Niekedy sú tie najjednoduchšie nápady tie najlepšie. A tento recept je toho dokonalým dôkazom. Keď vás prepadne chuť na sladké alebo sa nečakane ohlási návšteva, stačia vám tri základné suroviny, ktoré máte takmer isto doma – lístkové cesto, banán a škoricový cukor. Za desať minút máte tieto voňavé slimáky na plechu a v rúre.
1. Rúru si predhrejte na 200 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
2. V malej miske zmiešajte kryštálový cukor s mletou škoricou.
3. Lístkové cesto rozviňte priamo na papieri, na ktorom bolo zabalené.
4. Jeden banán v hlbokom tanieri roztlačte vidličkou na kašu. Toto je môj trik pre dokonalú plnku.
5. Roztlačený banán rovnomerne natrite po celej ploche cesta. Nechajte asi 1 cm voľný okraj na dlhšej strane, ktorá bude na konci.
6. Celú plochu posypte pripraveným škoricovým cukrom.
7. Zvyšné dva banány nakrájajte na tenké kolieska a poukladajte ich na vrstvu škoricového cukru.
8. Teraz cesto opatrne a čo najpevnejšie zrolujte (ako závin alebo roládu).
9. Ostrým nožom nakrájajte roládu na plátky hrubé asi 2,5 cm. Vzniknú vám pekné slimáky.
10. Slimáky ukladajte reznou stranou nahor na pripravený plech s dostatočnými rozostupmi.
11. V malej miske rozšľahajte žĺtok s lyžicou vody a touto zmesou potrite povrch aj boky každého slimáka.
12. Pečte v predhriatej rúre 15–20 minút, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a nafúknuté.
Poznámky
1. Trik s roztlačeným banánom: Naozaj nevynechajte krok s roztlačením jedného banánu. Vytvorí lepkavú vrstvu, ktorá udrží kolieska banánov na mieste pri rolovaní a zároveň spraví plnku oveľa šťavnatejšou.2. Použite zrelé banány: Čím sú banány zrelšie (tie s hnedými bodkami na šupke), tým budú sladšie a aromatickejšie. Je to skvelý spôsob, ako spotrebovať banány, ktoré už nikto nechce jesť.Variácie:Namiesto škoricového cukru môžete cesto posypať mletými vlašskými orechmi alebo mandľami pre extra chrumkavosť.Pre čokoládovú verziu pridajte k banánom aj hrsť nasekaných kúskov tmavej čokolády.