Bravčové plátky v horčičnej omáčke s petržlenovou vňaťou
Máte chuť na naozaj poctivé a chutné hlavné jedlo, ktoré zahreje na tele aj na duši? Potom ste tu správne! Tieto bravčové plátky v jemne pikantnej horčičnej omáčke sú presne tým pravým – mäsko je úžasne šťavnaté a krehké, doslova sa rozplýva na jazyku, a lahodná omáčka s nádychom rozmarínu a petržlenovej vňate dokonale dopĺňa celkový chuťový zážitok. Tento recept je prekvapivo jednoduchý na prípravu a výsledok je taký famózny, že si ho zamiluje celá vaša rodina. Pripravte sa na ovácie!
900gbravčového stehna alebo karé(nakrájaného na plátky hrubé cca 1,5 cm)
podľa chutisoľ
podľa chutičerstvo mleté čierne korenie
3PLrastlinného oleja(napr. slnečnicového alebo repkového)
50gmasla
2ksstredne veľkej cibule(olúpanej a nakrájanej nadrobno)
5strúčikovcesnaku(olúpaného a prelisovaného alebo nasekaného najemno)
1vetvičkačerstvého rozmarínu(alebo ½ ČL sušeného)
1ČLcelého čierneho korenia
3ksbobkových listov
3PLplnotučnej horčice(môže byť aj dijonská pre výraznejšiu chuť)
1PLhladkej múky(na zahustenie)
700mlhorúcej vody(alebo mäsového/zeleninového vývaru pre plnšiu chuť)
podľa chutičerstvá petržlenová vňať(nasekaná, na posypanie)
Pokyny
Príprava a opekanie mäsa:
1. Bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky s hrúbkou približne 1,5 cm. Plátky zľahka naklepeme päsťou alebo tĺčikom na mäso (cez potravinovú fóliu, aby sme neporušili štruktúru mäsa).
2. Každý plátok z oboch strán dôkladne osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Necháme ich pri izbovej teplote odpočívať aspoň 5-10 minút.
3. Na väčšej panvici (ideálne takej, ktorá má aj pokrievku) rozohrejeme rastlinný olej. Pripravené plátky mäsa na ňom sprudka opečieme z každej strany dozlatista, približne 3-5 minút z každej strany, aby sa mäso pekne zatiahlo.
4. Opečené mäso vyberieme z panvice a odložíme bokom na tanier.
Príprava horčicovej omáčky:
5. Do výpeku v panvici (ak je ho príliš veľa, časť môžeme odobrať) pridáme maslo a necháme ho na miernom ohni rozpustiť.
6. Na rozpustenom masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita až jemne dozlatista (cca 5-7 minút).
7. K opraženej cibuli pridáme prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak, vetvičku čerstvého rozmarínu (alebo sušený), celé čierne korenie a bobkové listy. Všetko spolu krátko restujeme (asi 1-2 minúty), kým sa neuvoľnia vône. Dávame pozor, aby cesnak nezhorkol.
8. Následne do panvice pridáme horčicu, dobre premiešame a krátko (asi 1 minútu) ju orestujeme, aby sa rozvinula jej chuť.
9. Zmes zasypeme hladkou múkou a za stáleho miešania vytvoríme zápražku (cca 1-2 minúty). Postupne prilievame horúcu vodu (alebo vývar) a metličkou dôkladne miešame, aby sa nevytvorili hrudky a vznikla hladká omáčka. Privedieme do varu.
Dusenie mäsa v omáčke a dokončenie:
10. Do vriacej omáčky vrátime opečené plátky mäsa. Mäso by malo byť ponorené v omáčke (ak treba, prilejeme ešte trochu vody alebo vývaru).
11. Panvicu prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu na minimum a necháme mäso pomaly dusiť približne 60 minút, alebo kým nie je úplne mäkké a krehké. Čas dusenia závisí od typu a kvality mäsa. Počas dusenia môžeme podľa potreby mäso obrátiť a skontrolovať množstvo tekutiny.
12. Keď je mäso mäkké, vyberieme z omáčky vetvičku rozmarínu a bobkové listy. Omáčku podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Ak je príliš hustá, zriedime ju trochou horúcej vody; ak je príliš riedka, necháme ju ešte chvíľu bez pokrievky redukovať.
13. Nakoniec do hotovej omáčky vmiešame časť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
1. Pre ešte bohatšiu a komplexnejšiu chuť omáčky rada namiesto časti vody používam kvalitný domáci mäsový alebo zeleninový vývar. Rozdiel v chuti je naozaj poznať!2. Ak chcem omáčku jemnejšiu, zamatovejšiu a krémovejšiu, na úplný záver do nej môžem vmiešať lyžicu kyslej smotany (aspoň 16% tuku) alebo malý kopček (cca 30-50 ml) smotany na varenie. Nechám už len krátko prehriať, nevarím.3. Namiesto klasickej plnotučnej horčice môžem experimentovať aj s dijonskou horčicou pre ostrejšiu a rafinovanejšiu chuť, alebo s kremžskou horčicou, ktorá dodá omáčke zaujímavejšiu textúru vďaka horčičným semienkam.4. Ak nemám poruke čerstvú vetvičku rozmarínu, môžem bez problémov použiť aj sušený rozmarín. V tom prípade však stačí menšie množstvo, približne polovica čajovej lyžičky, keďže sušené bylinky bývajú koncentrovanejšie.