepšie mladé, menšie a pevné cukety s jemnou šupkou. Veľké prerastené cukety bývajú vodnatejšie a majú väčšie jadierka, ktoré by bolo potrebné odstrániť.2. Ak nemám po ruke čerstvý kôpor, v krajnom prípade môžem použiť aj sušený, ale čerstvý dodá šalátu tú pravú nezameniteľnú arómu a chuť. Okrem kôpru môžem experimentovať aj s inými čerstvými bylinkami, napríklad mätou alebo petržlenovou vňaťou.3. Pre pestrejší šalát môžem do neho pridať aj na tenké plátky nakrájanú červenú cibuľu, cherry paradajky prekrojené napoly alebo na tenké rezančeky nakrájanú mrkvu.4. Tento šalát je najlepší čerstvo pripravený. Ak mi však nejaký zostane, v chladničke vydrží v uzavretej nádobe približne 1-2 dni, ale cuketa môže postupne strácať svoju chrumkavosť.