5ksväčších zemiakov(cca 1 kg, ideálne varný typ C)
3PLrastlinného oleja
1ČLsoli
1ČLmletej sladkej papriky
0.5ČLsušeného cesnaku
1štipkamletého čierneho korenia
Voliteľné:
2strúčikyčerstvého cesnaku a petržlenová vňať na záver
Pokyny
1. Najprv si predhrejte rúru na 220 °C. Prázdny plech na pečenie vložte do rúry, aby sa poriadne rozpálil.
2. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na hranolky s hrúbkou asi 1 cm.
3. Teraz prichádza ten najdôležitejší trik. Nakrájané hranolky vložte do veľkej misy a zalejte ich studenou vodou. Nechajte ich takto namáčať aspoň 30 minút.
4. Po pol hodine vodu zlejte. Hranolky vysypte na čistú kuchynskú utierku a naozaj dôkladne ich osušte. Musia byť úplne suché.
5. Suché hranolky vráťte do misy. Pridajte olej, soľ, sladkú papriku, sušený cesnak a čierne korenie. Rukami všetko dobre premiešajte, aby sa každý kúsok obalil.
6. Opatrne vyberte horúci plech z rúry. Rozložte naň papier na pečenie.
7. Ochutené hranolky rovnomerne rozprestrite na horúci plech. Dôležité je, aby boli v jednej vrstve a neprekrývali sa.
8. Pečte v horúcej rúre približne 15-20 minút. Potom ich opatrne obráťte a pečte ďalších 10-15 minút, alebo kým nie sú krásne zlatisté a chrumkavé.
9. Podávajte ich ihneď, horúce.
Poznámky
1. Tajomstvo je vo vode: Nevynechávajte namáčanie zemiakov! Týmto krokom z nich odstránite prebytočný povrchový škrob. Práve škrob spôsobuje, že sa hranolky o seba lepia a zostanú mäkké. Po namáčaní ich ale musíte naozaj dokonale osušiť.2. Horúci plech pre lepší štart: Rúru predhrievajte aj s prázdnym plechom vnútri. Keď na horúci plech rozložíte hranolky, okamžite sa začnú piecť a budú ešte chrumkavejšie.3. Čerstvý cesnak až na záver: Ak milujete výraznú chuť čerstvého cesnaku, nepridávajte ho na začiatku, lebo by zhorkol. Namiesto toho ho prelisujte do trochy olivového oleja a horúce, upečené hranolky v tejto zmesi rýchlo prehoďte tesne pred podávaním.