Odkedy mám tento recept, klasickú suchú žemľovku už nerobím. Je to presne tá poctivá, voňavá žemľovka s jablkami a tvarohom, ktorá prevonia celý dom škoricou a vanilkou. Tento recept je fantastický, pretože žemľovka je vďaka tvarohu a maslu neuveriteľne šťavnatá a krémová.
Tajomstvo je v správnom vrstvení a pomere surovín. Nič zložité, len poctivá chuť domova. Upečiete si túto voňavú dobrotu na víkend?
Ako správne pripraviť žemľovku s jablkami a tvarohom?
Veku namáčajte v mlieku s vajíčkom. Tvaroh ochuťte cukrom. Nastrúhané jablká zmiešajte so škoricou a hrozienkami. Všetko navrstvite do pekáča, na vrch poukladajte plátky masla a upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas pečenia: 35–40 min
- Počet porcií: 1 hlboký plech (cca 6-8 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 390 kcal/porcia
- Trend: Rýchly
Potrebujeme
- 1 ks staršej veky (alebo 8-10 rožkov)
- 1 kg jabĺk
- 250 g jemného tvarohu
- 100 g trstinového cukru
- 70 g masla
- 400 ml mlieka
- 1 ks vajce
- 1 hrsť hrozienok (cca 50 g)
- 2–3 lyžice mletej škorice (podľa chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru (redakčný tip)
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si hlbší plech alebo zapekaciu misu (cca 25×35 cm) a vymažte ju kúskom masla.
- V mise zmiešajte metličkou mlieko s celým vajíčkom.
- V druhej miske zmiešajte tvaroh s približne 2 lyžicami trstinového cukru a vanilkovým cukrom (ak používate).
- Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nahrubo nastrúhajte.
- Vo väčšej miske zmiešajte nastrúhané jablká, hrozienka, zvyšný trstinový cukor a mletú škoricu (2-3 lyžice).
- Veku nakrájajte na krajce hrubé asi 1 cm.
- Začnite vrstviť. Polovicu krajcov veky postupne krátko namáčajte v mlieku a ukladajte na dno pekáča.
- Na veku rovnomerne navrstvite polovicu ochutených jabĺk.
- Na jablká opatrne rozotrite celú tvarohovú plnku.
- Na tvaroh navrstvite druhú polovicu jabĺk.
- Všetko zakryte druhou polovicou krajcov veky, ktoré ste opäť namočili v mlieku. Ak vám zostala mliečna zmes, rovnomerne ju vylejte na vrch.
- Zvyšné maslo (cca 60 g) nakrájajte na tenké plátky. Poukladajte ich na vrchnú vrstvu veky.
- Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 35–40 minút. Povrch musí byť krásne zlatohnedý a chrumkavý.
Tipy na záver
- Použite staršie pečivo: Na žemľovku je ideálna 1-2 dňová veka alebo rožky. Čerstvé pečivo by sa príliš rýchlo rozmočilo na kašu.
- Šťavnaté jablká: Ak sú vaše jablká suchšie, krátko ich poduste na panvici. Ak sú príliš šťavnaté, pred vrstvením z nich zľahka vytlačte prebytočnú šťavu.
Videorecept
Jednoduché variácie
- Snehová čiapka: Ak použijete 2 vajcia, dajte žĺtky do mlieka. Z bielkov a 50 g cukru vyšľahajte tuhý sneh a natrite ho na žemľovku 10 minút pred koncom pečenia.
- Orechová verzia: Do jablkovej zmesi pridajte aj hrsť nasekaných vlašských orechov.
Časté otázky (FAQ)
Prečo je moja žemľovka suchá? Pravdepodobne ste málo namočili veku alebo ste šetrili maslom na vrchu. Maslo je kľúčové – vytvorí chrumkavú kôrku a zároveň sa vpije dnu, čím zabráni vysušeniu.
Môžem použiť namiesto veky rožky? Áno, je to ideálna a tradičná náhrada. Budete potrebovať asi 8-10 starších rožkov.
Ako dlho vydrží žemľovka s jablkami a tvarohom? Najlepšia je čerstvá, ešte vlažná. V chladničke síce vydrží 2 dni, ale pečivo stuhne a stratí svoju nadýchanosť.
Žemľovku nechajte pred krájaním aspoň 15 minút odstáť, aby sa chute spojili. Podávajte ju teplú, posypanú práškovým cukrom.
Recept vychádza z verzie od Vaření s Jančou, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
- Šťavnatá jablková žemľovka s tvarohom: Recept, s ktorým sa vám už nikdy nepodarí suchá.
- Domáce žemľové knedle: Skvelá a jednoduchá príloha. Jemné a nadýchané
- Tvarohová žemľovka podľa pani Vierky: Tá najlepšia na svete!
- Domáca žemľová knedľa z čerstvého droždia: Hotová za 20 minút vo vode
- Burger žemľa z mikrovlnky: Vychutnajte si lahodný burger s domácimi žemľami!
