Pozná to každý z nás – prázdna chladnička, žiadne mäso a otázka, čo rýchlo navariť na obed. Máme pre vás dokonalé riešenie! Tieto zelerové fašírky so šunkou a údeným syrom sú absolútnou záchranou. Sú fantasticky chrumkavé na povrchu, vnútri šťavnaté a mäkké, a vďaka syru a šunke majú plnú, uspokojivú chuť. Je to geniálny spôsob, ako zužitkovať bežnú zeleninu a pripraviť jedlo, po ktorom sa len tak zapráši a mäso vám zaručene chýbať nebude.
1. Zeler očistíme, umyjeme a vcelku ho vložíme do hrnca s vodou. Vodu osolíme a zeler varíme domäkka. Podľa veľkosti to potrvá približne 25-30 minút. Správnu mäkkosť otestujeme pichnutím vidličkou – mala by ním prejsť bez väčšieho odporu.
2. Uvarený zeler vyberieme z vody a necháme ho na tanieri úplne vychladnúť. Toto je dôležité pre ďalšiu prácu.
Príprava zmesi a tvarovanie:
3. Úplne vychladnutý zeler nastrúhame na jemnom strúhadle. Údený syr nastrúhame nahrubo. Šunku a jarnú cibuľku (aj so zelenou časťou) nasekáme nadrobno.
4. Vo veľkej mise zmiešame nastrúhaný zeler, syr, nasekanú šunku a jarnú cibuľku.
5. K zeleninovej zmesi pridáme 3 celé vajcia, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 2 lyžice hladkej múky a 2 lyžice strúhanky.
6. Všetko spolu dôkladne premiešame rukou alebo vareškou, až kým sa nevytvorí kompaktná hmota, z ktorej sa dajú tvarovať fašírky.
Vyprážanie fašírok:
7. Z pripravenej zmesi tvarujeme v dlaniach fašírky veľkosti dlane, hrubé asi 1,5 cm.
8. Každú fašírku dôkladne obalíme v strúhanke, ktorú sme si pripravili na tanier.
9. Na panvici rozohrejeme vyššiu vrstvu oleja (asi 1-2 cm). Do horúceho oleja opatrne vkladáme obalené fašírky.
10. Vyprážame na strednom plameni z každej strany približne 4–5 minút, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé.
11. Hotové fašírky vyberáme dierovanou naberačkou a ukladáme ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk. Podávame ich horúce.
Poznámky
1. Pre ešte lepšiu súdržnosť zmesi ju rada po zamiešaní nechám postáť asi 10 minút v chladničke. Fašírky sa potom ešte ľahšie tvarujú.2. Ak sa chcete vyhnúť vyprážaniu, fašírky môžete upiecť aj v rúre. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potrite olejom a pečte pri 190°C asi 20-25 minút dozlatista.3. Do zmesi je fantastické pridať aj hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate alebo prelisovaný strúčik cesnaku pre ešte výraznejšiu chuť.4. Tieto fašírky sú božské s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou alebo jednoduchým jogurtovým dipom s bylinkami. Vynikajúce sú aj studené v žemli ako zdravší burger.