Zabudnite na kupované zemiakové lupienky a pripravte si doma pochúťku, ktorá je ešte chrumkavejšia, chutnejšia a návykovejšia! Tento recept na domáce vyprážané krúžky je absolútny game-changer pre každú párty, filmový večer alebo keď vás jednoducho prepadne chuť na niečo slané. Sú neuveriteľne ľahké, na povrchu dokonale chrumkavé a vnútri príjemne mäkké. Najlepšie na tom je, že na ich prípravu vám stačí len zopár základných surovín, ktoré máte takmer určite doma. Pripravte sa na to, že zmiznú z misky skôr, ako stihnete povedať "chrum".
1. Vo veľkej mise najprv dôkladne zmiešame všetky sypké suroviny: hladkú múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ.
2. Do sypkej zmesi postupne prilievame horúcu (ale nie vriacu) vodu a vareškou alebo rukou začneme spracovávať cesto.
3. Keď sa cesto spojí, preložíme ho na zľahka pomúčenú pracovnú dosku a krátko ho miesime (približne 2-3 minúty), kým nie je hladké a elastické.
4. Vytvarované cesto prikryjeme čistou utierkou alebo miskou a necháme ho odpočívať pri izbovej teplote 20 minút.
Tvarovanie a vyprážanie:
5. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát s hrúbkou približne 0,5 cm.
6. Z cesta pomocou vykrajovačiek (alebo pohára a vrchnáka z PET fľaše) vykrajujeme krúžky. Zvyšky cesta opäť spojíme, premiesime, vyvaľkáme a pokračujeme vo vykrajovaní, kým neminieme všetko cesto.
7. V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte dostatočné množstvo oleja (aspoň 2-3 cm vrstvu) na teplotu približne 170-180 °C. Ak nemáte teplomer, správnu teplotu zistíte tak, že malý kúsok cesta vložený do oleja začne okamžite syčať a pekne zozlatne.
8. POZOR: Pripravené krúžky opatrne vkladáme do horúceho oleja. Nevkladáme ich príliš veľa naraz, aby sa teplota oleja prudko neznížila. Olej môže prskať!
9. Krúžky vyprážame približne 1-2 minúty z každej strany, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé.
10. Hotové krúžky vyberáme dierovanou naberačkou a ukladáme ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.
Poznámky
1. Pre zaujímavejšiu chuť rada do múky pred zmiešaním pridám aj rôzne koreniny. Skvelá je lyžička sušeného cesnaku, údenej papriky alebo zmes talianskych byliniek.2. Tieto krúžky sú fantastické s rôznymi dipmi. Ja ich najčastejšie podávam s jednoduchým cesnakovým dresingom z kyslej smotany, prelisovaného cesnaku a štipky soli.3. Dbám na to, aby som panvicu nepreplnila. Ak je v nej príliš veľa krúžkov naraz, teplota oleja klesne a krúžky nasiaknu viac tuku, namiesto toho, aby sa pekne a dochrumkava upražili.4. Zvyšné krúžky (ak nejaké zostanú) skladujem v neuzavretej nádobe alebo papierovom vrecku, aby zostali chrumkavé. Na druhý deň ich môžem na pár minút 'oživiť' v horúcej rúre alebo v teplovzdušnej fritéze.