Search

Šťavnatá mäsová roláda: Plnená syrom, slaninou a uhorkou

Šťavnatá mäsová roláda
Šťavnatá mäsová roláda

Obsah receptu

Publikované: 3. septembra 2025, 05:00

Ak hľadáte jedlo, ktoré vyzerá slávnostne, no jeho príprava je prekvapivo jednoduchá, táto šťavnatá mäsová roláda je presne pre vás. Je plná lahodnej plnky zo syra, slaniny a kyslých uhoriek a vďaka jednoduchej finálnej glazúre má úžasnú chuť a farbu. Je to ideálny obed na nedeľu alebo akúkoľvek oslavu.

Najlepšie na nej je, že je fantastická nielen teplá na obed, ale aj na druhý deň na studeno, nakrájaná na tenké plátky na čerstvom chlebe. Urobíte si so mnou túto dobrotu, ktorá sa oplatí aj na viac dní?

Ako na šťavnatú plnenú mäsovú roládu?

Z kvalitného mletého mäsa a namočeného pečiva si pripravte základnú zmes. Tú rozvaľkajte na papieri na pečenie na veľký plát. Potrite ho horčicou, obložte plátkami slaniny, strúhaným syrom, cibuľou a na okraj dajte celé uhorky. Pomocou papiera pevne zrolujte. Pečte najprv zabalené v alobale, potom odokryte, potrite sladkokyslou glazúrou a dopečte dochrumkava.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 1 hodina 15 minút
  • Počet porcií: 1 veľká roláda (cca 8 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 630 kcal/porcia
  • Trend: Jedlo na viac dní

Potrebujeme

Mäsová zmes

  • 1300 g mixu mletého bravčového a hovädzieho mäsa
  • 5 krajcov toastového chleba
  • 100 ml mlieka
  • 1 ks vajce
  • 10 g plnotučnej horčice (1 PL)
  • 10 g čerstvej petržlenovej vňate
  • 5 g sušeného cesnaku (1 ČL)
  • 5 g sušeného oregana (1 ČL)
  • 4 g soli (1 ČL)
  • 4 g mletého čierneho korenia (1 ČL)

Plnka

  • 200 g plátkov údenej slaniny
  • 200 g nakladaných uhoriek
  • 150 g tvrdého syra (eidam, gouda)
  • 1 ks cibule
  • 30 g plnotučnej horčice (2 PL)

Glazúra na potretie

  • 20 ml sójovej omáčky
  • 20 g kečupu
  • 20 g plnotučnej horčice
  • 10 g medu
  • 4 g mletej sladkej papriky

Postup prípravy

Príprava mäsovej zmesi a tvarovanie

  1. Najprv si z toastového chleba odrežte kôrky. Striedku natrhajte do misky a zalejte mliekom. Nechajte ho pár minút nasiaknuť.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso, vajce, sušený cesnak, oregano, horčicu, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie.
  3. Pridajte zľahka vyžmýkaný toastový chlieb a rukami všetko dôkladne premiešajte, aby sa zmes pekne spojila.
  4. Pripravte si veľký hárok papiera na pečenie. Mäsovú zmes naň rovnomerne rozprestrite do tvaru veľkého obdĺžnika s hrúbkou asi 1,5 cm.
  5. Celý povrch mäsa (okrem okrajov) potrite horčicou určenou na plnku. Na ňu poukladajte plátky slaniny, na slaninu nahrubo nastrúhaný syr a na syr na tenké pásiky nakrájanú cibuľu.
  6. Na jeden z dlhších okrajov poukladajte do radu celé nakladané uhorky.
  7. Teraz pomocou zdvíhania papiera na pečenie začnite roládu od okraja s uhorkami pevne rolovať. Dobre ju pri každom otočení utiahnite.

Pečenie

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C.
  2. Roládu opatrne preložte do pekáča (spojom nadol) a dôkladne ju zabaľte do alobalu.
  3. Pečte prikrytú presne 1 hodinu.
  4. Medzitým si v miske zmiešajte všetky suroviny na glazúru: kečup, horčicu, med, sójovú omáčku a sladkú papriku.
  5. Po hodine roládu vyberte z rúry a opatrne odokryte. V pekáči bude veľa šťavy, časť z nej môžete zliať.
  6. Celú roládu výdatne potrite pripravenou glazúrou.
  7. Vráťte do rúry a pečte odokrytú ďalších 15–20 minút, kým glazúra pekne neskaramelizuje a nechytí krásnu tmavočervenú farbu.
  8. Upečenú roládu nechajte pred krájaním aspoň 10 minút odpočívať.

Videorecept

Tipy

  1. Rolovanie bez neporiadku: Najjednoduchší spôsob, ako vytvarovať peknú a pevnú roládu, je priamo na papieri na pečenie. Papier vám pomôže mäso zdvihnúť a rovnomerne ho zrolovať bez toho, aby sa vám zmes lepila na ruky a rozpadávala sa.
  2. Prečo chlieb v mäse? Namočený toastový chlieb alebo staršie pečivo je starý trik našich mám a babičiek. Nielenže sekanú pekne spojí, ale hlavne do seba počas pečenia nasaje šťavu z mäsa a udrží roládu úžasne šťavnatú.
  3. Fantastická aj na studeno: Nevyhadzujte zvyšky! Táto roláda je na druhý deň, studená a nakrájaná na tenké plátky, absolútne fantastická na čerstvom chlebe s horčicou alebo chrenom. Je to skvelá desiata do práce alebo pohostenie na studené misy.

Variácie

  • S vajíčkom natvrdo: Spolu s uhorkami môžete do stredu rolády vložiť aj 3-4 vajíčka uvarené natvrdo. Je to obľúbená klasika.
  • S inou zeleninou: Do plnky môžete pridať aj na pásiky nakrájanú červenú papriku (kápiu) alebo sterilizovanú kukuricu.
  • Morčacia verzia: Pre ľahší variant použite namiesto bravčového a hovädzieho mäsa mleté morčacie prsia.

Záver

Podávajte so zemiakovou kašou alebo len tak, s čerstvým zeleninovým šalátom. Dobrú chuť k poctivému obedu!

Tento recept je inšpirovaný Cookrate – Meat Delish, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty