Search

Víkendová párty sa blíži? Tieto pečené krídla sú zaručený úspech

pečené kuracie krídla
pečené kuracie krídla

Obsah receptu

Publikované: 22. augusta 2025, 13:23

Práve je piatok popoludní, ideálny čas plánovať víkendové menu na posedenie s priateľmi alebo rodinou. A ak hľadáte niečo, čo zaručene zmizne z misy ako prvé, tieto pečené kuracie krídla sú jasná voľba. Sú dokonale šťavnaté, obalené v lepkavej sladko-slanej omáčke a hlavne – majú úžasne chrumkavú kožu, a to všetko bez kvapky oleja navyše a bez fritézy!

Možno si hovoríte, že upiecť krídla v rúre tak, aby boli naozaj chrumkavé, je veda. Vôbec nie! Ukážem vám pár jednoduchých trikov, ktoré zmenia všetko. Pripravte sa na tie najlepšie krídelká, aké ste doma jedli.

Ako pripraviť najchrumkavejšie kuracie krídla z rúry?

Kuracie krídla najprv dokonale osušíte. Pripravíte si marinádu, do ktorej pridáte štipku kypriaceho prášku. Mäso necháte marinovať aspoň hodinu. Potom ho upečiete na mriežke v horúcej rúre dozlatista a na záver potriete zvyšnou marinádou pre extra lepkavý povrch.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút (+ marinovanie)
  • Čas pečenia/varenia: 40 – 50 minút
  • Počet porcií: 2 – 3 porcie (8 ks)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 400 kcal/porcia
  • Trend: Párty jedlo

Potrebujeme

  • 8 ks kuracích krídel (cca 1 kg)
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL worcestrovej omáčky
  • 2 PL sladkej chilli omáčky
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL oleja
  • ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva (nie sódy bikarbóny!)
  • Soľ a mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte krídla. Toto je kľúčový krok! Dôkladne ich umyte a papierovými utierkami osušte úplne dosucha.
  2. Ak chcete, môžete ostrým nožom oddeliť letky od špičiek (špičky sa nepoužívajú).
  3. V miske si pripravte marinádu. Zmiešajte sójovú a worcestrovú omáčku, horčicu, sladkú chilli omáčku, sušený cesnak a olej.
  4. Pridajte soľ, korenie a pol lyžičky kypriaceho prášku. Dobre premiešajte.
  5. Tip: Odoberte si asi 3-4 lyžice marinády do samostatnej misky a odložte bokom. Budete ju potrebovať na potretie na konci.
  6. Do zvyšnej marinády vložte osušené krídla a rukami ich poriadne pomasírujte, aby sa marináda dostala všade.
  7. Misu prikryte fóliou a dajte do chladničky marinovať aspoň na 1 hodinu, ideálne však cez noc.
  8. Rúru si predhrejte na 210 °C. Pripravte si plech na pečenie a položte naň mriežku.
  9. Marinované krídla poukladajte v jednej vrstve na mriežku. Prebytočnú marinádu nechajte odkvapkať.
  10. Pečte v horúcej rúre 20 minút. Potom krídla otočte a pečte ďalších 20 minút.
  11. Nakoniec vyberte plech z rúry. Každé krídlo potrite odloženou čistou marinádou.
  12. Vráťte do rúry a pečte ešte 5 – 10 minút, kým povrch krásne neskaramelizuje a nie je lepkavý. Dávajte pozor, aby sa už nepripálili.

Videorecept

Tipy

  1. Tajomstvo chrumkavosti: Nevynechajte dva kľúčové kroky – dokonalé osušenie krídel a pridanie štipky kypriaceho prášku do marinády. Tieto dva triky zaručia tú najlepšiu chrumkavú kožu.
  2. Pečte na mriežke: Ak máte doma mriežku, ktorú môžete položiť na plech, určite ju použite. Horúci vzduch bude okolo krídel prúdiť zo všetkých strán a nebudú sa “variť” vo vlastnej šťave.
  3. Marinujte cez noc: Hoci stačí hodina, ak necháte krídla v marináde cez noc v chladničke, mäso bude ešte chutnejšie a krehkejšie. Je to ideálna príprava deň vopred.

Variácie

  • Pre extra pikantnosť pridajte do marinády lyžičku sriracha omáčky alebo najemno nasekanú chilli papričku.
  • Namiesto sladkej chilli omáčky môžete použiť rovnaké množstvo medu alebo javorového sirupu pre inú sladkú nôtu.

Časté otázky

Môžem piecť krídla aj bez mriežky? Áno, samozrejme. Uložte ich priamo na plech vystlaný papierom na pečenie. Budú stále výborné, len spodná strana nemusí byť taká chrumkavá. V polovici pečenia ich určite otočte.

Prečo sa mi marináda na konci pripaľuje? Marináda obsahuje cukor (zo sladkej chilli omáčky), ktorý pri vysokých teplotách karamelizuje. Preto je najlepšie potierať krídla až v posledných 5-10 minútach pečenia a sledovať ich.

Záver

Výsledkom sú dokonale lepkavé, šťavnaté a chrumkavé krídelká, ktoré sú stokrát lepšie ako z donášky. Podávajte ich horúce s hranolčekmi, cesnakovým dresingom a kúskami zeleniny.

Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty