Zabudnite na všetko, čo ste doteraz poznali o šťavnatých koláčoch. Tento čokoládový Tres Leches je v úplne inej lige. Je to nadýchaná piškóta, ktorá sa doslova kúpe v troch druhoch mlieka a je korunovaná jemnou čokoládovou penou. Pripravte sa na závislosť!
1. Rúru predhrejte na 160 °C. Plech (cca 20x30 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. Vyšľahajte bielky so soľou a polovicou cukru na tuhý sneh.
3. V druhej mise vyšľahajte žĺtky so zvyšným cukrom do peny. Postupne zašľahajte horúce mlieko s kakaom a rozpustenou čokoládou s maslom.
4. Do žĺtkovej zmesi preosejte múku s kypriacim práškom. Nakoniec zľahka vmiešajte sneh z bielkov.
5. Cesto vylejte na plech a pečte 25–30 minút. Otestujte špajdľou.
Príprava zálievky a namáčanie:
6. V horúcom mlieku rozpustite čokoládu a kakao. Vmiešajte studenú smotanu a Salko.
7. Teplý korpus husto popichajte vidličkou a pomaly ho celý zalejte mliečnou zmesou.
8. Nechajte úplne vychladnúť a potom dajte aspoň na 1 hodinu do chladničky.
Príprava čokoládovej peny a dokončenie:
9. Zohrejte smotanu s cukrom, zalejte ňou čokoládu a vymiešajte hladkú ganache. Dajte ju vychladiť do chladničky aspoň na 4 hodiny.
10. Úplne studenú ganache vyšľahajte mixérom na tuhý krém.
11. Krémom natrite vrch nasiaknutého koláča a dajte opäť chladiť aspoň na hodinu.
Poznámky
1. Trpezlivosť pri namáčaní: Naozaj polejte korpus, kým je ešte teplý. Najlepšie tak nasiakne všetku tekutinu. Potom mu doprajte čas v chladničke. V tom je celé kúzlo Tres Leches.2. Spoľahlivá čokoládová pena: Jediný spôsob, ako pripraviť nadýchanú penu (šľahanú ganache), je vyšľahať úplne vychladenú zmes smotany a čokolády. Teplá zmes sa vám nikdy nevyšľahá. Pripravte si ju preto pokojne deň vopred.3. Čo je tortová múka?: Je to múka s nižším obsahom lepku. Ak ju nezoženiete, skvelou náhradou je hladká múka typu 00 špeciál. Alebo si ju vyrobte: z hrnčeka hladkej múky odoberte 2 lyžice a nahraďte ich 2 lyžicami škrobu.Variácie:• Klasický Tres Leches: Upečte svetlý korpus (bez kakaa) a vynechajte kakao aj z mliečneho kúpeľa. Na vrch dajte len klasickú šľahačku.• Kávová verzia: Do horúceho mlieka v 'kúpeli' rozpustite lyžičku instantnej kávy pre príchuť tiramisu.• S ovocím: Podávajte s čerstvými jahodami alebo malinami. Ich kyslosť krásne vyváži sladkosť koláča.