Práve je utorok ráno a ja už plánujem, čo dobré navarím cez víkend. A ak hľadáte recept na naozaj poctivé, klasické jedlo, ktoré chutí ako od babičky, ste tu správne. Toto hovädzie mäso na cibuľke je presne také. Po pomalom a trpezlivom dusení je mäkké ako maslo a hustá cibuľová omáčka, ktorá vznikne, je jednoducho dokonalá a plná chuti.
Zabudnite na všetky skratky a vkladanie surového mäsa do hrnca. Tajomstvo dokonalej chuti je v poctivom opečení mäsa a v pomalom, trpezlivom restovaní cibuľky do tmavozlata. Prevediem vás týmto tradičným postupom, ktorého výsledok je zaručený a stojí za každú minútu.
Ako pripraviť najlepšie hovädzie na cibuľke?
Kocky hovädzieho mäsa najprv sprudka opečiete. Vo výpeku potom pomaly dohneda orestujete veľké množstvo cibule. Všetko spolu zalejete vývarom a na miernom ohni pomaly dusíte pod pokrievkou 2 až 3 hodiny, kým sa mäso úplne nerozpadáva. Nakoniec omáčku prepasírujete dohladka.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia/varenia: 2,5 – 3 hodiny
- Počet porcií: 6 porcií
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
- Trend: Pomalé varenie / Tradičná kuchyňa
Potrebujeme
- 1,5 kg hovädzieho mäsa (ideálne glejovka, pliecko alebo zadné)
- 500 g cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 PL bravčovej masti alebo oleja
- 1 ČL kryštálového cukru
- 800 ml horúceho hovädzieho vývaru
- 2 ks bobkového listu
- 30 g studeného masla
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 ČL soli
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 20 g kukuričného škrobu (voliteľné, na zahustenie)
Postup prípravy
- Najprv si pripravte mäso. Očistite ho a nakrájajte na väčšie kocky (asi 4×4 cm). Dôkladne ho osušte papierovou utierkou.
- Mäso zo všetkých strán poriadne osoľte a okoreňte. Cibuľu nakrájajte nadrobno, cesnak na plátky.
- Vo väčšom hrnci so hrubším dnom rozpáľte masť alebo olej. Na silnom ohni sprudka opečte kocky mäsa zo všetkých strán dohneda. Robte to postupne, v menších dávkach.
- Opečené mäso vyberte z hrnca a odložte bokom na tanier.
- Stíšte plameň na strednú úroveň a do výpeku v hrnci dajte cibuľu. Pomaly ju restujte za občasného miešania aspoň 15-20 minút, kým nie je úplne mäkká a tmavozlatá.
- K cibuľke pridajte cukor a nechajte ho minútku skaramelizovať. Pridajte cesnak a restujte už len asi minútu.
- Do hrnca vráťte opečené mäso aj so šťavou, ktorú pustilo. Pridajte bobkový list.
- Zalejte horúcim vývarom tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Vareškou zoškrabte všetky chutné pripečené kúsky z dna hrnca.
- Priveďte do varu, potom hrniec prikryte pokrievkou, stiahnite plameň na minimum a pomaly duste 2,5 až 3 hodiny. Mäso musí byť úplne mäkké.
- Keď je mäso hotové, vyberte ho z hrnca. Omáčku prepasírujte cez husté sitko do čistého hrnca. Lyžicou poriadne prepasírujte aj všetku rozvarenú cibuľu.
- Omáčku priveďte do varu. Ak sa vám zdá riedka, zahustite ju škrobom rozmiešaným v troche studenej vody a povarte 2-3 minúty.
- Nakoniec odstavte omáčku z tepla, vmiešajte do nej studené maslo a citrónovú šťavu. Tým sa krásne zjemní a získa lesk.
- Mäso vráťte do hotovej omáčky a pred podávaním ho nechajte prehriať.
Videorecept
Tipy
- Základom je poctivé opečenie: Nepodceňujte tento krok! Mäso opekajte v menších dávkach, aby sa naozaj opieklo. A cibuľu restujte pomaly a dlho, až kým nie je tmavohnedá a sladká. Práve to vytvorí základ tej najlepšej šťavy.
- Správne mäso na dusenie: Na tento recept je ideálne mäso s trochou kolagénu. Pýtajte si u mäsiara hovädzie zadné, pliecko alebo najlepšie glejovku (nožinu).
- Trpezlivosť sa vypláca: Kľúčom k mäsu, ktoré sa rozpadá vidličkou, je naozaj pomalé dusenie na nízkej teplote. Mäso by malo v šťave len jemne bublať, nikdy nie prudko vrieť.
Variácie
- Pre gulášovú chuť pridajte spolu s cesnakom aj lyžičku drvenej rasce a sladkej papriky. Papriku restujte len pár sekúnd.
- Namiesto pasírovania môžete omáčku rozmixovať tyčovým mixérom dohladka priamo v hrnci (najprv vyberte bobkový list).
Časté otázky
Moje mäso je aj po 2 hodinách stále tuhé. Čo s tým? Pravdepodobne potrebuje viac času. Každý kus mäsa je iný. Jednoducho pridajte trochu horúceho vývaru, prikryte a pokračujte v dusení na nízkom plameni, kým úplne nezmäkne.
Musím omáčku pasírovať? Nemusíte, ak vám nevadia kúsky rozvarenej cibuľky. Pasírovaním však dosiahnete profesionálny výsledok – dokonale hladkú a zamatovú omáčku ako z reštaurácie.
Záver
Výsledkom je neuveriteľne poctivé a chutné jedlo, ktoré vás zahreje a vráti do detstva. Podávajte ho s parenou knedľou, haluškami alebo maslovou zemiakovou kašou.
Recept vychádza z verzie od SOS kuchyňa, bol však kompletne prepracovaný a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
