Tiež patríte k tým, ktorí milujú zmrzlinu, no od domácej prípravy vás odrádza potreba zmrzlinovača alebo zložité postupy s varením vajíčok? Potom je tento recept pre vás ako stvorený! Pripravte sa na absolútnu revolúciu vo vašej kuchyni. Ukážeme vám, ako si pripraviť tú najkrémovejšiu, najjemnejšiu a najlahodnejšiu zmrzlinu len z troch bežných surovín a bez akéhokoľvek špeciálneho vybavenia. Je to presne ten typ “virálneho” receptu, ktorý keď raz vyskúšate, nebudete veriť, že ste ho nepoznali skôr. Čaká vás dokonalá rovnováha sladkého krému a sviežej chuti čučoriedok.
Celá aktívna príprava vám naozaj nezaberie viac ako 5 až 10 minút. Tajomstvo úspechu sa skrýva v jedinom jednoduchom, no absolútne kľúčovom kroku, ktorý vám v postupe prezradíme. Výsledkom je luxusná zmrzlina, ktorá sa textúrou aj chuťou vyrovná tým najlepším z cukrárne. Rozlúčte sa s kupovanými zmrzlinami plnými umelých prísad a pripravte si s nami tento božský dezert.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10 minút
- Čas mrazenia: minimálne 6 hodín
- Počet porcií/kusov: cca 1 liter zmrzliny (8-10 kopčekov)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 400 ml smotany na šľahanie (dobre vychladenej, aspoň 33%)
- 200 g sladeného kondenzovaného mlieka (dobre vychladeného)
- 100 g čučoriedok (čerstvých alebo mrazených)
Postup prípravy
Príprava krému a mrazenie
- Kľúčový krok pre úspech: V jednej väčšej mise vyšľaháme dobre vychladenú smotanu na šľahanie elektrickým šľahačom na vysokých otáčkach. Šľaháme, kým nevznikne pevná a nadýchaná šľahačka, ktorá drží tvar (tvoria sa na nej špičky). Dávame pozor, aby sme ju neprešľahali na maslo.
- Do druhej misy vylejeme vychladené sladené kondenzované mlieko.
- Kondenzované mlieko teraz po častiach (asi na trikrát) zľahka vmiešame stierkou do vyšľahanej šľahačky. Postupujeme opatrne a zľahka, aby sme nestratili nadýchaný objem šľahačky. Výsledkom by mal byť hladký a vzdušný krém.
- V malej miske roztlačíme vidličkou čučoriedky, aby popraskali a pustili šťavu, ale aby v nich zostali aj menšie kúsky.
- Roztlačené čučoriedky pridáme do pripraveného krému. Stierkou ich už len párkrát zľahka premiešame, aby sme vytvorili pekný mramorový efekt (tzv. “ripple”). Nechceme ich rozmiešať úplne.
- Hotovú zmes vylejeme do mrazuvzdornej nádoby (ideálna je napríklad forma na biskupský chlebíček, ale poslúži akákoľvek nádoba s vekom).
- Nádobu uzavrieme alebo povrch prikryjeme potravinovou fóliou a vložíme do mrazničky stuhnúť na minimálne 6 hodín, ideálne cez noc.
Videorecept
Tipy
- Kľúčom k úspechu je naozaj všetko dobre vychladiť – smotanu, kondenzované mlieko a ideálne aj misku so metličkami na šľahanie (stačí ich dať na 15 minút do mrazničky). Smotana sa potom vyšľahá oveľa rýchlejšie a do pevnejšej konzistencie.
- Pre ešte intenzívnejšiu ovocnú chuť rada použijem viac čučoriedok, pokojne 150-200 g. Časť z nich môžem nechať vcelku, zmrzlina má potom lepšiu štruktúru a pri každom súste narazíte na celé ovocie.
- Tento recept je úžasný základ. Namiesto čučoriedok môžem použiť akékoľvek iné roztlačené bobuľové ovocie (maliny, jahody), lyžicu kvalitného kakaa, nasekanú čokoládu alebo lyžicu arašidového masla.
- Pred podávaním je dobré nechať zmrzlinu postáť pri izbovej teplote asi 5-10 minút. Bude sa oveľa ľahšie naberať a jej chuť bude ešte krémovejšia.
S týmto geniálne jednoduchým receptom sa z vás stane domáci zmrzlinový majster. Užite si tú najlepšiu domácu zmrzlinu, ktorú ste kedy ochutnali, a pripravte sa na chvály od všetkých, ktorí ju ochutnajú!
Recept je inšpirovaný verziou od Rýchle dezerty tu.
