Hľadáte recept na tie najlepšie a najchrumkavejšie tekvicové placky? Tak ste tu správne! S týmto overeným RECEPTOM si pripravíte fantastickú jesennú dobrotu, ktorú si zaručene zamilujete. Kombinácia sladkastej tekvice hokkaido, zemiakov, voňavého cesnaku a majoránky je jednoducho dokonalá. Ukážeme si jeden kľúčový trik, vďaka ktorému budú vaše placky na povrchu krásne chrumkavé a vnútri vláčne, a nie nasiaknuté olejom. Je to skvelá rýchla večera, obed alebo len taká maškrta, ktorá poteší celú rodinu.
1. Dôležitá informácia: Tekvicu hokkaido dôkladne umyjeme, prekrojíme a lyžicou vyberieme semienka. Šúpať ju nie je potrebné, šupka pri tepelnej úprave zmäkne. Zemiaky ošúpeme.
2. Tekvicu aj zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle do väčšej misky.
3. Kľúčový krok pre chrumkavosť: Zmes osolíme 1 lyžičkou soli, dobre premiešame a necháme 10 minút postáť. Zelenina pustí veľa prebytočnej vody.
4. Po 10 minútach celú zmes poriadne rukami alebo cez čistú utierku vyžmýkame. Snažíme sa zbaviť čo najväčšieho množstva tekutiny.
5. Suchú, vyžmýkanú zmes vrátime do misky. Pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, majoránku, čerstvo mleté čierne korenie a lyžicu hladkej múky.
6. Všetko spolu dôkladne premiešame, aby vzniklo kompaktné cesto.
7. Na panvici rozohrejeme väčšiu vrstvu oleja na stredne silnom plameni.
8. Z cesta odoberáme lyžicou kôpky, ktoré v rukách alebo priamo na panvici vytvarujeme na tenšie placky.
9. Smažíme z každej strany 3 až 4 minúty dozlatista a dochrumkava.
10. Hotové placky ukladáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
11. Podávame ešte teplé, napríklad s kyslou smotanou, jogurtovým dipom alebo len tak samotné.
Poznámky
1. Do cesta niekedy pridám aj jednu najemno nastrúhanú mrkvu alebo petržlen pre ešte bohatšiu chuť. Samozrejme, tiež ich treba poriadne vyžmýkať.2. Okrem majoránky sa do placiek skvele hodí aj drvená rasca alebo nasekaná čerstvá petržlenová vňať. Dodá im to zase trochu inú chuť.3. Pre syrovú verziu niekedy do hotovej vyžmýkanej zmesi primiešam aj hrsť strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra. Placky sú potom ešte chutnejšie.4. Ak sa chcem vyhnúť smaženiu na oleji, placky poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potriem olejom a pečiem v rúre pri 200°C asi 20-25 minút, v polovici pečenia ich otočím.