Zabudnite na dlhé čakanie, kým sa kura konečne prepečie. Mám pre vás geniálny trik, ako mať na stole dokonale šťavnaté a chrumkavé pečené kura naplocho za menej ako hodinu. Táto metóda je taká jednoduchá a efektívna, že inú už používať nebudete.
1. Kura vyberte z chladničky a osušte papierovými utierkami. Položte ho na dosku na krájanie prsiami nadol.
2. Vezmite si pevné kuchynské nožnice na hydinu. Začnite od chvosta a strihajte tesne pozdĺž jednej strany chrbtice až po krk.
3. To isté urobte aj z druhej strany chrbtice. Celú chrbticu takto vyberte. (Nevyhadzujte ju, je to skvelý základ na polievku!).
4. Teraz kura otočte prsiami nahor. Položte dlaň na stred prsnej kosti a silno zatlačte, kým nebudete počuť puknutie. Kura sa krásne rozloží naplocho.
Marinovanie a pečenie:
5. Rúru si predhrejte na 200 °C.
6. V malej miske zmiešajte grilovacie korenie, sójovú omáčku a olej. Vznikne tak pasta, ktorá sa dobre nanáša.
7. Pripravenou marinádou dôkladne potrite celé kura z oboch strán, aj pod kožou na prsiach.
8. Kura položte na plech vystlaný papierom na pečenie kožou nahor.
9. Pečte v predhriatej rúre 45–50 minút. Mäso je hotové, keď po zapichnutí do najhrubšej časti stehna vyteká číra šťava.
10. Upečené kura nechajte pred porciovaním aspoň 10 minút odpočívať.
Poznámky
1. Prečo je tento trik geniálny? Pečením naplocho sa celé kura dostane do rovnakej výšky. Teplo tak pôsobí na prsia aj stehná rovnomerne. Výsledkom je, že prsia zostanú úžasne šťavnaté a stehná sú dokonale prepečené – a to všetko za oveľa kratší čas.2. Pre extra chrumkavú kožičku: Ak máte čas, nechajte namarinované kura odpočívať v chladničke odkryté aspoň pár hodín (alebo aj cez noc). Koža tak pekne obschne a v rúre sa vypečie do dokonalosti.3. Domáce grilovacie korenie: Nemáte kupované? Zmiešajte si vlastné: 2 ČL údenej papriky, 1 ČL sušeného cesnaku, 1 ČL sušenej cibule, 1 ČL drvenej rasce a pol lyžičky čierneho korenia.Variácie:• Bylinkové kura: Namiesto grilovacieho korenia použite zmes nasekaných čerstvých byliniek (rozmarín, tymian), pretlačeného cesnaku, soli, korenia a citrónovej kôry.• Na zeleninovom lôžku: Kura položte na plech na hrubo nakrájanú koreňovú zeleninu (zemiaky, mrkva, cibuľa, batáty). Zelenina sa upečie v lahodnej šťave z mäsa.• Pikantná verzia: Pridajte do marinády lyžičku čili pasty (napr. Sriracha) alebo drvených čili vločiek pre príjemnú ostrosť.