Search

Zdravé banánové sušienky: Recept z 3 surovín hotový za 20 minút

Zdravé banánové sušienky
Zdravé banánové sušienky

Obsah receptu

Publikované: 28. augusta 2025, 08:00

Toto je asi najjednoduchší recept na svete a moja záchrana, keď mám chuť na sladké bez výčitiek. Tieto zdravé banánové sušienky sú prirodzene sladké vďaka banánom, plné vlákniny a naozaj ich pripravíte len z troch základných surovín. Ideálna zdravá maškrta!

Najlepšie na nich je, že neobsahujú žiadnu pridanú múku, tuk ani cukor. Je to skvelý spôsob, ako spotrebovať prezreté banány, ktoré by ste inak možno vyhodili. Vyskúšate ich tiež?

Ako pripraviť banánové sušienky z 3 ingrediencií?

V mise roztlačte vidličkou dva poriadne zrelé banány. Pridajte k nim ovsené vločky a sušené brusnice. Všetko spolu zmiešajte, lyžicou vytvarujte na plechu placky a pečte pri 175 °C asi 15 minút.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 5 minút
  • Čas pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: 12 sušienok
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 110 kcal/kus
  • Trend: Rýchly dezert, Vegan, Zero-waste

Potrebujeme

  • 2 ks veľkých, poriadne zrelých banánov (s hnedými bodkami)
  • 250 g jemných ovsených vločiek
  • 60 g sušených brusníc

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 175 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vo väčšej mise roztlačte ošúpané banány vidličkou na kašu. Čím zrelšie a mäkšie banány použijete, tým budú sušienky sladšie a cesto bude lepšie držať pokope.
  3. K banánovej kaši pridajte ovsené vločky a nasekané sušené brusnice. Milujem tento krok, pretože už teraz to úžasne vonia.
  4. Lyžicou alebo rukami všetko dôkladne zmiešajte, kým nevznikne lepkavá, kompaktná hmota.
  5. Lyžicou odoberajte kôpky cesta a ukladajte ich na pripravený plech s malými rozostupmi.
  6. Potom ich dnom pohára alebo navlhčenými prstami stlačte na placky s hrúbkou asi 1 cm.
  7. Pečte v predhriatej rúre 15 minút, kým nebudú okraje zľahka zlatisté.
  8. Po upečení budú sušienky stále mäkké. Nechajte ich úplne vychladnúť na plechu, kde pekne spevnejú.

Videorecept

Tipy

  1. Zrelosť banánov je kľúčová: Na tomto recepte naozaj záleží na zrelosti banánov. Použite tie, ktoré majú už veľa hnedých bodiek. Sú najsladšie a v recepte dokonale nahradia cukor aj vajce ako spojivo.
  2. Vylepšite si ich: Do základného cesta môžete pridať hrsť nasekaných orechov (vlašské, mandle), slnečnicových semienok alebo kúskov horkej čokolády. Lyžička škorice alebo kakaa cesto takisto krásne prevonia.
  3. Ako ich skladovať? Keďže sú sušienky prirodzene vláčne a mäkké, najlepšie im bude vo vzduchotesnej nádobe. V chladničke takto vydržia aj 3–4 dni (ak ich, samozrejme, nezjete skôr).

Variácie

  • Čokoládové: Namiesto brusníc použite 60 g nasekaných kúskov kvalitnej horkej čokolády.
  • S arašidovým maslom: Pridajte do cesta 1-2 lyžice arašidového masla pre extra dávku bielkovín a skvelú chuť.
  • Tropická verzia: Namiesto brusníc použite sušený ananás alebo mango a pridajte 2 lyžice strúhaného kokosu.

Záver

Je to ideálna zdravá desiata pre deti aj dospelých. Maškrtenie bez výčitiek nikdy nebolo jednoduchšie!

Tento recept je inšpirovaný od Cooking Everyday, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty