Predstavte si, že si uprostred zimy otvoríte pohár plný slnka. Presne taký je pocit, keď ochutnáte tieto domáce nakladané paradajky. Zabudnite na bezfarebné a chuťovo nevýrazné verzie z obchodu. Tento recept vám ukáže, ako si jednoducho a hlavne bezpečne zakonzervovať tú najlepšiu chuť leta. Spojenie sladkých paradajok, aromatického cesnaku, sviežej bazalky a jemne pikantnej papričky v lahodnom sladkokyslom náleve je absolútne návykové. Je to klenot každej špajze a spôsob, ako mať kúsok leta poruke po celý rok.
Možno máte pred zaváraním rešpekt, no s týmto overeným postupom to hravo zvládnete. Prevedieme vás celým procesom krok za krokom, od prípravy surovín až po kľúčovú finálnu sterilizáciu, ktorá zaistí, že vaše dielo bude nielen fantasticky chutiť, ale bude aj úplne bezpečné na skladovanie. Pripravte si poháre a poďme spolu vytvoriť niečo naozaj výnimočné!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas sterilizácie: 20 minút
- Počet porcií/kusov: 3 veľké poháre (s objemom cca 720 ml)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na naplnenie pohárov:
- 2000 g pevných, menších paradajok (ideálne slivkové alebo väčšie cherry)
- 2 ks stredne veľkej cibule
- 1 ks pálivej papričky (voliteľné, pre jemnú pikantnosť)
- 6 strúčikov cesnaku
- 3 ks bobkového listu
- 1 veľký zväzok čerstvej bazalky
Na sladkokyslý nálev:
- 1 liter vody
- 300 ml octu (klasického 8%)
- 80 g kryštálového cukru
- 40 g soli
Postup prípravy
Príprava pohárov a surovín
- Najdôležitejším krokom je čistota. Zaváracie poháre a viečka dôkladne umyjeme v horúcej vode so saponátom a následne ich vysterilizujeme – buď 10 minút v rúre predhriatej na 120 °C, alebo ich vyvarením vo vode.
- Pripravíme si zeleninu. Paradajky umyjeme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Pálivú papričku (ak ju používame) nakrájame na tenké kolieska. Bazalku umyjeme.
- Začneme s vrstvením. Na dno každého sterilizovaného pohára dáme pár plátkov cesnaku a jeden bobkový list.
- Pokračujeme vrstvou paradajok, na ne uložíme kolieska cibule, niekoľko lístkov bazalky a pár koliesok pálivej papričky. Vrstvy opakujeme, kým nie je pohár takmer plný. Suroviny sa snažíme ukladať natesno, ale nepučíme ich.
Príprava nálevu a bezpečná sterilizácia
- V hrnci si pripravíme nálev. Zmiešame 1 liter vody, 300 ml octu, 80 g cukru a 40 g soli. Za stáleho miešania privedieme do varu a krátko povaríme, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia.
- Horúcim nálevom okamžite zalievame paradajky v pohároch. Je dôležité, aby boli všetky suroviny úplne ponorené. Od horného okraja pohára necháme voľné miesto asi 1-2 cm.
- Okraje pohárov dôkladne utrieme dočista a nasucho. Pevne ich uzavrieme sterilizovanými viečkami.
- Nevyhnutný krok – Sterilizácia: Na dno veľkého hrnca položíme utierku. Na ňu poukladáme uzavreté poháre tak, aby sa navzájom nedotýkali. Zalejeme ich horúcou vodou do výšky približne 2/3 pohárov.
- Vodu privedieme k miernemu varu (nemala by vrieť príliš prudko) a pri tejto teplote sterilizujeme po dobu 20 minút.
- Po uplynutí času hrniec odstavíme. Horúce poháre opatrne vyberieme a poukladáme na utierku viečkom nahor. Necháme ich voľne vychladnúť pri izbovej teplote, ideálne do druhého dňa. Po vychladnutí skontrolujeme, či sa viečko “chytilo” (je preliačené dovnútra).
Videorecept
Tipy
- Pre najlepší výsledok používam menšie a pevnejšie odrody paradajok, napríklad slivkové alebo väčšie cherry paradajky. Počas sterilizácie a skladovania si lepšie udržia tvar.
- Ak chcem pridať ďalšiu vrstvu chuti, do každého pohára pred zaliatím nálevom pridám aj 5-6 guľôčok celého čierneho korenia a pár guľôčok nového korenia.
- Správne zasterilizované a uskladnené paradajky v tmavej a chladnej špajzi mi vydržia celú zimu. Po otvorení pohár vždy skladujem v chladničke a spotrebujem do niekoľkých dní.
- Tieto paradajky sú fantastické nielen ako príloha ku grilovanému mäsu. Rada ich nasekám nadrobno a použijem ako základ na rýchlu omáčku na cestoviny, do strukovinových šalátov alebo na domáce bruschetty s kvapkou olivového oleja.
S týmto overeným a bezpečným receptom sa už nemusíte báť zavárania. Odmenou vám budú poháre plné letnej chuti, ktoré vás budú tešiť počas chladných mesiacov. Prajeme vám veľa úspechov pri príprave!
Recept je inšpirovaný verziou od Melissa Mir, no bol zásadne upravený tak, aby bol prehľadný a spoľahlivý.
