Máte doma starší, obschnutý chlieb a je vám ľúto ho vyhodiť? V žiadnom prípade to nerobte! Máme pre vás fantastický RECEPT, ako z neho vykúzliť tú najlepšiu večeru – chrumkavé chlebové fašírky. A poviem vám, sú tak dobré, že sú možno ešte lepšie ako tie mäsové! Vďaka cesnaku, majoránke a bujónu majú plnú, voňavú chuť a na povrchu sú krásne chrumkavé. Je to geniálne, lacné a neskutočne chutné jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina a nikto ani len nebude tušiť, že je bez mäsa.
1. V miske si v 500 ml horúcej vody metličkou dôkladne rozpustíme kocku bujónu.
2. Chlieb nalámeme na menšie kusy, zalejeme ho horúcim bujónom a necháme asi 20 minút postáť, kým úplne nenasiakne a nezmäkne.
3. Namočený chlieb poriadne roztlačíme vidličkou na kašovitú hmotu.
4. K chlebovej hmote pridáme vajcia, najemno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
5. Dochutíme všetkými koreninami: majoránkou, drvenou rascou, mletou paprikou a čiernym korením. Soľ pridávame opatrne, alebo vôbec, keďže bujón je slaný.
6. Zmes postupne zahusťujeme strúhankou. Pridávame toľko, aby vznikla hmota, z ktorej sa dajú dobre tvarovať fašírky. Necháme ešte 10 minút postáť, aby strúhanka napučala.
7. Z pripravenej zmesi tvarujeme vlhkými rukami fašírky veľkosti dlane, ktoré zľahka obalíme v ďalšej strúhanke.
8. Na panvici rozohrejeme na stredne silnom plameni dostatočnú vrstvu oleja.
9. Fašírky smažíme z každej strany približne 4-5 minút dozlatista a dochrumkava.
10. Hotové fašírky ukladáme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
11. Podávame ešte teplé so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou, alebo len tak s horčicou a čerstvým chlebom.
Poznámky
1. Pre ešte lepšiu chuť niekedy do chlebovej zmesi nastrúham aj kúsok syra, napríklad údeného oštiepka. To je potom úplná delikatesa.2. Namiesto sušenej majoránky je vo fašírkach výborná aj čerstvá nasekaná petržlenová vňať.3. Ak sa mi zdá zmes stále príliš riedka, namiesto ďalšej strúhanky niekedy pridám lyžicu detskej krupice. Krásne to zmes spojí.4. Ak sa chcem vyhnúť smaženiu, fašírky poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potriem olejom a pečiem v rúre pri 200°C asi 25-30 minút, v polovici ich otočím.