Jednoduchý a rýchly recept na prípravu kompletného jedla v jednej panvici. Cestoviny sa varia priamo v chutnej paradajkovej omáčke s orestovanými kuracími srdiečkami, cibuľou a mrkvou. Hotové do 40 minút.
Na ozdobu (voliteľné)Čerstvá petržlenová vňať/pažítka, strúhaný syr
Pokyny
Príprava základu:
1. Kuracie srdiečka umyte, očistite od ciev a tuhších častí, rozkrojte na polovicu alebo menšie kúsky.2. Cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu nastrúhajte nahrubo, cesnak nasekajte/prelisujte.3. V hlbokej panvici na oleji opečte srdiečka do zhnednutia (cca 3-4 min).4. Pridajte cibuľu, mrkvu, cesnak a restujte spolu cca 5 minút do zmäknutia.5. Osoľte, okoreňte, pridajte voliteľnú papriku/bylinky.6. Vmiešajte paradajkový pretlak a restujte ešte 1-2 minúty.
Varenie cestovín v omáčke ("One Pot"):
7. Prilejte cca 250 ml horúceho vývaru/vody, premiešajte, prikryte a duste srdiečka 15-20 minút.8. Pridajte surové cestoviny, osoľte podľa potreby. Zalejte zvyškom horúceho vývaru/vody (cca 700 ml).9. Dôkladne premiešajte, priveďte k varu.10. Stíšte oheň, prikryte a varte podľa času na obale cestovín (cca 8-12 min), kým nie sú al dente a omáčka nezhustne.11. Veľmi dôležité: Počas varenia aspoň 2-3 krát dôkladne premiešajte od dna! Ak treba, prilejte trochu tekutiny.
Servírovanie:
12. Odstavte, nechajte pár minút postáť.13. Podávajte ihneď, posypané petržlenovou vňaťou/pažítkou a voliteľne syrom.
Poznámky
1. Ak nemáte radi kuracie srdiečka alebo ich nemôžete zohnať, môžete ich nahradiť rovnakým množstvom na kocky nakrájaných kuracích pŕs alebo stehien. Tie však nebudú potrebovať úvodné 20-minútové dusenie – stačí ich orestovať a potom postupovať od kroku 8 (pridanie cestovín).2. Namiesto mrkvy môžete použiť aj inú koreňovú zeleninu (petržlen, zeler) alebo pridať napríklad na kocky nakrájanú papriku či cuketu (tú pridajte až ku koncu restovania zeleniny).3. Pre ešte krémovejšiu omáčku môžete na záver vmiešať lyžicu kyslej smotany alebo trochu smotany na varenie (po odstavení z ohňa).4. Výber cestovín je dôležitý – kratšie tvary ako penne, fusilli, kolienka či farfalle fungujú pri tejto metóde lepšie ako dlhé špagety.