Search

Rýchly banánový koláč z panvice: Upečený bez rúry len za 20 minút

Rýchly banánový koláč z panvice
Rýchly banánový koláč z panvice

Obsah receptu

Publikované: 30. augusta 2025, 15:33

Keď je vonku horúco a na pečenie v rúre nemám ani pomyslenie, tento recept je moja záchrana. Tento rýchly banánový koláč z panvice je neuveriteľne šťavnatý, plný karamelu a naozaj hotový za chvíľku. Je to ten najlepší trik, ako si dopriať maškrtu bez potenia.

Na spodku panvice si vytvoríme lahodný karamel s banánmi a zalejeme ho jednoduchým kakaovým cestom. Ukážem vám presne, ako na to, aby sa nikdy nepripálil. Ideme na to?

Ako upiecť koláč na panvici?

V kvalitnej nepriľnavej panvici rozpustite maslo s cukrom na karamel. Poukladajte naň pozdĺžne prekrojené banány a zalejte ich jednoduchým kakaovým cestom. Prikryté ‘pečte’ na veľmi slabom plameni asi 20 minút. Potom koláč preklopte a krátko dopečte aj z druhej strany.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia: 25 minút
  • Počet porcií: 1 koláč (cca 8 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 210 kcal/porcia
  • Trend: Pečenie bez rúry

Potrebujeme

Na karamel a banány

  • 2 ks veľmi zrelých banánov
  • 20 g masla
  • 1 PL kryštálového cukru (15 g)

Na cesto

  • 130 g hladkej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 20 g kakaa
  • 8 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
  • 1 ks vajce
  • 100 ml mlieka
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte cesto. V mise vyšľahajte vajce s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Potom postupne pridajte olej a mlieko.
  2. V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kakao a kypriaci prášok do pečiva. Sypkú zmes potom zľahka vmiešajte do tekutej, kým nevznikne hladké cesto.
  3. Pripravte si kvalitnú nepriľnavú panvicu (s priemerom 24-26 cm) s dobre tesniacou pokrievkou.
  4. Na miernom plameni v nej rozpustite maslo s cukrom. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí a nevznikne zlatistý karamel. Trvá to asi 2-3 minúty.
  5. Banány ošúpte a pozdĺžne prekrojte. Opatrne ich položte do horúceho karamelu reznou stranou nadol.
  6. Na banány v panvici rovnomerne nalejte pripravené cesto.
  7. Teraz kľúčový krok: Panvicu ihneď prikryte pokrievkou, stíšte plameň na úplné minimum a ‘pečte’ 15–20 minút. Je dôležité použiť najslabší plameň, aby sa karamel nespálil.
  8. Po 15 minútach opatrne nadvihnite pokrievku. Cesto by malo byť na povrchu takmer pevné.
  9. Teraz koláč preklopíme. Panvicu prikryte veľkým tanierom. Pevne ich spolu chyťte kuchynskou chňapkou a rýchlym pohybom preklopte. Koláč by mal zostať na tanieri.
  10. Opatrne ho z taniera zosúvajte späť do panvice (teraz už nepečenou stranou nadol). Pečte bez pokrievky ešte asi 5 minút.
  11. Hotový koláč preklopte na servírovací tanier karamelovou stranou nahor.

Videorecept

Tipy

  1. Nízka teplota je tajomstvo úspechu: Naozaj pečte koláč na najslabšom možnom plameni. Ak by bol plameň príliš silný, karamel a banány by zhoreli oveľa skôr, ako by sa stihlo prepiecť cesto. Trpezlivosť sa tu naozaj oplatí.
  2. Správna panvica je základ: Použite naozaj kvalitnú nepriľnavú panvicu. Pokrievka by mala dobre tesniť, aby para neunikala a cesto sa pekne naparilo a narástlo. Sklenená pokrievka je ideálna, lebo vidíte, čo sa deje vo vnútri bez toho, aby ste ju museli dvíhať.
  3. Použite prezreté banány: Čím sú banány zrelšie a majú viac hnedých bodiek, tým sú sladšie a aromatickejšie. Sú pre tento karamelový koláč úplne ideálne. Je to skvelý “zero-waste” spôsob, ako ich spotrebovať.

Variácie

  • S jablkami alebo hruškami: Namiesto banánov môžete použiť na tenké plátky nakrájané a ošúpané jablká alebo hrušky. Môžete ich v karameli posypať aj štipkou mletej škorice.
  • Svetlé cesto: Vynechajte z cesta kakao a namiesto neho pridajte 20 g múky. Získate tak jemný vanilkový koláč, na ktorom krásne vynikne karamel.
  • S orechmi: Pred naliatím cesta posypte banány v karameli hrsťou nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo pekanov pre extra chrumkavosť.

Záver

Nechajte mierne vychladnúť a podávajte. Je fantastický ešte teplý, napríklad s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny.

Tento recept je inšpirovaný od cooking kisy, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty