Bravčový bôčik na ázijský spôsob, ktorý sa rozplýva na jazyku
Zabudnite na klasiku. Táto ázijská verzia je plná bohatej, sladko-slanej chuti a mäso je po pomalom dusení tak neskutočne mäkké, že sa doslova rozplýva na jazyku. Je to môj tajný recept na zaručený úspech.
1. Najprv si pripravte mäso. Bôčik umyte, osušte a nakrájajte na väčšie kocky (asi 4x4 cm).
2. Vo väčšom hrnci so hrubším dnom rozohrejte olivový olej. Na silnom plameni sprudka opečte kocky bôčika zo všetkých strán dozlatista. Potom ich vyberte a odložte bokom.
3. Do výpeku v hrnci dajte na pásiky nakrájanú cibuľu a na strednom plameni ju opekajte domäkka a dozlatista.
4. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a restujte ešte asi minútu, kým sa nerozvonia.
5. Do hrnca vráťte opečené mäso. Všetko osoľte, okoreňte, pridajte bobkové listy, sójovú omáčku a balzamikový ocot.
6. Zalejte horúcou vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Priveďte do varu.
7. Potom hrniec prikryte pokrievkou, stiahnite plameň na minimum a pomaly duste 1 až 1,5 hodiny. Mäso musí byť úplne mäkké.
8. Kým sa mäso dusí, uvarte si zemiaky na kašu v osolenej vode.
9. Keď je mäso hotové, odstavte ho. Na záver do omáčky vmiešajte citrónovú šťavu na dochutenie.
10. Uvarené zemiaky sceďte. Pridajte k nim maslo, teplé mlieko, soľ, korenie a popučte alebo vyšľahajte na hladkú kašu.
Poznámky
1. Pre ešte lepšiu chuť: Ak chcete omáčke dodať ďalší rozmer, spolu s cibuľou a cesnakom orestujte aj lyžičku najemno nastrúhaného čerstvého zázvoru a na záver pridajte lyžičku medu. Tieto chute sa k sójovej omáčke fantasticky hodia.2. Kľúčom je pomalé dusenie: Naozaj nechajte bôčik dusiť na miernom ohni, aby len zľahka bublal. Príliš prudké varenie by spôsobilo, že mäso by bolo tuhé, nie mäkké. Trpezlivosť sa tu naozaj oplatí.3. Omáčka ako má byť: Ak sa vám na konci zdá omáčka príliš riedka, jednoducho vyberte mäso a šťavu na silnejšom ohni chvíľu povarte, aby sa zredukovala a zhustla. Bude mať ešte intenzívnejšiu chuť.