Search

Rýchle kuracie špízy so slaninou: Zvonku chrumkavé, vnútri šťavnaté

Kuracie špízy so slaninou
Kuracie špízy so slaninou

Obsah receptu

Publikované: 20. augusta 2025, 08:35

Tieto kuracie špízy so slaninou robievam vždy, keď mám chuť na niečo rýchle, no zároveň efektné. Slaninový obal zaručí, že mäso zostane neskutočne šťavnaté, zatiaľ čo povrch sa krásne vypečie do chrumkava. Je to stávka na istotu.

Najlepšie na tom je, že vám stačí len 5 bežných surovín a pár minút času. Doprajete si ich s klasickou zemiakovou kašou alebo s ľahkým jarným šalátom?

Ako pripraviť chrumkavé a šťavnaté kuracie špízy?

Tenké plátky kuracích pŕs okoreňte a zabaľte do slaniny. Roládu nakrájajte, napichnite na špajdle a opečte na panvici dozlatista. Slanina udrží mäso šťavnaté a na povrchu vytvorí chrumkavú kôrku.


Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia: 10 min
  • Počet porcií: 3–4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 490 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly obed

Potrebujeme

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 štipka soli
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • mletá sladká paprika podľa chuti
  • 250 g anglickej slaniny v plátkoch
  • 1–2 lyžice rastlinného oleja

Postup prípravy

  1. Kuracie prsia pozdĺžne rozrežte na tenšie plátky (cca 1 cm). Aby sa dali ľahko rolovať, mali by byť čo najrovnomernejšie.
  2. Plátky mäsa zľahka naklepte cez mikroténové vrecko. Tento krok je dôležitý, pretože zabránite striekaniu šťavy a neporušíte jemnú štruktúru mäsa.
  3. Mäso z oboch strán osoľte, okoreňte a posypte mletou paprikou.
  4. Na pracovnú dosku si rozložte plátky slaniny tak, aby sa mierne prekrývali a vytvorili súvislú plochu o šírke pripraveného kuracieho plátku.
  5. Na slaninu položte plátok mäsa a všetko spolu pevne zrolujte do rolády.
  6. Ostrým nožom nakrájajte roládu na približne 1,5 cm hrubé kolieska. Tie potom opatrne napichnite na drevené špajdle.
  7. Na panvici rozohrejte olej a špízy opekajte na strednom plameni približne 4 minúty z každej hlavnej strany dozlatista.
  8. Nakoniec ich krátko, asi 2 minúty, opečte aj po bokoch, aby bola slanina chrumkavá zo všetkých strán. Ihneď podávajte.

Videorecept

Tipy

  • Trik pre stabilitu: Ak sa vám roládky pri napichovaní rozpadávajú, použite dve špajdle vedľa seba. Špíz bude oveľa pevnejší a bude sa s ním ľahšie manipulovať na panvici.
  • Ešte lepšia chuť: Mäso bude chutnejšie, ak ho po ochutení necháte aspoň 15 minút odležať pri izbovej teplote. Koreniny sa stihnú lepšie vpiť do mäsa.
  • Pridajte syr: Pre milovníkov syra mám skvelé vylepšenie. Medzi mäso a slaninu pred zrolovaním vložte tenký plátok čedaru alebo iného tvrdého syra. Pri opekaní sa krásne roztečie.

Variácie

  • Zeleninová verzia: Medzi jednotlivé kolieska mäsa na špíz pridajte kúsky papriky, cukety alebo červenej cibule.
  • Pikantný nádych: Do zmesi korenín primiešajte štipku údenej papriky alebo mletého čili pre jemne pálivú chuť.
  • Verzia na gril: Tieto špízy sú fantastické aj na grile. Grilujte ich na strednom ohni, kým nie je slanina chrumkavá a mäso prepečené.

Časté otázky

Môžem špízy upiecť v rúre? Áno, špízy môžete piecť v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15–20 minút. Pre chrumkavejší výsledok ich na posledné 2 minúty prepnite na funkciu gril.

Dajú sa pripraviť vopred? Určite. Pripravte si zrolované a nakrájané kolieska, ktoré uskladnite v chladničke. Pred podávaním ich stačí už len napichnúť a opiecť.

Záver

Výsledkom sú špízy, ktoré na povrchu chrumkajú a vnútri sú plné šťavy. Skúste ich pred podávaním pokvapkať jednoduchým jogurtovo-cesnakovým dresingom.

Recept vychádza z verzie od KAZAN, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty