Publikované: 29. septembra 2025, 11:41
Milujem klasický hovädzí stroganov, ale priznám sa, táto rýchla kuracia verzia je môj tajný favorit a myslím, že je ešte lepšia ako originál! Mäso je vďaka správnemu postupu úžasne jemné, omáčka božsky krémová a plná chuti húb a byliniek. A to najlepšie? Všetko máte na stole do 30 minút, takže je to perfektný recept na rýchly, no luxusne chutiaci obed alebo večeru.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 620 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Rýchla večera / Jedlo z jednej panvice
Potrebujeme
Na mäso
- 500 g kuracích pŕs
- 1 ČL cibuľového prášku
- ½ ČL cesnakového prášku
- 1 PL mletej sladkej papriky
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL soli
- 3 PL olivového oleja
Na omáčku
- 1 PL rastlinného oleja
- 50 g masla
- 1 veľká cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 500 g čerstvých šampiňónov
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 ČL sušeného tymianu
- pár vetvičiek čerstvého rozmarínu (alebo ½ ČL sušeného)
- 2 PL hladkej múky
- 500 ml horúceho kuracieho vývaru
- 300 ml smotany na varenie (12%)
Postup prípravy
- Príprava mäsa. Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na tenké rezance.
- V mise zmiešajte mäso so všetkými koreninami (cibuľový a cesnakový prášok, paprika, soľ, korenie) a olivovým olejom. Dobre premiešajte a nechajte aspoň 10 minút marinovať pri izbovej teplote.
- Opekanie mäsa. Na veľkej, hlbokej panvici rozohrejte trochu rastlinného oleja. Marinované mäso na vysokej teplote sprudka opečte z každej strany dozlatista.
- Opečené mäso vyberte z panvice a odložte bokom na tanier.
- Príprava omáčky. Do tej istej panvice, kde zostal výpek, pridajte maslo. Keď sa rozpustí, pridajte najemno nasekanú cibuľu a restujte ju dosklovita. Pridajte prelisovaný cesnak a restujte ešte pol minúty.
- Pridajte na hrubšie plátky nakrájané šampiňóny a opekajte ich, kým nechytia peknú hnedú farbu a neodparí sa z nich voda.
- Zalejte sójovou omáčkou, pridajte tymian a rozmarín a premiešajte.
- Všetko zaprášte múkou a krátko (asi 1 minútu) restujte, aby ste vytvorili zápražku.
- Postupne a za stáleho miešania metličkou prilievajte horúci kurací vývar a potom aj smotanu. Miešajte, kým nevznikne hladká, krémová omáčka. Nechajte ju krátko prevariť.
- Dokončenie (dôležitý krok!). Do hotovej, bublajúcej omáčky vráťte opečené mäso aj so všetkou šťavou, ktorú pustilo. Všetko spolu na miernom ohni už len krátko prehrejte (2-3 minúty). Nevarte ho dlho, aby zostalo dokonale šťavnaté.
- Omáčku na záver ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Mäso opekajte sprudka a na etapy. Tajomstvo šťavnatých kuracích pŕs je v rýchlom opečení na horúcej panvici. Ak máte veľa mäsa, opekajte ho radšej na dvakrát, aby sa panvica príliš neochladila. Mäso sa tak opečie a nepustí šťavu. V omáčke ho na záver už len prehrejte, nikdy ho dlho nevarte.
- Nevynechajte výpek! Omáčku vždy pripravujte v tej istej panvici, v ktorej ste opekali mäso. Na dne zostali pripečené kúsky plné chuti (výpek), ktoré sa po pridaní cibule a tekutín rozpustia a dodajú omáčke fantastickú hĺbku a farbu.
Jednoduché variácie
- Autentickejšia verzia: Pre chuť bližšiu ku klasickému Stroganovu, môžete na záver do hotovej omáčky (už odstavenej z plameňa) vmiešať 2-3 lyžice kyslej smotany. Dodá jedlu príjemnú kyslosť.
- S uhorkami: Spolu s mäsom vráťte do hotovej omáčky aj jednu nadrobno nasekanú sterilizovanú uhorku. Je to klasická surovina, ktorá sa do pravého Stroganova často pridáva.
Výsledkom je luxusná a krémová minútka, ktorou zaručene ohúrite každú návštevu, či už na slávnostný alebo bežný obed. Podávajte klasicky s dusenou ryžou alebo cestovinami.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube طيب الوصفات ymiii, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
