Tieto tuniakové fašírky sú môj tajný tip na rýchlu a lacnú večeru. Vždy mám doma konzervu tuniaka a pár zemiakov, a z toho vykúzlim jedlo, ktoré miluje celá rodina. Sú fantastické so zemiakovou kašou, ale chutia skvele aj studené, napríklad v žemli na desiatu.
Spojenie vareného zemiaku a tuniaka vytvorí prekvapivo šťavnatú textúru. Zabudnite na suché karbonátky, tieto sa vám určite podaria. Poďte ich so mnou vyskúšať!
Ako správne pripraviť tuniakové fašírky?
Uvarené zemiaky roztlačte a zmiešajte so scedeným tuniakom, opraženou cibuľkou, vajíčkom a strúhankou. Vytvarujte fašírky, obaľte ich v strúhanke a vypražte na oleji dozlatista z oboch strán. Je to naozaj jednoduché.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/vyprážania: 20 minút
- Počet porcií: 10 kusov (cca 3 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 80 kcal/kus
- Trend: Low-budget / Rýchly
Potrebujeme
Na fašírky:
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave (cca 100 g)
- 1 menšia cibuľa
- 1 vajce
- 20 g strúhanky (asi 2 PL)
- soľ
- mleté čierne korenie
Na dokončenie:
- strúhanka na obalenie
- rastlinný olej na vyprážanie
Postup prípravy
- Zemiaky najprv ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Uvarte ich v osolenej vode domäkka, čo potrvá asi 15–20 minút.
- Medzitým si na panvici zohrejte trochu oleja. Opražte na ňom nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista.
- Tuniaka sceďte z nálevu. V miske ho potom vidličkou rozdrvte na menšie kúsky.
- Uvarené zemiaky zlejte a vo väčšej mise ich roztlačte vidličkou alebo pučidlom.
- K horúcim zemiakom pridajte rozdrveného tuniaka a opraženú cibuľku.
- Teraz zmes dochuťte. Pridajte vajce, ktoré všetko pekne spojí, soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Nakoniec vmiešajte 2 lyžice strúhanky. Všetko dôkladne premiešajte, aby vznikla kompaktná hmota.
- Z hmoty tvarujte v rukách menšie, mierne sploštené fašírky. Každú potom obaľte v strúhanke.
- Na panvici rozpáľte vyššiu vrstvu oleja. Fašírky vyprážajte na strednom plameni z každej strany približne 4 minúty.
- Hotové fašírky by mali mať krásnu zlatohnedú a chrumkavú kôrku.
- Ukladajte ich na papierovú utierku. Týmto jednoduchým krokom ich zbavíte prebytočného tuku.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Chcete ich ešte chutnejšie? Pre sviežejšiu chuť pridajte do zmesi lyžicu nasekanej petržlenovej vňate alebo pažítky. Skvele sa hodia k rybe.
- Zdravšia verzia z rúry. Fašírky nemusíte vyprážať. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka pokvapkajte olejom a pečte pri 200 °C asi 20-25 minút dozlatista.
Jednoduché variácie
- Syrová verzia: Do hotovej zmesi primiešajte 50 g najemno nastrúhaného tvrdého syra (napr. eidam).
- Pikantné fašírky: Pridajte do zmesi štipku mletej chilli papričky pre jemne pálivý nádych.
Záver
Tuniakové fašírky podávajte so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou. Sú však výborné aj studené ako rýchly a sýty snack.
Recept vychádza z verzie od RÝCHLE a JEDNODUCHÉ recepty, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
