Search

Suseda mi poradila jeden trik: Odvtedy sú moje hovädzie plátky vždy mäkké ako maslo

Hovädzie plátky vo vlastnej šťave
Hovädzie plátky vo vlastnej šťave

Obsah receptu

Publikované: 21. októbra 2025, 09:00

Trápili ste sa niekedy s hovädzími plátkami, ktoré boli na tanieri ako podrážka? Poznámám to. Tento recept na hovädzie plátky vo vlastnej šťave mám od susedy a odvtedy je to moja istota. Je to poctivá klasika, ktorá chutí ako od babičky.

Trik spočíva v jednoduchom obalení mäsa v múke ochutenej koreninami ešte pred opekaním. Múka mäso krásne zmäkčí, zatiahne a šťavu prirodzene zahustí bez akejkoľvek zápražky. Vyskúšate to tiež?

Ako správne pripraviť mäkké hovädzie plátky?

Plátky z hovädzieho zadného naklepte. Obalte ich v múke zmiešanej s mletou paprikou, soľou a korením. Sprudka opečte na oleji z oboch strán, podlejte vývarom alebo vodou a pomaly duste pod pokrievkou domäkka.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia/pečenia: 70 min
  • Počet porcií: 2
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly (príprava) / Tradičný

Potrebujeme

  • 2 veľké plátky hovädzieho mäsa (ideálne zo stehna/zadného alebo z pliecka)
  • 100 g hladkej múky (na obalenie)
  • 2–3 PL oleja (napr. repkového)
  • 1 ČL korenia Steak (alebo hovädzí bujón v prášku)
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • soľ (podľa chuti)
  • 400–500 ml horúcej vody (alebo hovädzieho vývaru)
  • petržlenová vňať (na ozdobu)

Postup prípravy

  1. Hovädzie mäso naklepte na tenšie plátky. Čím tenšie budú, tým rýchlejšie zmäknú.
  2. Pripravte si hlboký tanier. Zmiešajte v ňom hladkú múku, korenie Steak, mletú sladkú papriku, čierne korenie a soľ.
  3. Plátky mäsa dôkladne obaľte v tejto ochutenej múke z oboch strán. Múku jemne pritlačte.
  4. Vo väčšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej. Na stredne silnom ohni mäso sprudka opečte z oboch strán dozlatista (asi 3–4 minúty z každej strany).
  5. Opečené mäso podlejte horúcou vodou alebo vývarom. Tekutina by mala siahať približne do polovice výšky mäsa.
  6. Priveďte do varu, potom stíšte oheň na minimum. Prikryte pokrievkou a nechajte pomaly dusiť 1 hodinu (alebo kým nie je mäso mäkké ako maslo).
  7. Počas dusenia mäso raz obráťte. Ak sa tekutina príliš odparila, prilejte ešte trochu horúcej vody. Šťava sa vďaka múke sama krásne zahustí.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na krehké mäso: Mäso vždy klepte cez potravinársku fóliu. Zmiernite tak riziko porušenia štruktúry a zabránite zbytočnému neporiadku v kuchyni.
  2. Extra chuť šťavy: Ak chcete šťavu ešte lepšiu, pred opekaním mäsa restujte na oleji jednu nadrobno nakrájanú cibuľu. Až potom pridajte plátky mäsa.

Jednoduché variácie

  • Hubová verzia: Počas dusenia pridajte k mäsu hrsť sušených húb, ktoré ste predtým namočili vo vode.
  • Na smotane: Na záver dusenia prilejte do šťavy 50 ml smotany na varenie (aspoň 12 %) pre zjemnenie chuti.

Hovädzie plátky podávajte preliate vlastnou šťavou. Ako príloha je ideálna varená ryža, zemiaková kaša alebo klasické slovenské kolienka.

Recept vychádza z verzie od Prahnulo mi, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty