Máte chuť na niečo netradičné, no zároveň jednoduché a nesmierne chutné? Potom zabudnite na klasické mäsové rezne a vyskúšajte túto zeleninovú alternatívu, ktorá si vás okamžite získa! Tieto chrumkavé kapustové rezne s prídavkom kefíru pre extra vláčnosť a mrkvy pre jemnú sladkosť sú absolútnou topkou. Sú ľahké na prípravu, plné skvelých chutí a potešia nielen vegetariánov, ale zaručene aj všetkých milovníkov dobrého a originálneho jedla. Ideálna voľba na rýchly obed či ľahkú večeru!
cca 100-150mlrastlinného oleja(napr. slnečnicového, repkového, alebo podľa potreby na smaženie)
Pokyny
Príprava a dusenie zeleniny:
1. Bielu hlávkovú kapustu očistíme od vrchných listov, vyrežeme tvrdý hlúbik a kapustu nakrájame na tenké prúžky alebo nasekáme nadrobno. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo.
2. Na väčšej panvici rozohrejeme 2 PL rastlinného oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Za občasného miešania opekáme približne 2 minúty, kým cibuľa nezosklovatie a mrkva mierne nezmäkne.
3. K opečenej cibuli a mrkve pridáme pripravenú kapustu. Všetko spolu dobre premiešame.
4. Zeleninovú zmes ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Panvicu prikryjeme pokrievkou, znížime plameň na mierny a zeleninu za občasného premiešania dusíme približne 15 minút, alebo kým kapusta úplne nezmäkne. Hotovú udusenú zeleninu odstavíme z plameňa a necháme ju mierne vychladnúť (aspoň 10-15 minút).
Miešanie cesta a spojenie so zeleninou:
5. Kým zelenina chladne, pripravíme si cesto. V jednej miske rozšľaháme metličkou 2 vajcia s 1 ČL soli.
6. V druhej, menšej miske zmiešame kefír izbovej teploty s 1 ČL jedlej sódy. Dôkladne premiešame a necháme krátko (približne 5 minút) postáť, aby sóda začala reagovať s kefírom (zmes môže jemne zväčšiť objem alebo začať bublinkovať).
7. Túto kefírovo-sódovú zmes potom prilejeme k rozšľahaným vajíčkam a krátko spolu prešľaháme.
8. Do tekutej zmesi postupne vsypávame preosiatu múku (je dobré ju preosiať, aby v ceste neboli hrudky a bolo nadýchanejšie). Vymiešame hustejšie, hladké cesto.
9. Nakoniec do pripraveného cesta opatrne vmiešame mierne vychladnutú udusenú zeleninovú zmes. Všetko spolu dobre premiešame, aby sa zelenina rovnomerne rozložila v ceste.
Tvarovanie a smaženie chrumkavých rezňov:
10. Na väčšej panvici rozohrejeme dostatočné množstvo rastlinného oleja na smaženie (olej by mal siahať do výšky aspoň 0,5 cm).
11. Pomocou polievkovej lyžice naberáme kôpky pripraveného kapustového cesta a opatrne ich kladieme na rozpálený olej. Lyžicou ich môžeme zľahka roztlačiť do tvaru menších placiek (fašírok alebo rezňov) s hrúbkou približne 1-1,5 cm. Nesmažíme príliš veľa kusov naraz, aby sa teplota oleja prudko neznížila.
12. Kapustové rezne smažíme na strednom plameni z každej strany približne 3-4 minúty, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé.
13. Hotové usmažené rezne vyberáme z panvice a ukladáme ich na tanier vystlaný papierovými kuchynskými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.
14. Podávame ich teplé, ale výborne chutia aj za studena.
Poznámky
1. Pre ešte zaujímavejšiu chuť môžem do zeleninového základu pridať aj iné obľúbené koreniny, napríklad drvenú rascu, majoránku alebo štipku muškátového orieška.2. Tieto kapustové rezne sú fantastické s rôznymi dipmi! Odporúčam vyskúšať jednoduchý jogurtovo-cesnakový dip, bylinkovú kyslú smotanu alebo aj pikantnejšiu tatársku omáčku. Skvele sa hodia aj k zemiakovej kaši alebo vareným zemiakom ako hlavné jedlo.3. Ak preferujem zdravšiu verziu, môžem vyskúšať tieto kapustové placky upiecť v rúre. Plech vysteliem papierom na pečenie, zľahka ho potriem olejom, lyžicou tvarujem placky a pečiem pri teplote cca 180-200°C približne 20-25 minút dozlatista, pričom ich v polovici pečenia otočím.4. Aby rezne neboli príliš mastné, je dôležité smažiť ich v dostatočne rozpálenom oleji a po usmažení ich naozaj dôkladne odsať na papierových utierkach.