Trápili ste sa niekedy s hovädzími plátkami, ktoré boli na tanieri ako podrážka? Poznámám to. Tento recept na hovädzie plátky vo vlastnej šťave mám od susedy a odvtedy je to moja istota. Je to poctivá klasika, ktorá chutí ako od babičky.
Trik spočíva v jednoduchom obalení mäsa v múke ochutenej koreninami ešte pred opekaním. Múka mäso krásne zmäkčí, zatiahne a šťavu prirodzene zahustí bez akejkoľvek zápražky. Vyskúšate to tiež?
Ako správne pripraviť mäkké hovädzie plátky?
Plátky z hovädzieho zadného naklepte. Obalte ich v múke zmiešanej s mletou paprikou, soľou a korením. Sprudka opečte na oleji z oboch strán, podlejte vývarom alebo vodou a pomaly duste pod pokrievkou domäkka.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia/pečenia: 70 min
- Počet porcií: 2
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
- Trend: Rýchly (príprava) / Tradičný
Potrebujeme
- 2 veľké plátky hovädzieho mäsa (ideálne zo stehna/zadného alebo z pliecka)
- 100 g hladkej múky (na obalenie)
- 2–3 PL oleja (napr. repkového)
- 1 ČL korenia Steak (alebo hovädzí bujón v prášku)
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- soľ (podľa chuti)
- 400–500 ml horúcej vody (alebo hovädzieho vývaru)
- petržlenová vňať (na ozdobu)
Postup prípravy
- Hovädzie mäso naklepte na tenšie plátky. Čím tenšie budú, tým rýchlejšie zmäknú.
- Pripravte si hlboký tanier. Zmiešajte v ňom hladkú múku, korenie Steak, mletú sladkú papriku, čierne korenie a soľ.
- Plátky mäsa dôkladne obaľte v tejto ochutenej múke z oboch strán. Múku jemne pritlačte.
- Vo väčšej panvici alebo hrnci rozohrejte olej. Na stredne silnom ohni mäso sprudka opečte z oboch strán dozlatista (asi 3–4 minúty z každej strany).
- Opečené mäso podlejte horúcou vodou alebo vývarom. Tekutina by mala siahať približne do polovice výšky mäsa.
- Priveďte do varu, potom stíšte oheň na minimum. Prikryte pokrievkou a nechajte pomaly dusiť 1 hodinu (alebo kým nie je mäso mäkké ako maslo).
- Počas dusenia mäso raz obráťte. Ak sa tekutina príliš odparila, prilejte ešte trochu horúcej vody. Šťava sa vďaka múke sama krásne zahustí.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na krehké mäso: Mäso vždy klepte cez potravinársku fóliu. Zmiernite tak riziko porušenia štruktúry a zabránite zbytočnému neporiadku v kuchyni.
- Extra chuť šťavy: Ak chcete šťavu ešte lepšiu, pred opekaním mäsa restujte na oleji jednu nadrobno nakrájanú cibuľu. Až potom pridajte plátky mäsa.
Jednoduché variácie
- Hubová verzia: Počas dusenia pridajte k mäsu hrsť sušených húb, ktoré ste predtým namočili vo vode.
- Na smotane: Na záver dusenia prilejte do šťavy 50 ml smotany na varenie (aspoň 12 %) pre zjemnenie chuti.
Hovädzie plátky podávajte preliate vlastnou šťavou. Ako príloha je ideálna varená ryža, zemiaková kaša alebo klasické slovenské kolienka.
Recept vychádza z verzie od Prahnulo mi, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
