Keď sa leto pomaly končí a ja mám chuť na niečo hrejivé a voňavé, tieto chrumkavé tymianové zemiaky sú moja prvá voľba. Zvonku sú dokonale zlatisté a chrumkavé, vnútri krásne mäkké. Je to tá najlepšia pečená príloha, akú si viete predstaviť.
2ČLkorenia "Americké zemiaky" (alebo domácej zmesi)
1PLlístkov čerstvého tymianu
1ČLsoli
Na cesnakový dip:
200gkyslej smotany (16 %)
1strúčikcesnaku
1ČLnasekaného čerstvého tymianu
1/2ČLsoli
Pokyny
Príprava zemiakov:
1. Rúru si predhrejte na 200 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
2. Zemiaky aj so šupkou dôkladne umyte a osušte. Nakrájajte ich na rovnomerné mesiačiky.
3. Vo veľkej mise zmiešajte mesiačiky s olejom, soľou, korením a nasekaným čerstvým tymianom. Rukami všetko dobre premiešajte.
4. Zemiaky rozložte na plech v jednej vrstve, kožou nadol. Pečte 40–45 minút dozlatista. V polovici pečenia ich môžete obrátiť.
Príprava dipu:
5. Kým sa zemiaky pečú, v miske zmiešajte kyslú smotanu, prelisovaný cesnak, najemno nasekaný tymian a soľ. Dajte ho do chladničky.
Poznámky
1. Kľúčom je krájanie a priestor: Pre tú najlepšiu chrumkavú kôrku je kľúčové nakrájať zemiaky na mesiačiky a dať im na plechu dostatok priestoru. Keď ich na seba navrstvíte, budú sa dusiť a nie piecť.2. Domáce korenie "Americké zemiaky": Ak nemáte kupované korenie, ľahko si ho namiešate doma. Zmiešajte 1 ČL sladkej papriky, 1 ČL sušeného cesnaku, ½ ČL drvenej rasce a ½ ČL čierneho korenia.3. Trik pre extra chrumkavosť: Ak máte 10 minút navyše a chcete zemiaky ako z luxusnej reštaurácie, nakrájané mesiačiky najprv 7 minút povarte v osolenej vode. Potom ich sceďte, nechajte dobre odpariť, a až potom ich zmiešajte s olejom, koreninami a upečte. Budú neskutočné!Variácie:• S inými bylinkami: Namiesto tymianu je fantastický aj nasekaný čerstvý rozmarín alebo zmes sušených provensálskych byliniek.• S parmezánom: Päť minút pred koncom pečenia posypte zemiaky hrsťou najemno strúhaného parmezánu pre extra syrovú a slanú chuť.• Pikantná verzia: Do zmesi korenia pridajte pol lyžičky údenej papriky a štipku čili.