Cuketové mini pizze s paradajkami, syrom a kôprovou majonézou
Máte chuť na niečo RÝCHLE, ĽAHKÉ a zároveň nesmierne CHUTNÉ? Potom sú tieto cuketové mini pizze pre vás absolútne TOP voľbou, najmä na ľahkú večeru či originálnu desiatu! Tento jednoduchý RECEPT zvládnu pripraviť aj začínajúci kuchári a výsledkom sú šťavnaté kolieska cukety obalené v jemnom cestíčku, doplnené lahodnou kôprovo-cesnakovou majonézou, plátkom paradajky a zapečené s roztopeným syrom. Sú tak dobré, že im neodolá žiadny milovník zeleninových pochúťok. Pripravte si túto dobrotu za chvíľu!
1. Cukety (cca 500 g) dôkladne umyte a osušte. Odrežte konce a nakrájajte ich na kolieska s hrúbkou približne 0,5 - 1 cm.
2. Pripravené cuketové kolieska zľahka osoľte z oboch strán a nechajte ich chvíľu postáť (cca 5-10 minút), aby pustili prebytočnú vodu. Potom ich jemne osušte papierovou utierkou.
3. Do jednej misky nasypte hladkú múku (cca 150 g). V druhej miske rozšľahajte vajcia (2-3 ks) so štipkou soli a čerstvo mletým čiernym korením.
4. Osušené cuketové kolieska najprv obaľte v hladkej múke a následne ich namočte do rozšľahaných vajec.
5. Na panvici rozpáľte dostatočné množstvo rastlinného oleja na strednom plameni. Obalené cuketové kolieska na ňom opekajte (smažte) z každej strany približne 2 minúty, alebo kým nie sú krásne zlatisté a chrumkavé.
6. Usmažené cukety vyberajte z panvice a odkladajte ich na tanier vyložený papierovými kuchynskými utierkami, ktoré z nich vysajú prebytočný tuk. Takto postupne usmažte všetky cuketové kolieska.
Príprava kôprovo-cesnakovej majonézy:
7. Kým sa cukety smažia alebo chladnú, pripravte si majonézovú zmes. Čerstvý kôpor (20 g) umyte, osušte a najemno nasekajte. Cesnak (3 strúčiky) ošúpte a prelisujte alebo najemno nastrúhajte.
8. V menšej miske dôkladne zmiešajte majonézu (100 g) s nasekaným kôprom a prelisovaným cesnakom. Podľa chuti môžete pridať aj štipku soli alebo čierneho korenia, ak je to potrebné (majonéza býva zvyčajne slaná).
Kompletizácia a zapekanie mini pízz:
9. Rúru si predhrejte na 150°C (teplovzdušnú na 130-135°C). Pripravte si plech na pečenie a vysteľte ho papierom na pečenie.
10. Paradajky (3 ks) umyte a nakrájajte na tenké plátky. Tvrdý syr (100 g) najemno nastrúhajte.
11. Na pripravený plech poukladajte usmažené cuketové kolieska.
12. Každé cuketové koliesko rovnomerne potrite pripravenou kôprovo-cesnakovou majonézou.
13. Na majonézovú vrstvu položte plátok paradajky.
14. Nakoniec každú mini pizzu bohato posypte nastrúhaným tvrdým syrom.
15. Plech s pripravenými cuketovými mini pizzami vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 15 minút. Doba pečenia závisí od výkonnosti vašej rúry. Počas pečenia pokrm kontrolujte, aby sa syr pekne roztopil a povrch začal jemne hnednúť, ale aby sa nespálil. Cukety by mali počas pečenia získať zlatistý nádych a syr by mal byť pekne roztečený.
16. Hotové cuketové mini pizze vyberte z rúry a môžete ich podávať teplé.
Poznámky
1. Aby boli cuketové kolieska po usmažení ešte chrumkavejšie, niekedy ich po osolení nechám pár minút "vypotiť", potom ich osuším papierovou utierkou a až následne obaľujem v múke a vajíčku.2. Namiesto klasickej majonézy rada experimentujem aj s ochutenou verziou – niekedy pridám do majonézy okrem kôpru a cesnaku aj štipku mletého chilli pre pikantný nádych, alebo lyžičku horčice.3. Pre farebnejšiu a pestrejšiu verziu mini pízz niekedy použijem aj žlté alebo oranžové paradajky, alebo na vrch pridám tenké kolieska olív či kapary.4. Ak chcem dosiahnuť výraznejšie zhnednutie a chrumkavejší syr na povrchu, posledných pár minút pečenia môžem zapnúť v rúre funkciu gril (ale treba to pozorne sledovať, aby sa syr nespálil).