Search

Tento recept mi dala svokra: Odvtedy robím žemľovku s jablkami a tvarohom už len takto

Žemľovka s jablkami a tvarohom
Žemľovka s jablkami a tvarohom

Obsah receptu

Publikované: 22. októbra 2025, 18:15

Odkedy mám tento recept, klasickú suchú žemľovku už nerobím. Je to presne tá poctivá, voňavá žemľovka s jablkami a tvarohom, ktorá prevonia celý dom škoricou a vanilkou. Tento recept je fantastický, pretože žemľovka je vďaka tvarohu a maslu neuveriteľne šťavnatá a krémová.

Tajomstvo je v správnom vrstvení a pomere surovín. Nič zložité, len poctivá chuť domova. Upečiete si túto voňavú dobrotu na víkend?

Ako správne pripraviť žemľovku s jablkami a tvarohom?

Veku namáčajte v mlieku s vajíčkom. Tvaroh ochuťte cukrom. Nastrúhané jablká zmiešajte so škoricou a hrozienkami. Všetko navrstvite do pekáča, na vrch poukladajte plátky masla a upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 35–40 min
  • Počet porcií: 1 hlboký plech (cca 6-8 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 390 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly

Potrebujeme

  • 1 ks staršej veky (alebo 8-10 rožkov)
  • 1 kg jabĺk
  • 250 g jemného tvarohu
  • 100 g trstinového cukru
  • 70 g masla
  • 400 ml mlieka
  • 1 ks vajce
  • 1 hrsť hrozienok (cca 50 g)
  • 2–3 lyžice mletej škorice (podľa chuti)
  • 1 balíček vanilkového cukru (redakčný tip)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si hlbší plech alebo zapekaciu misu (cca 25×35 cm) a vymažte ju kúskom masla.
  2. V mise zmiešajte metličkou mlieko s celým vajíčkom.
  3. V druhej miske zmiešajte tvaroh s približne 2 lyžicami trstinového cukru a vanilkovým cukrom (ak používate).
  4. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nahrubo nastrúhajte.
  5. Vo väčšej miske zmiešajte nastrúhané jablká, hrozienka, zvyšný trstinový cukor a mletú škoricu (2-3 lyžice).
  6. Veku nakrájajte na krajce hrubé asi 1 cm.
  7. Začnite vrstviť. Polovicu krajcov veky postupne krátko namáčajte v mlieku a ukladajte na dno pekáča.
  8. Na veku rovnomerne navrstvite polovicu ochutených jabĺk.
  9. Na jablká opatrne rozotrite celú tvarohovú plnku.
  10. Na tvaroh navrstvite druhú polovicu jabĺk.
  11. Všetko zakryte druhou polovicou krajcov veky, ktoré ste opäť namočili v mlieku. Ak vám zostala mliečna zmes, rovnomerne ju vylejte na vrch.
  12. Zvyšné maslo (cca 60 g) nakrájajte na tenké plátky. Poukladajte ich na vrchnú vrstvu veky.
  13. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 35–40 minút. Povrch musí byť krásne zlatohnedý a chrumkavý.

Tipy na záver

  1. Použite staršie pečivo: Na žemľovku je ideálna 1-2 dňová veka alebo rožky. Čerstvé pečivo by sa príliš rýchlo rozmočilo na kašu.
  2. Šťavnaté jablká: Ak sú vaše jablká suchšie, krátko ich poduste na panvici. Ak sú príliš šťavnaté, pred vrstvením z nich zľahka vytlačte prebytočnú šťavu.

Videorecept

Jednoduché variácie

  • Snehová čiapka: Ak použijete 2 vajcia, dajte žĺtky do mlieka. Z bielkov a 50 g cukru vyšľahajte tuhý sneh a natrite ho na žemľovku 10 minút pred koncom pečenia.
  • Orechová verzia: Do jablkovej zmesi pridajte aj hrsť nasekaných vlašských orechov.

Časté otázky (FAQ)

Prečo je moja žemľovka suchá? Pravdepodobne ste málo namočili veku alebo ste šetrili maslom na vrchu. Maslo je kľúčové – vytvorí chrumkavú kôrku a zároveň sa vpije dnu, čím zabráni vysušeniu.

Môžem použiť namiesto veky rožky? Áno, je to ideálna a tradičná náhrada. Budete potrebovať asi 8-10 starších rožkov.

Ako dlho vydrží žemľovka s jablkami a tvarohom? Najlepšia je čerstvá, ešte vlažná. V chladničke síce vydrží 2 dni, ale pečivo stuhne a stratí svoju nadýchanosť.


Žemľovku nechajte pred krájaním aspoň 15 minút odstáť, aby sa chute spojili. Podávajte ju teplú, posypanú práškovým cukrom.

Recept vychádza z verzie od Vaření s Jančou, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty