Chrumkavé nakladané uhorky s estragónom (pre začiatočníkov)
Túžite po vlastných domácich zaváraných uhorkách, ktoré sú dokonale chrumkavé a plné chuti, no bojíte sa, že je to príliš zložité? S týmto receptom všetky obavy zmiznú! Pripravili sme pre vás absolútne spoľahlivý a jednoduchý návod, s ktorým zvládne prípravu tých najlepších nakladačiek naozaj každý. Tajomstvo výnimočnej chuti spočíva v netradičnom pridaní čerstvého estragónu, ktorý uhorkám dodá úžasnú anízovú arómu. Spolu s tradičnými bylinkami ako sú listy ríbezlí, višní a chrenu vytvoríte chuťovku, ktorá prekoná všetky kupované uhorky.
1. Uhorky nakladačky dôkladne umyjeme kefkou pod tečúcou vodou. Pripravíme si 2 veľké, dokonale čisté zaváracie poháre a viečka.
2. Do každého pohára vložíme na dno: 1 list ríbezle, 1 list višne, 1 chrenový list, 1 kvet kôpru, 1 vetvičku estragónu, 2 strúčiky cesnaku (môžu byť vcelku alebo prekrojené) a 5 guličiek čierneho korenia.
3. Na vrstvu korenín a byliniek natlačíme postojačky umyté uhorky. Snažíme sa ich ukladať čo najtesnejšie.
4. V rýchlovarnej kanvici alebo v hrnci si prevaríme približne 1 liter vody. Ešte vriacou vodou zalejeme uhorky v pohároch až po vrch a necháme ich takto stáť približne 10-15 minút.
Príprava nálevu a finálne zavarenie:
5. Po uplynutí času vodu z oboch pohárov zlejeme do jedného hrnca. Táto voda je už ochutená bylinkami a uhorkami. Pridáme do nej soľ, cukor a ocot.
6. Nálev privedieme k varu a miešame, kým sa soľ a cukor úplne nerozpustia. Už ho netreba dlho variť.
7. Týmto horúcim finálnym nálevom opäť zalejeme uhorky v pohároch. Zalejeme ich tak, aby boli úplne ponorené, cca 0.5-1 cm pod okraj.
8. Okraje pohárov dôkladne utrieme dosucha čistou utierkou. Ihneď nasadíme pripravené viečka a pevne ich uzavrieme.
9. Pre zaručenie trvanlivosti a bezpečnosti uhorky vysterilizujeme. Na dno širokého hrnca položíme utierku, na ňu postavíme poháre tak, aby sa nedotýkali. Zalejeme ich teplou vodou do 2/3 výšky pohárov.
10. Hniec pomaly zahrievame, kým voda nedosiahne teplotu 80-85°C. Pri tejto teplote sterilizujeme 20 minút. Potom opatrne vyberieme a necháme vychladnúť na utierke.
Poznámky
1. Tajomstvo chrumkavých uhoriek je naozaj v týchto bylinkách. Listy ríbezlí, višní a chren obsahujú triesloviny, ktoré pomáhajú udržať uhorky pevné. Ak ich nemám, použijem aspoň vínny list.2. Pre pikantnú verziu rada do každého pohára pridám aj jednu feferónku alebo kúsok čerstvého zázvoru. Dodá to uhorkám parádne grády.3. Ak nemám teplomer na sterilizáciu, riadim sa jednoduchým pravidlom: vodu v hrnci privediem len do stavu, keď zo dna začnú stúpať prvé drobné bublinky – voda nesmie vrieť. Od tohto momentu stopujem 20 minút.4. Hoci sú uhorky technicky hotové po sterilizácii, najlepšie sú až po odležaní. Vždy sa snažím vydržať aspoň 3-4 týždne, kým otvorím prvý pohár. Vtedy sa všetky chute dokonale spoja.