Keď je vonku horúco a na pečenie v rúre nemám ani pomyslenie, tento recept je moja záchrana. Tento rýchly banánový koláč z panvice je neuveriteľne šťavnatý, plný karamelu a naozaj hotový za chvíľku. Je to ten najlepší trik, ako si dopriať maškrtu bez potenia.
Na spodku panvice si vytvoríme lahodný karamel s banánmi a zalejeme ho jednoduchým kakaovým cestom. Ukážem vám presne, ako na to, aby sa nikdy nepripálil. Ideme na to?
Ako upiecť koláč na panvici?
V kvalitnej nepriľnavej panvici rozpustite maslo s cukrom na karamel. Poukladajte naň pozdĺžne prekrojené banány a zalejte ich jednoduchým kakaovým cestom. Prikryté ‘pečte’ na veľmi slabom plameni asi 20 minút. Potom koláč preklopte a krátko dopečte aj z druhej strany.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia: 25 minút
- Počet porcií: 1 koláč (cca 8 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 210 kcal/porcia
- Trend: Pečenie bez rúry
Potrebujeme
Na karamel a banány
- 2 ks veľmi zrelých banánov
- 20 g masla
- 1 PL kryštálového cukru (15 g)
Na cesto
- 130 g hladkej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 20 g kakaa
- 8 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
- 1 ks vajce
- 100 ml mlieka
- 50 ml rastlinného oleja
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
Postup prípravy
- Najprv si pripravte cesto. V mise vyšľahajte vajce s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Potom postupne pridajte olej a mlieko.
- V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kakao a kypriaci prášok do pečiva. Sypkú zmes potom zľahka vmiešajte do tekutej, kým nevznikne hladké cesto.
- Pripravte si kvalitnú nepriľnavú panvicu (s priemerom 24-26 cm) s dobre tesniacou pokrievkou.
- Na miernom plameni v nej rozpustite maslo s cukrom. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí a nevznikne zlatistý karamel. Trvá to asi 2-3 minúty.
- Banány ošúpte a pozdĺžne prekrojte. Opatrne ich položte do horúceho karamelu reznou stranou nadol.
- Na banány v panvici rovnomerne nalejte pripravené cesto.
- Teraz kľúčový krok: Panvicu ihneď prikryte pokrievkou, stíšte plameň na úplné minimum a ‘pečte’ 15–20 minút. Je dôležité použiť najslabší plameň, aby sa karamel nespálil.
- Po 15 minútach opatrne nadvihnite pokrievku. Cesto by malo byť na povrchu takmer pevné.
- Teraz koláč preklopíme. Panvicu prikryte veľkým tanierom. Pevne ich spolu chyťte kuchynskou chňapkou a rýchlym pohybom preklopte. Koláč by mal zostať na tanieri.
- Opatrne ho z taniera zosúvajte späť do panvice (teraz už nepečenou stranou nadol). Pečte bez pokrievky ešte asi 5 minút.
- Hotový koláč preklopte na servírovací tanier karamelovou stranou nahor.
Videorecept
Tipy
- Nízka teplota je tajomstvo úspechu: Naozaj pečte koláč na najslabšom možnom plameni. Ak by bol plameň príliš silný, karamel a banány by zhoreli oveľa skôr, ako by sa stihlo prepiecť cesto. Trpezlivosť sa tu naozaj oplatí.
- Správna panvica je základ: Použite naozaj kvalitnú nepriľnavú panvicu. Pokrievka by mala dobre tesniť, aby para neunikala a cesto sa pekne naparilo a narástlo. Sklenená pokrievka je ideálna, lebo vidíte, čo sa deje vo vnútri bez toho, aby ste ju museli dvíhať.
- Použite prezreté banány: Čím sú banány zrelšie a majú viac hnedých bodiek, tým sú sladšie a aromatickejšie. Sú pre tento karamelový koláč úplne ideálne. Je to skvelý “zero-waste” spôsob, ako ich spotrebovať.
Variácie
- S jablkami alebo hruškami: Namiesto banánov môžete použiť na tenké plátky nakrájané a ošúpané jablká alebo hrušky. Môžete ich v karameli posypať aj štipkou mletej škorice.
- Svetlé cesto: Vynechajte z cesta kakao a namiesto neho pridajte 20 g múky. Získate tak jemný vanilkový koláč, na ktorom krásne vynikne karamel.
- S orechmi: Pred naliatím cesta posypte banány v karameli hrsťou nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo pekanov pre extra chrumkavosť.
Záver
Nechajte mierne vychladnúť a podávajte. Je fantastický ešte teplý, napríklad s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny.
Tento recept je inšpirovaný od cooking kisy, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
