Dnes zabudnite na všetko, čo ste si mysleli o zemiakových plackách. Tento recept je úplne iná liga. Klasickú chrumkavú haruľu povyšujeme na hlavné jedlo vďaka bohatej a krémovej syrovej zmesi, ktorú zapekáme priamo na placke. Je to sýte, chutné a absolútne neodolateľné.
1. Príprava syrovej zmesi. Najprv si uvarte 2 vajcia natvrdo (10 minút). Ochlaďte ich, ošúpte a nakrájajte nadrobno alebo pretlačte cez mriežku. Syr nastrúhajte nahrubo.
2. V miske zmiešajte nakrájané vajcia, nastrúhaný syr, majonézu a prelisovaný cesnak. Podľa chuti môžete jemne osoliť a okoreniť. Zmes odložte bokom.
3. Príprava zemiakov (dôležitý krok!). Zemiaky ošúpte a nastrúhajte nahrubo. Vložte ich do misy, pridajte lyžičku soli a premiešajte. Nechajte 5 minút postáť.
4. Po 5 minútach zemiaky rukami poriadne vyžmýkajte, aby ste z nich dostali čo najviac prebytočnej vody. Vodu zlejte. Toto je tajomstvo chrumkavých placiek.
5. Príprava cesta. K vyžmýkaným zemiakom pridajte najemno nakrájanú cibuľu, 1 surové vajce, čierne korenie a múku. Dôkladne premiešajte.
6. Smaženie. Na väčšej panvici rozohrejte vrstvu oleja (asi 0,5 cm). Zoberte štvrtinu zemiakového cesta a na panvici z neho vytvarujte jednu veľkú placku.
7. Smažte na strednom plameni z prvej strany asi 4–5 minút do zlatohneda.
8. Placku opatrne obráťte. Smažte z druhej strany asi 1 minútu, aby sa cesto zatiahlo.
9. Potom na opečený vrch rovnomerne natrite štvrtinu syrovej zmesi. Panvicu prikryte pokrievkou, stíšte plameň a smažte ďalších 4–5 minút, kým nie je spodok placky chrumkavý a syr na vrchu roztopený a horúci.
10. Hotovú placku preložte na tanier a postup opakujte so zvyšným cestom a plnkou.
1. Prečo žmýkať zemiaky? Tento krok nikdy nevynechávajte. Zbavením sa prebytočnej vody zaručíte, že placky budú krásne chrumkavé, nebudú sa rozpadať a nenasiaknu toľko oleja. Je to najdôležitejší trik pre dokonalé harule.2. Syrová obmena. Nebojte sa experimentovať so syrom. Namiesto eidamu skúste použiť údený syr, čedar alebo nivu pre oveľa výraznejšiu a pikantnejšiu chuť. Vždy to bude skvelé.