Search

Tento recept na pudingové ‘vrkoče’ je geniálny. Zvonku chrumkavé, vnútri plné lahodného krému.

Pudingové koláčiky z lístkového cesta
Pudingové koláčiky z lístkového cesta

Obsah receptu

Publikované: 6. októbra 2025, 10:23

Ak máte doma lístkové cesto a chuť na niečo sladké, čo vyzerá ako z profesionálnej pekárne, no je neuveriteľne jednoduché na prípravu, tento recept si okamžite zamilujete. Sú to geniálne pudingové ‘vrkoče’, ktoré sú po upečení na povrchu úžasne chrumkavé a zlatisté, no vo vnútri ukrývajú fantastické prekvapenie – bohatú vrstvu lahodného, domáceho vanilkového krému a roztopenej čokolády. Je to absolútna delikatesa!

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas varenia/pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: cca 8-10 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/kus
  • Trend: Rýchle pečenie

Potrebujeme

Na pudingový krém

  • 1 ks vajce
  • 250 ml mlieka
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 ČL masla

Na dokončenie

  • 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (275 g)
  • 50 g čokoládových kúskov (alebo nasekanej čokolády)
  • 1 ks vaječný žĺtok + 1 PL mlieka (na potretie)
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Príprava pudingového krému (správny postup!). V miske metličkou dôkladne vyšľahajte celé vajce s kryštálovým a vanilkovým cukrom a kukuričným škrobom dohladka.
  2. V malom hrnci priveďte mlieko tesne pod bod varu.
  3. Horúce mlieko pomaly a za stáleho a rýchleho šľahania tenkým prúdom prilievajte k vaječnej zmesi. Tento proces sa nazýva temperovanie a zabráni zrazeniu vajíčka.
  4. Celú zmes vráťte do hrnca a na miernom ohni za neustáleho miešania varte 2-3 minúty, kým nezhustne do konzistencie hustého pudingu.
  5. Krém odstavte z ohňa a ihneď doň vmiešajte lyžičku masla, kým sa úplne nerozpustí.
  6. Hotový krém prelejte do čistej misky, prikryte potravinárskou fóliou priamo na povrchu (aby sa nevytvorila kožka) a nechajte úplne vychladnúť.
  7. Príprava “vrkočov”. Rúru si predhrejte na 200 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  8. Na pracovnej doske rozviňte plát lístkového cesta. Polovicu cesta (pozdĺžne) rovnomerne potrite úplne vychladnutým pudingovým krémom a husto posypte čokoládovými kúskami.
  9. Druhú, prázdnu polovicu cesta preložte cez plnku a okraje zľahka pritlačte.
  10. Vzniknutý naplnený obdĺžnik radielkom alebo nožom rozkrájajte na 8-10 rovnakých, približne 3-4 cm širokých pásov.
  11. Každý pás v strede pozdĺžne narežte, ale konce nechajte spojené (nechajte asi 1 cm od každého kraja).
  12. Jeden koniec pásu opatrne prestrčte cez vzniknutý otvor v strede a jemne pretočte, aby vznikol pekný tvar “vrkoča”.
  13. Pečenie. Pripravené vrkoče ukladajte na plech. V malej miske rozšľahajte žĺtok s mliekom a potrite ním povrch každého kúska.
  14. Pečte vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 15–20 minút, kým nie je povrch krásne zlatohnedý a chrumkavý.
  15. Hotové vrkoče nechajte vychladnúť a pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na dokonalý krém bez hrudiek? Tajomstvo dokonale hladkého vareného krému je v tzv. ‘temperovaní’ vajíčka. Horúcu tekutinu (mlieko) do rozšľahaného vajíčka so škrobom prilievajte naozaj pomaly, tenkým prúdom a za stáleho a rýchleho šľahania. Zabránite tak tomu, aby sa z jemného vajíčka stala praženica a krém bude krásne zamatový.
  2. Horúca rúra pre to najchrumkavejšie cesto. Lístkové cesto potrebuje na to, aby sa krásne “rozfúklo” do výšky a bolo dokonale chrumkavé, prudký teplotný šok. Preto rúru vždy dobre predhrejte na vyššiu teplotu (200 °C). Pri nízkej teplote by sa maslo z cesta pomaly topilo a výsledok by bol nízky, mastný a nie tak chrumkavý.

Jednoduché variácie

  • Tvarohová verzia: Namiesto pudingového krému môžete polovicu cesta potrieť hustou tvarohovou plnkou (zmiešajte 250 g tvarohu, 1 žĺtok a vanilkový cukor) a posypať hrozienkami.
  • S ovocím: Do hotového a vychladnutého pudingového krému môžete pred natretím na cesto vmiešať aj nadrobno nakrájané kúsky mäkkého ovocia, napríklad marhule alebo broskyne z kompótu, prípadne čerstvé maliny.

Výsledkom je elegantné a rýchle sladké pečivo, ktoré vyzerá oveľa zložitejšie, než v skutočnosti je. Najlepšie chutí v deň pečenia, ešte mierne vlažné, ku káve alebo k šálke horúceho čaju.

Recept je inšpirovaný verziou od Dolci Veloci 89, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty