Poznáte to, ten zabudnutý pohár džemu, ktorý už nikto nechce na chlieb. Pre mňa je to signál upiecť tento bleskový jogurtový koláč. Je to najlepší spôsob, ako premeniť zvyšok na víkendovú hviezdu. Vláčny, rýchly a neskutočne dobrý!
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Menší plech (približne 25x35 cm) dôkladne vysteľte papierom na pečenie alebo vymastite maslom a vysypte múkou.
2. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s oboma druhmi cukru do svetlej, nadýchanej peny.
3. Za stáleho šľahania na nižších otáčkach pomaly prilievajte olej a potom aj biely jogurt.
4. V druhej miske zmiešajte polohrubú múku s kypriacim práškom. Preosejte ju do tekutej zmesi.
5. Všetko spolu už len zľahka a krátko premiešajte stierkou, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
6. Približne polovicu cesta vylejte na pripravený plech a rovnomerne rozotrite.
7. Lyžičkou robte na cesto kôpky marmelády. Nechávajte medzi nimi malé medzery.
8. Opatrne a rovnomerne prikryte druhou polovicou cesta.
9. Na vrch môžete pridať ešte zopár ďalších kôpok marmelády.
10. Pečte v predhriatej rúre približne 30 minút. Upečenosť skontrolujte špajdľou – po pichnutí do stredu musí vyjsť suchá.
11. Koláč nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním ho nakrájajte na kocky a posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Akú múku použiť? Pre klasickú, nadýchanú štruktúru „buchty“ je najlepšia polohrubá múka. Ak ju nemáte, použiť môžete aj hladkú, koláč bude o niečo hutnejší a jemnejší. Obe verzie sú skvelé.n2. Trik s marmeládou: Použite hustejšiu marmeládu, ktorá sa úplne neroztečie. Aby ste ju ľahšie nanášali, môžete ju v miske trochu premiešať lyžičkou, aby zmäkla. Nedávajte ju úplne ku krajom, aby neprihorela.