Search

Tento falošný kurací stroganov je lepší ako originál. Je neskutočne krémový a hotový za 30 minút.

Kurací stroganov
Kurací stroganov

Obsah receptu

Publikované: 29. septembra 2025, 11:41

Milujem klasický hovädzí stroganov, ale priznám sa, táto rýchla kuracia verzia je môj tajný favorit a myslím, že je ešte lepšia ako originál! Mäso je vďaka správnemu postupu úžasne jemné, omáčka božsky krémová a plná chuti húb a byliniek. A to najlepšie? Všetko máte na stole do 30 minút, takže je to perfektný recept na rýchly, no luxusne chutiaci obed alebo večeru.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia/pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 620 kcal/porcia (bez prílohy)
  • Trend: Rýchla večera / Jedlo z jednej panvice

Potrebujeme

Na mäso

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 ČL cibuľového prášku
  • ½ ČL cesnakového prášku
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL soli
  • 3 PL olivového oleja

Na omáčku

  • 1 PL rastlinného oleja
  • 50 g masla
  • 1 veľká cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 500 g čerstvých šampiňónov
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • pár vetvičiek čerstvého rozmarínu (alebo ½ ČL sušeného)
  • 2 PL hladkej múky
  • 500 ml horúceho kuracieho vývaru
  • 300 ml smotany na varenie (12%)

Postup prípravy

  1. Príprava mäsa. Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na tenké rezance.
  2. V mise zmiešajte mäso so všetkými koreninami (cibuľový a cesnakový prášok, paprika, soľ, korenie) a olivovým olejom. Dobre premiešajte a nechajte aspoň 10 minút marinovať pri izbovej teplote.
  3. Opekanie mäsa. Na veľkej, hlbokej panvici rozohrejte trochu rastlinného oleja. Marinované mäso na vysokej teplote sprudka opečte z každej strany dozlatista.
  4. Opečené mäso vyberte z panvice a odložte bokom na tanier.
  5. Príprava omáčky. Do tej istej panvice, kde zostal výpek, pridajte maslo. Keď sa rozpustí, pridajte najemno nasekanú cibuľu a restujte ju dosklovita. Pridajte prelisovaný cesnak a restujte ešte pol minúty.
  6. Pridajte na hrubšie plátky nakrájané šampiňóny a opekajte ich, kým nechytia peknú hnedú farbu a neodparí sa z nich voda.
  7. Zalejte sójovou omáčkou, pridajte tymian a rozmarín a premiešajte.
  8. Všetko zaprášte múkou a krátko (asi 1 minútu) restujte, aby ste vytvorili zápražku.
  9. Postupne a za stáleho miešania metličkou prilievajte horúci kurací vývar a potom aj smotanu. Miešajte, kým nevznikne hladká, krémová omáčka. Nechajte ju krátko prevariť.
  10. Dokončenie (dôležitý krok!). Do hotovej, bublajúcej omáčky vráťte opečené mäso aj so všetkou šťavou, ktorú pustilo. Všetko spolu na miernom ohni už len krátko prehrejte (2-3 minúty). Nevarte ho dlho, aby zostalo dokonale šťavnaté.
  11. Omáčku na záver ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Mäso opekajte sprudka a na etapy. Tajomstvo šťavnatých kuracích pŕs je v rýchlom opečení na horúcej panvici. Ak máte veľa mäsa, opekajte ho radšej na dvakrát, aby sa panvica príliš neochladila. Mäso sa tak opečie a nepustí šťavu. V omáčke ho na záver už len prehrejte, nikdy ho dlho nevarte.
  2. Nevynechajte výpek! Omáčku vždy pripravujte v tej istej panvici, v ktorej ste opekali mäso. Na dne zostali pripečené kúsky plné chuti (výpek), ktoré sa po pridaní cibule a tekutín rozpustia a dodajú omáčke fantastickú hĺbku a farbu.

Jednoduché variácie

  • Autentickejšia verzia: Pre chuť bližšiu ku klasickému Stroganovu, môžete na záver do hotovej omáčky (už odstavenej z plameňa) vmiešať 2-3 lyžice kyslej smotany. Dodá jedlu príjemnú kyslosť.
  • S uhorkami: Spolu s mäsom vráťte do hotovej omáčky aj jednu nadrobno nasekanú sterilizovanú uhorku. Je to klasická surovina, ktorá sa do pravého Stroganova často pridáva.

Výsledkom je luxusná a krémová minútka, ktorou zaručene ohúrite každú návštevu, či už na slávnostný alebo bežný obed. Podávajte klasicky s dusenou ryžou alebo cestovinami.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube طيب الوصفات ymiii, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty