Jednoduchý a chutný recept na šťavnaté bravčové rezančeky (zo stehna alebo pliecka) dusené v bohatej omáčke na báze tmavého piva, s cibuľou, cesnakom, kápiou, chilli a paradajkami. Perfektné s pečenými hranolkami.
600gbravčového stehna (orech, šál) alebo plieckaočisteného
Soľpodľa chuti
Čerstvo mleté čierne koreniepodľa chuti
2-3polievkové lyžicerastlinného olejacca
1ksstredne veľkej cibule
2-3strúčikycesnaku
1-2ksjarnej cibuľky
1ksčervenej kápie
1menšiachilli papričkaalebo podľa chuti
1vrchovatá polievková lyžicahladkej múky
500mltmavého piva
1/2čajovej lyžičkydrvenej rasce
1polievková lyžicaplnotučnej horčice
1polievková lyžicaWorcesterskej omáčky
2-3polievkové lyžicekvalitnej sójovej omáčky
1konzervakrájaných lúpaných paradajokcca 150-200 g (aj so šťavou)
300-500mlhorúceho mäsového alebo zeleninového vývarucca (alebo vody, podľa potreby)
Príloha (pečené hranolky):
600-800gzemiakov vhodných na pečeniecca (typ B/C)
2-3polievkové lyžicerastlinného oleja
Soľpodľa chuti
Korenie na americké zemiaky(Voliteľné)
Na ozdobu (voliteľné):
Čerstvá petržlenová vňať alebo zelená časť jarnej cibuľky
Pokyny
Príprava surovín a mäsa:
1. Zeleninu očistite a nakrájajte: cibuľu nadrobno, cesnak najemno/pretlačiť, jarnú cibuľku na kolieska (bielu a zelenú časť oddeliť), kápiu a chilli na prúžky/kúsky. Mäso na rezančeky.
2. Na polovici oleja v panvici/hrnci sprudka opečte mäso v dávkach dozlatista (3-4 min). Vyberte a odložte.
4. Pridajte kápiu, bielu časť jarnej cibuľky, chilli. Restujte 3-5 minút. Pridajte cesnak, restujte 30 sekúnd.
5. Zaprášte múkou, krátko (1 min) orestujte.
6. Znížte teplotu, postupne vlejte pivo za miešania. Pridajte rascu, horčicu, Worcestershire, sójovú omáčku, paradajky. Premiešajte.
7. Vráťte mäso do omáčky. Zalejte horúcim vývarom/vodou (mäso takmer ponorené). Priveďte k varu.
8. Stíšte oheň, prikryte a pomaly duste domäkka (cca 60-90 minút). Občas premiešajte, podľa potreby podlejte.
9. Keď je mäso mäkké, odokryte. Dochuťte soľou, korením. Ak treba, omáčku zredukujte.
10. Vmiešajte zelenú časť jarnej cibuľky.
Príprava pečených hranoliek:
11. Rúru predhrejte na 200°C. Plech vysteľte papierom.
12. Zemiaky umyte/ošúpte, nakrájajte na hranolčeky/mesiačiky. Prepláchnite a dôkladne osušte.
13. V mise zmiešajte zemiaky s olejom, soľou (a voliteľným korením).
14. Rozložte na plech v jednej vrstve.
15. Pečte cca 30-40 minút dozlatista (v polovici premiešajte).
Servírovanie:
16. Podávajte horúce rezančeky s omáčkou a hranolkami.
17. Posypte petržlenovou vňaťou (voliteľné).
Poznámky
1. Namiesto šampiňónov (ktoré v tomto upravenom recepte nie sú, ale boli v pôvodnom surovom texte) môžete pridať aj inú obľúbenú zeleninu, napríklad na prúžky nakrájanú zelenú alebo žltú papriku, alebo na kolieska nakrájanú cuketu (tú pridajte až ku koncu restovania zeleniny).2. Ak máte radi hustejšie omáčky, môžete na začiatku zaprášiť zeleninu o niečo väčším množstvom múky, alebo na konci zahustiť omáčku malým množstvom kukuričného škrobu rozmiešaného v troche studenej vody.3. Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj na malé kocky nakrájanú údenú slaninku.4. Namiesto čierneho piva môžete experimentovať aj s inými druhmi piva, napríklad polotmavým, alebo použiť červené víno pre odlišný chuťový profil.