Publikované: 14. apríla 2025, 08:15
Hľadáte TOP recept na rýchlu večeru, po ktorej vám zostane minimum špinavého riadu? Tieto fantastické zemiaky so zeleninou a syrom pripravené v jednej panvici sú presne to, čo potrebujete. Je to jednoduché, neuveriteľne chutné a hotové raz-dva.
Zemiaky so zeleninou a syrom z jednej panvice sú nielen výbornou prílohou k mäsu, ale aj skvelým ľahkým a rýchlym hlavným chodom. Servírovať ich môžete samotné alebo s obľúbeným dipom. Príprava je naozaj nenáročná a zvládne ju každý.
- Čas prípravy: cca 30 minút (+ varenie zemiakov, ak nemáte uvarené)
- Čas tepelnej úpravy (na panvici): cca 20-25 minút
- Počet porcií: 2-3 porcie (ako hlavné jedlo) alebo 4 porcie (ako príloha)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Jedlo z jednej panvice: Áno
- Vegetariánske: Áno
- Bezlepkové: Áno
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- cca 700 g zemiakov (ideálne varný typ B, menšie alebo stredne veľké), uvarených v šupke alebo bez nej
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1 červená paprika (ideálne kápia)
- 1 menšia cuketa
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda, Čedar), nahrubo nastrúhaného
- cca 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový)
- cca 20-30 g masla (voliteľné, pre chuť)
Na dochutenie a dokončenie:
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Mletá sladká paprika podľa chuti (cca 1 ČL)
- Chilli vločky podľa chuti (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)
Na servírovanie (voliteľné):
- Zeleninový šalát
- Cesnakový alebo bylinkový dip (napr. z kyslej smotany alebo jogurtu)
Postup prípravy
Príprava zemiakov:
- Ak nemáte vopred uvarené zemiaky, najprv si ich pripravte: Zemiaky dôkladne umyte a uvarte ich v osolenej vode domäkka (v šupke alebo ošúpané). Uvarené zemiaky sceďte a nechajte ich mierne vychladnúť, aby sa s nimi dalo pracovať.
- Mierne vychladnuté zemiaky (ak boli varené v šupke, ošúpte ich) nakrájajte na väčšie kocky alebo mesiačiky.
Príprava zeleniny a spojenie (všetko v jednej panvici):
- Pripravte si zeleninu: Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno alebo na tenké polmesiačiky. Červenú papriku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na prúžky alebo menšie kocky. Cuketu umyte, konce odrežte a nakrájajte na polkolieska alebo menšie kocky. Cesnak ošúpte a nakrájajte na tenké plátky alebo prelisujte. Petržlenovú vňať nasekajte najemno. Syr nastrúhajte nahrubo.
- Vo väčšej hlbokej panvici (ideálne s pokrievkou a nepriľnavým povrchom) rozohrejte na strednom ohni rastlinný olej (a prípadne kúsok masla pre chuť).
- Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita (asi 3-4 minúty).
- Pridajte nakrájanú červenú papriku a cuketu. Za občasného miešania restujte spolu ďalších asi 5-7 minút, kým zelenina mierne nezmäkne, ale stále zostane trochu chrumkavá. Počas restovania zeleninu osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
- K orestovanej zelenine pridajte na plátky nakrájaný alebo prelisovaný cesnak, mletú sladkú papriku a prípadne chilli vločky. Krátko (asi 30 sekúnd) spolu premiešajte, aby sa koreniny rozvoňali.
- Teraz do panvice k zelenine pridajte pripravené nakrájané uvarené zemiaky. Všetko spolu opatrne premiešajte, aby sa zemiaky obalili v oleji a koreninách a prehriali sa (asi 2-3 minúty).
Dokončenie a servírovanie:
- Keď sú zemiaky a zelenina dobre premiešané a prehriate, stiahnite panvicu na najslabší oheň alebo ju úplne odstavte.
- Povrch rovnomerne posypte nahrubo nastrúhaným syrom a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Panvicu prikryte pokrievkou a nechajte postáť približne 5 minút, alebo kým sa syr úplne neroztopí teplom zo zemiakov a zeleniny.
- Hotové jedlo už nemiešajte. Servírujte ihneď, teplé, priamo z panvice alebo naberte porcie na taniere.
- Výborne chutí samotné ako ľahké hlavné jedlo alebo ako výdatná príloha k pečenému či grilovanému mäsu, rybe alebo volskému oku. Môžete doplniť aj obľúbeným dipom.
Videorecept
Tipy
- Na toto jedlo sú ideálne zemiaky varného typu B, ktoré sú polopevné. Najlepšie je použiť zemiaky uvarené v šupke deň vopred – sú pevnejšie a pri miešaní na panvici sa nerozpadnú. Pred pridaním na panvicu ich nakrájam na väčšie kocky alebo mesiačiky.
- Výhodou tohto receptu je, že sa všetko (okrem predvarenia zemiakov) robí v jednej veľkej panvici. Najprv orestujem cibuľu, potom pridám tvrdšiu zeleninu (papriku), potom mäkšiu (cuketu), cesnak a koreniny. Zeleninu opekám len tak, aby zostala mierne chrumkavá.
- Predvarené zemiaky pridávam k zelenine až na záver, len aby sa prehriali a obalili v chutiach. Miešam už len veľmi opatrne, aby som ich nerozpučil.
- Úplne na koniec, keď je všetko horúce, vrch posypem nastrúhaným syrom (Eidam, Gouda, Čedar – čo mám doma) a nasekanou petržlenovou vňaťou. Prikryjem pokrievkou a nechám syr pár minút roztopiť už mimo platne. Je to rýchle, jednoduché a veľmi chutné.
Toto je naozaj TOP recept na rýchlu večeru s minimom riadu. Zemiaky so zeleninou z jednej panvice sú jednoduché, fantasticky chutné a prípravu zvládne každý.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Skvelé recepty na jedlo
