Search

Rýchle tuniakové fašírky: Lacný obed hotový za 30 minút

tuniakové fašírky
tuniakové fašírky

Obsah receptu

Publikované: 3. septembra 2025, 09:22

Tieto tuniakové fašírky sú môj tajný tip na rýchlu a lacnú večeru. Vždy mám doma konzervu tuniaka a pár zemiakov, a z toho vykúzlim jedlo, ktoré miluje celá rodina. Sú fantastické so zemiakovou kašou, ale chutia skvele aj studené, napríklad v žemli na desiatu.

Spojenie vareného zemiaku a tuniaka vytvorí prekvapivo šťavnatú textúru. Zabudnite na suché karbonátky, tieto sa vám určite podaria. Poďte ich so mnou vyskúšať!

Ako správne pripraviť tuniakové fašírky?

Uvarené zemiaky roztlačte a zmiešajte so scedeným tuniakom, opraženou cibuľkou, vajíčkom a strúhankou. Vytvarujte fašírky, obaľte ich v strúhanke a vypražte na oleji dozlatista z oboch strán. Je to naozaj jednoduché.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia/vyprážania: 20 minút
  • Počet porcií: 10 kusov (cca 3 porcie)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 80 kcal/kus
  • Trend: Low-budget / Rýchly

Potrebujeme

Na fašírky:

  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave (cca 100 g)
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 vajce
  • 20 g strúhanky (asi 2 PL)
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Na dokončenie:

  • strúhanka na obalenie
  • rastlinný olej na vyprážanie

Postup prípravy

  1. Zemiaky najprv ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Uvarte ich v osolenej vode domäkka, čo potrvá asi 15–20 minút.
  2. Medzitým si na panvici zohrejte trochu oleja. Opražte na ňom nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista.
  3. Tuniaka sceďte z nálevu. V miske ho potom vidličkou rozdrvte na menšie kúsky.
  4. Uvarené zemiaky zlejte a vo väčšej mise ich roztlačte vidličkou alebo pučidlom.
  5. K horúcim zemiakom pridajte rozdrveného tuniaka a opraženú cibuľku.
  6. Teraz zmes dochuťte. Pridajte vajce, ktoré všetko pekne spojí, soľ a čierne korenie podľa chuti.
  7. Nakoniec vmiešajte 2 lyžice strúhanky. Všetko dôkladne premiešajte, aby vznikla kompaktná hmota.
  8. Z hmoty tvarujte v rukách menšie, mierne sploštené fašírky. Každú potom obaľte v strúhanke.
  9. Na panvici rozpáľte vyššiu vrstvu oleja. Fašírky vyprážajte na strednom plameni z každej strany približne 4 minúty.
  10. Hotové fašírky by mali mať krásnu zlatohnedú a chrumkavú kôrku.
  11. Ukladajte ich na papierovú utierku. Týmto jednoduchým krokom ich zbavíte prebytočného tuku.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Chcete ich ešte chutnejšie? Pre sviežejšiu chuť pridajte do zmesi lyžicu nasekanej petržlenovej vňate alebo pažítky. Skvele sa hodia k rybe.
  2. Zdravšia verzia z rúry. Fašírky nemusíte vyprážať. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka pokvapkajte olejom a pečte pri 200 °C asi 20-25 minút dozlatista.

Jednoduché variácie

  • Syrová verzia: Do hotovej zmesi primiešajte 50 g najemno nastrúhaného tvrdého syra (napr. eidam).
  • Pikantné fašírky: Pridajte do zmesi štipku mletej chilli papričky pre jemne pálivý nádych.

Záver

Tuniakové fašírky podávajte so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou. Sú však výborné aj studené ako rýchly a sýty snack.

Recept vychádza z verzie od RÝCHLE a JEDNODUCHÉ recepty, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty